0 Läs mer >>
 Paj är perfekt mat!
Jag menar, man har som idag, lite rester på varmrökt lax. Inte speciellt mycket.
Man tar det och lite annat som finns i kylen/frysen och vips så har man middag till flera personer.
Serverar denna paj med en god sallad och med romsås till.
 
 
Börja med pajdegen:
  • 125 gr smör
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 msk kallt vatten
  1. Blanda ihop till en deg i matberedare eller för han.
  2. Tryck ut degen i en pajform (24 cm) och ställ i kylen i ca 30 minuter.
 
Fyllning:
  • Varmrökt lax (150 - 200 gram)
  • Fryst spenat (150-200 gram)
  • ½ dl grädde + grädde till stanning
  • 1 msk dill
  • ½ tsk salt + ½ tsk salt
  • 1 krm curry
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 ägg
  • 1 krm svartpeppar
  • Riven ost
 
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Häll en ½ dl grädde i en kastrull.
  • Lägg i den frysta spenaten och koka upp.
  • Krydda med dill, ½ tsk salt, curry och vitpeppar.
  • Lägg hälften av laxen i den kylda pajformen. Häll över spenatblandningen.
    Fyll på med resten av laxen.
  • Gör en äggstanning genom att knäcka äggen i en shaker.
    Fyll på med lika mycket grädde som äggen fyller.i shakern.
    Lägg i salt och svartpeppar i shakern och skaka så allt blandar sig.
  • Häll äggstanningen över lax och spenat i pajen.
  • Lägg till sist riven ost över hela pajen.
  • Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. 
 
Servera med en grönsallad och ev med en god sås till, tex romsås.

Paj med varmrökt lax ...

0 Läs mer >>
 
Ingredienser:
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 100 g smör
Fyllning:
  • 4 äpplen
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk malen kanel
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 225°. 
  2. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. 
  3. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. 
  4. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.

Smulpaj med äpple

0 Läs mer >>
 
Dessa ringar brukade alltid min och Basses farmor göra när vi var små. Det fanns alltid en plåt med ringar under ugnen, där vi gick och plockade när vi var och hälsade på. Fick lite nostalgikänsla när jag var hos farmor sist och vi bakade dessa tillsammans!
 
Ingredienser:
  • 200 g smör, smält
  • 1,5 dl vatten
  • 1 pkt jäst à 50 g
  • 8-9 dl vetemjöl
  • pärlsocker
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Blanda smör och vatten och låt svalna till 37 grader.
  3. Rör ut jästen i degvätskan och arbeta in mjölet tills du har en smidig deg. 
  4. Rulla smala längder av degen och forma dem till ringar. 
  5. Doppa ringarna i rikligt med pärlsocker. 
  6. Lägg på klädda bakplåtar och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. (De ska inte få färg.)
  7. När alla ringar är gräddade stänger du av ugnsvärmen. 
  8. Lägg alla ringar på en plåt och låt dem torka på eftervärmen.

Farmors ringar

0 Läs mer >>
 Denna rätt heter egentligen Pappardelle con salsiccia.
Men eftersom det är Paolo Robertos recept så går den under benämningen Pasta Paolo hemma hos oss.
Mycket god pastarätt!
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 500 gr parpadelle, fettuccine eller annan bandpasta
  • 250 gr grynig italiensk korv, tex salsiccia
  • 4 st tomater
  • ½ st finhackad gul lök
  • 1 st finhackad schalottenlök
  • 1 st finhackad vitlöksklyfta
  • 5 st strimlade basilikablad
  • 4 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • riven parmesanost
 
Gör så här:
  1. Dra skinnet av salsiccian och skär den i små bitar.
  2. Dela tomaterna och skär dem i små bitar.
  3. Värm upp oljan i en gryta eller traktörpanna och bryn korv och all lök.
  4. Tillsätt tomat och basilika och låt sjuda under lock i 15 minuter.
  5. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Koka under tiden pastan enligt anvisningar på förpackningen.
  7. Låt rinna av och häll över i grytan/pannan med korvblandningen. Rör om noga.
  8. Servera salsicciasåsen och pastan med nyriven parmesanost.
 

Pasta Paolo

0 Läs mer >>
 Inkokt lax finns det en uppsjö av recept på.
Här är vårt  goda recept.
Inkokt lax serveras kall och är väldigt lätt att förbereda.
 
Till 4 portioner behövs:
  • ca 600 gr laxfilé med skinnet kvar
  • 1 liter vatten
  • 1 msk ättiksprit 12%
  • 1 msk salt
  • 5 st vitpepparkorn, som man krossar lite lätt i mortel
  • 3 st kryddpepparkorn, även dessa krossas lite lätt i mortel
  • 1 st lagerblad
  • ½ st gul lök i skivor
  • ½ st morot i slantar
  • ½ knippe dill - endast stjälkarna
 
Gör så här:
  1. Skär laxfilén i portionsbitar. Låt skinnet sitta kvar. Det behövs för att hålla ihop laxen när den sjuder.
    Skinnet drar man bort precis innan servering.
  2. Blanda vatten, ättika, salt, kryddor och grönsaker i en kastrull eller traktörpanna med lock.
  3. Koka upp lagen och låt sjuda under lock i ca 10 minuter..
  4. Lägg i laxbitarna och stäng av värmen.
  5. Lägg på locket och låt stå kvar på eftervärmen i ca 5 min.
  6. Drag bort från värmen och låt stå med locket på för att svalna och kallna.
  7. Ställ in pannan i kylskåp och låt laxen ligga i lagen i ett dygn tills den ska serveras.
  8. Servera med kokt potatis och en god kall sås, tex Källvikssås.

