0 Läs mer >>
 
Vi blev med pastamaskin i sommar!
Och hemgjord pasta är verkligen supergott.
Vi har provat lite olika recept på pastadeg, men det recept vi återkommer till består endast av två ingredienser.
Det är allt!
Ibland är det enkla det godaste.
 
Detta behövs till 4-6 personer:
  • 400 g durumvetemjöl
  • 4 ägg (240 gr)
    Kan verkligen vara vits att väga äggen för dessa vikter ger en perfekt pastadeg.
 
Gör så här:
  1. Häll ut mjölet i en hög på en bänk.
  2. Forma ett stort hål i mitten.
  3. Knäck i äggen i hålet.
  4. Vispa äggen med en gaffel och vispa i lite av mjölet i taget.
  5. Rör ihop allt och knåda till en smidig deg i ca 5 minuter. (Fuska inte med tiden - det gör skillnad).
  6. Dela degen i två bitar och täck med plastfolie.
  7. Låt vila i kylen i minst 1 timme.
  8. Kör pastadegen genom pastamaskinen. Saknar du pastamaskin så får du istället kavla degen tunt och skär till pastan till önskad pastasort.

Koka pastan i rikligt med vatten. 10 g salt/liter vatten.
 
 

Pastadeg

0 Läs mer >>
 
 
Frasiga cookies med choklad och nötter.
Använd gärna vingen om du använder bakmaskin, eller blanda degen med händerna.
 
Detta behövs:
  • 100 g hasselnötter
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 dl farinsocker
  • ¾ dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 3 dl havregryn
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 tsk flingsalt
  • ¾ tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 150 gr mörk choklad (70%)

Gör så här:
  1. Rosta nötterna i torr stekpanna tills de blivit nästan svarta.
  2. Lägg dem i en kökshanduk och gnugga bort det mesta av skalet.
  3. Grovhacka dem.
  4. Rör ihop smör, farinsocker, socker och sirap till en smet.
  5. Blanda de torra ingredienserna.
  6. Tillsätt mjölblandningen och ägget i smörblandningen och rör ihop.
  7. Hacka chokladen.
  8. Rör ner choklad och nötter i smeten, gärna med händerna.
  9. Forma smeten till två rullar och lägg dem i kylen ca 1 timme.
  10. Sätt ugnen på 175 grader.
  11. Skär rullarna i bitar (ca 40 g styck).
  12. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och tryck till dem lite med handen.
  13. Grädda mitt i ugnen i 15-17 minuter, tills de fått fin färg.
  14. Ta ut och låt kallna.
 
Kakorna går bra att frysa.
 
 

Cookies

0 Läs mer >>
 
 
Äppelkaka hör ju hösten till. 
Här kommer ett lite annorlunda recept men väldigt goda smaker ihop.
 
Salted caramel:
  • 4 msk smör
  • 2½ dl ljust muscovadosocker eller råsocker
  • 1¼ dl vispgrädde
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
 
Äpplen:
  • 2 stora äpplen
  • 2 msk smör
  • 1-2 msk råsocker
  • 2 tsk färsk timjan, repad
  • 2 tsk citronsaft
  • mandelspån eller mandelsplitter

Till servering:
  • vaniljglass av god kvalitet (SIA)
  • flingsalt

Gör så här:
  1. Börja med såsen: Vispa ihop smör, socker, grädde och salt i en kastrull på medelvärme.
  2. Koka upp och sänk värmen. Låt sjuda i 6 minuter. Rör om då och då.
  3. Vispa i vaniljsockret och koka i ytterligare 1 minut.
  4. Ta bort från plattan.
  1. Skär äpplena i klyftor. Kärna ur och skala dem om du vill.
  2. Stek dem någon minut i smör.
  3. Tillsätt råsocker, timjan, citronsaft och mandel och stek dem i ytterligare någon minut tills äpplena mjuknat något.
  4. Strö över mandel.
 
Servera äpplena med såsen och en kula vaniljglass.
Strö över flingsalt och garnera eventuellt med lite extra timjan.

Timjanstekta äpplen m...

0 Läs mer >>
 
 Detta är vårt nya favoritrecept på lax.
Såå gott!
Niclas var helt lyrisk första gången han tillagade det - för det var så enkelt.
Och så tappade vi bort receptet...
Ja, det var ju typiskt!
Dessutom vet jag att jag skrivit in det här en gång, men antagligen missade jag spara som man ska, för borta var både recept och inlägg.
 
Sedan har vi letat och provlagat massa varianter av detta recept, men inte riktigt lika goda.
Blev därför väldigt, väldigt glad när jag hittade originalreceptet.
Fanns bland bortglömda bilder på en "padda".
Publicerades tydligen i en Allas 14/20.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 4 portionsbitar lax à 125-150 g. 
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 200 g inlagd rostad paprika
  • 1 msk olja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 65 g babyspenat
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong, hackad
  • 2 msk brun maizena redning
  • 2 dl riven lagrad ost
Till servering:
  • Kokt ris eller potatis
  • Sallad

Gör så här:
  1. Lägg tinade eller färska fiskbitar i en gratängform.
  2. Salta och peppra.
  3. Hacka vitlöken i småbitar och skär paprikan i småbitar.
  4. Fräs vitlök och paprika i olja.
  5. Tillsätt paprikapulver och färsk spenat. Blanda.
  6. Häll över grädde och vatten. Låt koka upp.
  7. Lägg i buljongtärningen så att den smälter.
  8. Strö i redning och rör om ordentligt.
  9. Ge såsen ett uppkok, salta och peppra.
  10. Häll den över fisken och strö över osten.
  11. Ugnsgratinera i 225 grader i ca 20 minuter.
  12. Servera laxen med kokt ris och en grönsallad.
 

