0 Läs mer >>
 
 
På en mörk, mjukseg botten vilar ett snövitt täcke av vit chokladmousse som toppas med passionsfrukt. Kan det blir godare?
 
 
Detta behövs:
  • 300 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • 2 msk kakao

  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad
  • 2 äggulor
  • 2 msk citruslikör, tex cointreau

Garnering:
  • 3-4 passionsfrukter
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv mandelmassan och rör ner ägg och kakao.
  3. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.
  5. Låt kakan kallna och skär lossa den från formen.
  6. Diska ur formen och lägg ner kakan igen. Klä kanten med plastfolie för att enklare kunna lossa kakan senare.
  7. Vispa grädden
  8. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis blir mjuk.
  9. Rör sedan tills den smälter. Vit choklad är extra värmekänslig.
  10. Vispa upp äggulorna i en stor bunke.
  11. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning.
  12. Rör ner likören och sist grädden.
  13. Bred ut moussen över kakan i formen.
  14. Täck med platsfilm och frys i minst 3 timmar.
  15. Dela passiosnsfrukten och skrapa ur fruktköttet och häll det över moussen.
  16. Låt tårtan stå framme ca 30 minuter före servering.
 
 

Vit chokladmoussetårt...

0 Läs mer >>
 
Det här var det godaste vi lagat i fiskväg på länge!
Hittade receptet i en tidning hos frissan och tog en bild av receptet.
Presenterades så här:
"Ugnsbakad torsk med grovmosad jordärtskocka, citroninkokt lök, grönkål och varm crème fraiche-sås med rom och färska örter".
Bara godsaker, men alldeles för långt för att lägga som rubrik. 

Det är många moment i detta recept, men börja med att rimma torsken och skala jordärtskockorna.
Man får ha igång många kastruller samtidigt. :0)
 
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 4 bitar torskfilé eller rygg à 120 g
  • salt
  1. Salta torsken lätt och låt den rimma övertäckt i rumstemperatur i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 125 grader.
  3. Baka fisken till en innertemperatur av 45 grader. 
    (Går ganska fort, så dra igång nedan medan fisken rimmas.)

Inkokt lök:
  • 2 bananschalottenlökar
  • saft av 1 citron
  • 1 dl vatten
  • ½ dl ättika 12%
  • ½ dl strösocker
  1. Skala och strimla löken fint.
  2. Koka en lag på vatten, citron, ättika och socker.
  3. Lägg i löken och ge den ett uppkok.
  4. Låt svalna i rumstemperatur.

Grönkål:
  • 100 g repad grönkål
  • smör till stekning
  1. Repa och koka grönkålen mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Kyl ner den i kallt vatten.
  3. Krama ur den och stek i smör.
  4. Smaka av med salt och peppar.

Jordärtskockspuré:
  • 300 g jordärtskocka
  • 50 g smör
  • salt och peppar
  1. Skala och koka jordärtskockorna i saltat vatten.
  2. Känn med provsticka när de är mjuka. Kan ta allt mellan 5-10 minuter.
  3. Ånga av och mosa dem grovt med smör, salt och vitpeppar.

Sås:
  • 2½ dl crème fraiche
  • 1 dl mjölk 3% (eller blanda mjölk och grädde)
  • 25 g smör
  • salt och vitpeppar
  • 1-2 msk citronsaft
  • 50 g rom (löjrom, stenbitsrom eller laxrom)
  • 30 g gräslök
  • 30 g dill
  1. Koka upp crème fraiche och mjölk och mixa/vispa i smör.
  2. Smaka av med salt, vitpeppar och citronsaft.
  3. Klipp eller skär örterna och blanda ner.
  4. Vänd ner rommen.
 
Servera fisken med såsen, picklad lök, jordärtskockspuré och grönkål.
 

Ugnsbakad torsk med j...

0 Läs mer >>
 
 
Äntligen har Maxi är uppe i Umeå börjat sälja halloumi/eldost/grillost som är från Sverige. Heja heja!
Mycket god var osten och likaså kombinationen med rotfrukterna och örtsmöret. Vi skippade dock senapskrämen som är till i orginalreceptet då vi inte gillar senap... 
Det går även bra att byta ut grönsakerna till dem som är i säsong när du lagar det!
 
Ingredienser:
  • 1 kg potatis
  • 3 st morötter
  • 1 huvud blomkål, litet
  • 10 st färska champinjoner
  • Olivolja
  • Salt och peppar
  • 200 g halloumi/eldost/grillost
  • Bladspenat
  • Citron
Örtsmör:
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 35 g frysta örter, tex dill, persilja eller basilika
Senapskräm med äpple:
  • 0,5 st grönt äpple, skalat och rivet
  • 2 dl créme fraiche
  • 1 msk grovkornig senap
  • Ev 2 tsk honung
  • Salt och peppar
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Dela potatis, morot, blomkål och champinjoner i munsbitar och placera på en klädd plåt. 
  3. Ringla över olivolja, salta och peppar och rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  4. Börja med senapskrämen: Krama ur så mycket vätska du kan med händerna från det rivna äpplet och blanda sedan med creme fraiche, senap, salt och peppar. Om du vill ha såsen lite sötare är det gott att ha i lite honung. Ställ kallt till servering.
  5. Gör örtsmöret: Blanda smör och örter.
  6. Ta ut plåten med rotfrukterna: Lägg smöret över grönsakerna och rosta ytterligare 5-10 minuter tills de fått en fin, gyllene färg. 
  7. Stek halloumibitarna i lite olivolja i en stekpanna på hög värme tills de är gyllenbruna. 
  8. Ta ut plåten, strö över persiljan och lägg på halloumi. 
  9. Servera med spenat, citron och senapskräm.
 