 

Inkokt lax

0 Läs mer >>
 Mammas recept på en väldigt god kall sås som passar ypperligt till lax.
 
Detta behövs:
  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk vinäger
  • 1 msk senap
  • 3 dl vispgrädde
  • färsk dill (ett knippe)
  • salt
 
Gör så här:
  1. Blanda äggulor, strösocker, vinäger och senap i en kastrull.
  2. Låt sjuda på svag värme tills den tjocknat. Det går ganska fort.
  3. Ställ i kylen för att bli helt kall.
  4. Vispa grädden.
  5. Hacka dillen.
  6. Blanda ihop allt och smaka av med lite salt.
  7. Färdig att servera.
 

Källvikssås

0 Läs mer >>
 För att förhöja smaken ytterligare på broccoli brukar vi smörslunga den lite.
Jag menar, vad blir inte godare med lite smör...
 
 
Detta behövs:
  • Broccoli
  • Salt
  • Smör
  • Vatten

 

Gör så här:
  1. Koka broccolin i lättsaltat vatten. Kan hoppa över saltet om man vill.
  2. Eller gör som vi, lägg broccolin i en kastrull. Värm vatten i vattenkokaren, när det kokar, slå vattnet över broccolin och lägg på ett lock. Låt stå i ca 5 min och häll av.
  3. Smält en rejäl klick smör i en stekpanna.
  4. Lägg i broccolin och stek runt den lite i smöret tills allt vatten försvunnit.
    OBS! Tänk på att inte ha allt för varm panna.
  5. Färdigt att servera.
 

Smörslungad broccoli

0 Läs mer >>
 
Lättbakade muffins och om man vill, så kan man byta ut blåbären mot hallon.
 
Detta behövs till 10-12 muffins:
  • 125 gram smör
  • 4 dl vetemjöl (240 gram)
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl färska blåbär
  • blåbärssylt

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Blanda vetemjöl, socker och bakpulver i en skål.
  4. Vispa först ner mjölk och sedan ägget i smöret.
  5. Rör ner äggblandningen i de torra ingredienserna.
  6. Fördela smeten, nästan upp till kanten, i pappersformar placerade i fördjupningen på en muffinsplåt, eller i stora pappersformar eller i en väl smord muffinsplåt.
  7. Lägg en tesked blåbärssylt på toppen av muffinsen och lägg därefter lite färska blåbär på toppen.
  8. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
 
 

Blåbärsmuffins

0 Läs mer >>
 
Här kommer ännu ett recept som har hängt med oss länge. Från en Buffé 2004.
Väldigt enkel rätt som ändå ger en lyxig känsla mitt i veckan eller till helgen.
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 4 laxkotletter (eller laxfilé) à 150 gram
  • grillkrydda
  • 1 kg oskalade räkor alt 1 burk räkor i lake (390 gram)
  • 2 avokador
  • 1 - 2 msk citronjuice
  • salt och citronpeppar
  • 2 dl crème fraiche  med tomat- och saffranssmak
 
Gör så här:
  1. Krydda laxen generöst med grillkrydda. Låt vila tills salladen är klar.
  2. Skala/häll av räkorna.
  3. Dela kärna ur och gröp ut köttet på avokadorna. Skär dem i bitar.
  4. Blada räkor, avokado och citronjuice. Salta och peppra och blanda runt.
  5. Stek laxkotletterna i en het panna med lite smör i ca 3 minuter på varje sida.
  6. Toppa laxen med räksalladen. Klicka på crème fraiche.
  7. Ris eller kokt potatis passar till, men rätten är god utan dessa tillbehör.
Tips! Istället för smaksatt crème fraiche kan vanlig crème fraiche kryddas med 1 finhackad, urkärnad tomat och lite saffran.
 

Grillkryddad lax med ...

0 Läs mer >>
 
 
Detta behövs:
  • 2 st citroner
  • ½ kg socker
  • 1 tsk citronsyra
  • 7 dl vatten
Gör så här:
  1. Koka upp vattnet.
  2. Medan vattnet kokar, pressa citronerna.
  3. Blanda i sockret i det kokande vattnet så att allt löser sig.
  4. Ta kastrullen från plattan och blanda i citronsyra och den pressade citronsaften.
  5. Ställ kallt.
  6. Drycken skall serveras väl kyld. Späd med vatten till önskad smak. 

Citrondricka