1 Läs mer >>
 
Vi äter ofta rårakor.
Enkel mat med få ingredienser.
Och "toppingen" kan förändras i oändlighet.
Men vi har aldrig tänkt på att göra en stor råraka.
Var ett recept i Buffes aprilnummer där de hade gjort just detta.
Vi var bara tvungna att prova.
Och vad gott det blev! Och smidigt!
Ny favorit!
 
Detta behövs till 4 personer som förrätt:
  • 1 dl smetana
  • 2 msk finrivet citronskal
  • 500 g fast potatis
  • ½ tsk salt
  • 1 msk majsstärkelse
  • 150 g kallrökt lax
  • ½ tunt skivad rödlök (eller hackad)
  • ½ dl finskuren gräslök
  • smör
  • rapsolja
  • svartpeppar
  • plockad dill att toppa med
  • ev citronklyftor

Gör så här:
  1. Blanda smetana med pepparrot och citronskal. Ställ kallt.
  2. Skala och riv potatisen grovt.
  3. Blanda den rivna potatisen med salt och låt stå i 5 minuter.
  4. Krama ur all vätska från potatisen och blanda sedan med majsstärkelse.
  5. Hetta upp en stor stekpanna ( ca 30 cm) och lägg i smör och rapsolja.
  6. Tryck ut potatisen i stekpannan och stek ca 4-5 minuter på medelvärme.
    Tryck och pressa lätt med stekspade på potatisen.
    Jag brukar även salta och peppra lite lätt.
  7. Lyft lite på rårakan och se när det är dags att vända. Rårakan ska ha färg.
  8. Vänd rårakan med hjälp av en stor tallrik eller fat och stek ytterligare 4-5 minuter.
    Jag bättrade på med lite smör och olja i vändningen.
  9. När rårakan är klar, lägg upp den på ett stort fat. Låt svalna lite.
  10. När rårakan har svalnat bred på smetana.
  11. Toppa med lax, ,rödlök, gräslök, dill och peppar.
  12. Skär i bitar och servera. Gott med citronklyftor till som man kan pressa över.
 

Rårakepizza med rökt ...

0 Läs mer >>
 
Ett nytt recept som vi defenitivt kommer göra flera gånger i sommar.
Från Buffés majnummer.
Och jag som inte ens äter färska tomater, tyckte att det var gott i denna rätt.
I alla fall ett par stycken, man ska ju inte överdriva. :0)
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 600 g biff eller flankstek
  • 250 g körsbärstomater
  • 65 g rucola
  • 1 dl hyvlad parmesan
  • ½ dl rostade pinjenötter
  • 3-4 msk balsamvinäger
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:
  1. Krydda köttet med 1 tsk salt och ½ tsk peppar.
  2. Grilla på direkt värme med ca 2 minuter per sida tills köttet får fin färg.
    Fortsätt grilla på indirekt värme tills innertemperaturen på köttet är 53-58 grader.
  3. Låt köttet vila minst 10 minuter.
  4. Vill du ha rostade pinjenötter på salladen rostar du dem medan köttet vilar.
    Torr panna och rör runt nötterna så de inte bränns. 
    Jag hoppade över att rosta pinjenötterna och det blev också gott.
  5. Halvera tomaterna och lägg dem på ett fat tillsammans med ruccolan.
  6. Skiva köttet och lägg ovanpå salladen.
  7. Toppa med parmesan och pinjenötter.
  8. Slutligen, ringla över vinäger och olja.
 
Vi serverade denna rätt med rostad potatis och en bearnaisesås.
 
 

Biff Tagliata