Halloumipytt med örts...

0 Läs mer >>
 
 
Har snöat in lite på thai-mat just nu, men det är ju så gott.
Och så går det ganska snabbt att tillaga och det är ju alltid ett plus i veckorna.
Även detta recept är Wichudaporns.
 
 Detta behövs till 4 personer:
  • ca 450 g ryggbiff
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ broccoli
  • ½ röd paprika
  • 1 dl ostronsås
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk konc oxfond
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk crema di balsamico
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 2 msk sesamolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 burk skivade bambuskott, ca 200 gr
  • 2 finskurna salladslökar
  • kokt jasminris till servering
 
Gör så här:
  1. Skär ryggbiffen i strimlor.
  2. Skala lök och vitlök.
  3. Skär löken i stora bitar och finhacka vitlöken.
  4. Skär broccolin i buketter och skiva stammen tunt.
  5. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.
  6. Blanda ostronsås, soja, fond, socker, balsamico, majsstärkelse och ½ dl vatten.
  7. Hetta upp en stekpanna med sesamolja och tillsätt biff, lök, vitlök, salt  och peppar.
  8. Låt fräsa i 3 minuter tills det får lite färg.
  9. Tillsätt såsen och låt koka 2-3 minuter.
  10. Häll av bambuskotten.
  11. Tillsätt broccoli, paprika, bambuskott och salladslök.
  12. Fräs ytterligare 2-3 minuter.
  13. Servera med ris.
 
 
 

Wok med ryggbiff och ...

0 Läs mer >>
 
Ett gott och bra alternativ till den "vanliga" lasagnen!
 
Ingredienser:
  • 800 g kycklingfärs
  • 150 g arrabbiatasås 
  • 400 g krossade tomater chili
  • 0,5 dl ketchup
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • Salt och peppar
  • 5 dl créme fraiche
  • 2 dl vatten
  • 250 g färska lasagneplattor
  • 125 g mozzarellaost
  • 2 msk pinjenötter
  • 0,5 kruka basilika
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek kycklingfärsen tills det blir ett smul.
  3. Häll i arrabbiatasås, krossade tomater chili och ketchup. Låt sjuda några minuter och smaka av med salt, peppar, oregano och basilika.
  4. Späd crème fraichen med vatten och varva detta med kycklingfärssåsen mellan pastaplattorna i en passande ugnsform. Avsluta med färssåsen och toppa med mozzarellan bruten i mindre bitar.
  5. Strö över pinjenötterna och grädda mitt i ugnen ca 25 min.
  6. Servera gärna med en grön sallad till!

Kycklinglasagne med m...

0 Läs mer >>
 
Snittar är ju både enkelt och snabbt att göra och det blir så himla gott. Här är ett till recept på snittar men denna gång med smak av After Eight. Receptet kommer från Baka med Frida.
 
Ingredienser:
  • 150 g smör
  • 3,75 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 msk kakao
  • 3 msk ljus sirap
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 10 After eight plattor
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175° och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Dela after eight- plattorna i tre delar.
  3. Nyp ihop alla ingredienser utom after eight till en smidig deg.
  4. Rulla degen till två längder och lägg på plåten.
  5. Tag två- och två after eight och tryck ner mitt i degen
  6. Tryck ihop degen lite så att den ”håller fast” after eight- bitarna. 
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.
  8. Låt svalna en aning innan du skär dem i snittar.
     

After Eight Snittar

0 Läs mer >>
 
Kalljästa frallor, hur smidigt och gott kan det bli! Perfekt att sno ihop på kvällen och sen låta degen stå och jäsa i kylen över natten. Smidigt och lyxigt när det blir nybakta frallor på morgonen.
Ett tips för att se om de är klara: kolla undersidan, den ska vara gyllenbrun.
 
Ca 10-12 st
Ingredienser:
  • 25 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 10-11 dl mjöl
 
Gör så här:
  1. På kvällen: Använd en stor bunke och lös upp jästen i saltet.
  2. Tillsätt vatten, honung, olivolja och rör om.
  3. Tillsätt sedan en del av mjölet (7 dl) och rör ihop, tillsätt successivt mer mjöl tills det blir en deg. Degen ska vara ganska seg & kladdig men börja släppa från kanterna. Pudra över lite mjöl på degen och plasta bunken.
  4. Låt stå i rumstemperatur ca 30- 45 min, kolla så att du ser att det börjar jäsa. Ställ bunken i kylen över natten (8-12 tim).
  5. På morgonen: Sätt på ugnen, 250 grader. Ta ur bunken ur kylen, häll ut lite mjöl på bänken. Stjälp ut degen och skär med degskrapa eller kniv lite oregelbundna bitar, ca 10x10 cm. Lägg på bakplåtspapper på plåt.
  6. Grädda i ugn ca 12-15 min.
  7. Låt svalna på galler. 

Kalljästa frallor