Laxgratäng i spenatså...

0 Läs mer >>
 
 
 
Receptet till dessa bars krävde lite justing och finlir.
Första gången gick det inte skära barsen, de bara föll isär. Men vi fick väldigt goda frukostflingor. 
Men efter lite trixande så lyckades vi få till rätt mängd av allt för att det skulle gå att skära till fina bars.
 
Detta behövs till ca 10 stycken:
  • 3 dl mandel
  • 1 dl torkad frukt tex tranbär eller russin
  • 1 dl pumpakärnor
  • ½ dl linfrö
  • 1½ dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosolja
  • ¾ dl agavesirap eller honung
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Finhacka nötterna, frukten och fröna och lägg i en bunke.
  3. Värm kokosolja och honung i en kastrull.
  4. Häll i bunken och blanda väl.
  5. Tryck ut i en bakpappersklädd form ca 15 x 20 cm till ett jämnt lager.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Låt svalna helt. Vi ställer formen i kylskåpet över natten.
  8. Skär i bitar och förvara svalt.
 
 
 
 
 

 

 

Mandelbars

0 Läs mer >>
 
Ingredienser:
  • 500 g pasta (gärna tagliatelle, linguini, eller spaghetti)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1-2 msk olivolja, att steka i
  • 200 g rimmat sidfläsk
  • 4 dl frysta ärtor, tinade
  • 5-6 äggulor
  • 1-1,5 dl vispgrädde
  • 3-4 dl parmesanost, finriven
  • 1,5 dl gräslök, finhackad
  • salt
  • svartpeppar, nymald
  • ev ruccola till servering
Gör så här:
  1. Koka pastan al dente i saltat vatten.
  2. Strimla vitlök tunt och fräs det mjukt i olja i en stor stekpanna (gärna med hög kant).
  3. Strimla sidfläsket och låt det fräsa med tills det börjar få fin färg.
  4. Tillsätt ärterna och låt dem bli varma.
  5. Rör slarvigt samman äggulor, grädde, 2/3 av parmesanen och all gräslök. Vänd ner den nykokta pastan i stekpannan och häll på äggblandningen.
  6. Ta stekpannan från värmen och vänd försiktigt runt alltsammans tills det är ordentligt blandat.
  7. Smaka av med salt och rikligt med svartpeppar. Toppa med resterande parmesan och servera genast, gärna tillsammans med rucola.

Krämig carbonara med ...

0 Läs mer >>
 
En mycket god sallad som är lite matigare. Går bra att byta ut och lägga till ingredienser för att variera salladen lite. Nästa gång jag gör denna ska jag exempelvis även ha i ugnsrostad rödbeta. Passar utmärkt till stekt kyckling. 
 
Ingredienser:
Mängd efter eget önskemål
  • Bladspenat
  • Ruccola
  • Böngroddar
  • Sötpotatis 
  • Morot
  • Fetaost
  • Pumpakärnor
  • Linfrön
  • Olivolja
  • Salt och peppar
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och dela sötpotatisen i önskad storlek. Blanda potatisen med olivolja salt och peppar. Ställ in i ugnen ca 15 minuter. 
  3. Under tiden sötpotatisen är i ugnen skär morötterna i stavar. Blanda morötterna med sötpotatisen och ställ in i ugnen ytterligare 15 minuter. 
  4. Blanda bladspenaten, ruccolan och böngroddarna. 
  5. När rotfrukterna är klara i ugnen lägg dem på salladen. 
  6. Smula fetaosten över salladen och ha på pumpakärnor och linfrön. 

Sallad med sötpotatis...

0 Läs mer >>
 
Snabblagat och otroligt gott!
Receptet kommer från Jenny Walldén
Ingredienser:
  • 200 g lax
  • rapsolja, neutral, till stekning
  • 0,5 dl teriyakisås
  • 5 cm gurka
  • 2 salladslökar
  • 1 30 g babyspenat
  • 1 dl böngroddar
  • 2 vetetortillabröd
  • 2 msk majonnäs
  • sriracha (eller annan het chilisås)
  • 1 msk rostade svarta sesamfrön
Gör så här:
  1. Skär laxen i stora tärningar och stek på medelvärme i 2–3 minuter i olja. Häll över teriyakisås och vänd runt i stekpannan. Dra av från värmen.
  2. Skiva gurkan och salladslöken tunt.
  3. Lägg spenat och böngroddar i bröden, toppa med teriyakilaxen, några skivor gurka, salladslök, en klick majonnäs och lite sriracha. Strössla sesamfrön över och vik ihop till en wrap. Njut.

Teriyakilaxwrap med s...