0 Läs mer >>
 
Bakade dessa goda kakor till första advent.
Blev tyvärr inte riktigt så höga som drömmar ska bli denna gång.
Typiskt, men smaken sitter där.

 
Detta behövs till 25 st kakor:
  • 1 paket saffran ½ g
  • 2 tsk färskpressad citronjuice
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1½ dl rapsolja
  • ½ tsk hjorthornssalt
  • 2¾ dl vetemjöl
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 1 krm salt

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör ihop saffran och citronjuice.
  3. Blanda smör, socker och saffran i en köksmaskin med vingen eller rör ihop för hand.
  4. Tillsätt olja, hjorthornssalt, vetemjöl, citronskal och salt och rör snabbt ihop till en deg.
  5. Rulla ut degen till en lång längd och skär 25 bitar.
  6. Rulla bitarna till små bollar som läggs på bakplåtsklädda plåtar.
  7. Platta till bollarna lite lätt med handen.
  8. Grädda i 15-17 minuter.
  9. Låt svalna.
 
 
 

Saffransdrömmar med c...

0 Läs mer >>
 
Tekakor eller "rundisar" som vi kallar dem går det periodvis i parti och minut hemma hos oss känns det som.
Det är ju väldigt smidigt att alltid ha en påse färdigköpta i frysen och plocka upp efter behov.
Men de hemmagjorda är ett strå vassare i smaken.
Även dessa går väldigt bra att frysa och tinas smidigt en kort stund i brödrosten.
Inget man bakar lite snabbt dock. Bara jästtiden är på 3 timmar.
Å andra sidan kan man ju alltid ta en långpromenad mellan första och andra jäsningen.
 
Detta behövs till 20 st:
  • 1 förp kokta vita bönor (380 g)
  • 2 dl ljummet vatten (37 grader)
  • 12 g färsk jäst
  • 50 g rumstempererat smör
  • 2 msk ljus sirap
  • 4 dl vetemjöl special (240 g)
  • 1 dl fint rågmjöl (funkar även med grovt rågmjöl)
  • 1 tsk salt
  • mjöl till utbakning

Gör så här:
  1. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. 
  2. Mixa bönor och vatten slätt med en stavmixer.
  3. Tillsätt jästen och mixa ihop.
  4. Blanda bönmixen med övriga ingredienser i en bunke och arbeta till en lös deg.
  5. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek i ca 2 timmar.
  6. Stjälp upp degen på mjälad bänk.
  7. Dela degen i 20 bitar och rulla till bollar.
  8. Kavla varje boll till en rund kaka, ca 10 cm i diameter.
  9. Lägg kakorna på bakplåtsklädda plåtar.
  10. Nagga med en gaffel.
  11. Låt jäsa övertäckta i ca 1 timme.
  12. Sätt ugnen på 250 grader.
  13. Grädda i mitten av ugnen 5-10 minuter, tills bröden fått lite färg.
  14. Låt svalna på galler. 
 
Om du inte ska äta tekakorna direkt så förvara dem gärna i frysen.
 
 
TIPS! Spar bönspadet och gör vegansk majonäs eller äggfria maränger.
Men recept på det får vi återkomma med. :0)
 
 

Tekakor (Rundisar)

0 Läs mer >>
 
En krämig svamprisotto lagad på egenplockade trattkantareller.
Ingen snabbmat direkt, men rogivande att stå och mata risotton med varm buljong och röra, röra, röra.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 500 g svamp (blandad svamp går bra)
  • smör till stekning
  • 1 st bananschalottenlök, finhackad
  • 4 dl arborioris
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l buljong, het (kyckling-, svamp-, eller grönsaksbuljong)
  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 dl riven parmesan- eller annan smakrik ost
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • färsk persilja

Gör så här:
  1. Rensa svampen.
  2. Stek den i smör i en stekpanna tills all vätska är borta och svampen börjar få färg. Salta och peppra lätt. Ställ åt sidan.
  3. Stek den finhackade löken i en vid kastrull eller panna, så att den blir mjuk men inte får färg.
  4. Tillsätt riset och fräs det ett par minuter under omrörning.
  5. Häll på vinet och låt det koka in under omrörning. När man gör risotto är det viktigt att man rör hela tiden.
  6. Tillsätt den heta buljongen lite i taget. Riset är klart när det är genomkokt men fortfarande har lite tuggmotstånd.
  7. Ta riset från värmen och rör ner smöret och sist osten. Risotton ska ha en krämig konsistens.
  8. Vänd ner svampen och smaka av med salt och peppar.
  9. Klipp över lite persilja på toppen och servera.
 
 

Svamprisotto

0 Läs mer >>
 
Enkla kakor att baka med smak av ingefära och apelsin.
Eftersom vi gör ingefärsshot på hösten, så har vi ofta färsk ingefära hemma.
Och det går bra att byta ut apelsin mot citron i receptet nedan.
Känns nästan som att man skulle kunna kalla dem hälsokakor. :0)
 
 
Detta behövs:
  • 100 g smör (rumstempererat)
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk riven ingefära
  • ½ apelsin - rivet skal
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk ljus sirap

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör smör och socker poröst, gärna i matberedare.
  3. Blanda mjölet med ingefära, apelsinskal och bakpulver.
  4. Tillsätt mjölblandningen, vaniljsocker och sirap.
  5. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  6. Rulla ut tre längder, lika långa som plåten.
  7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något med handen.
  8. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.
  9. Skär längderna i sneda, ca 2 cm breda, bitar medan de ännu är varma.
  10. Låt svalna innan servering.
 
 

Apelsin- och ingefärs...

0 Läs mer >>
 
Klassisk Schnitzel serveras ju med en citronskiva, ansjovis och kapris.
Kan tycka att detta blir lite "torrt" och att man saknar sås till rätten.
Gillar därför Katarina Königs Schnitzelrecept med örtkräm.
Känns som en ny och modern variant av schnitzel.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 4 skivor fläskfilé eller kalvfilé (400 g)
  • ½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2-3 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 dl pankoströbröd
  • smör till stekning
  • olja till stekning

Örtkräm:
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • ½ citron, finrivet skal
  • 2 msk persilja, finhackad
  • salt
  • svartpeppar 

Gör så här:
  1. Börja med örtkrämen:
    Lägg alla ingredienser utom salt och svartpeppar i en bunke.
  2. Vispa kraftigt med hjälp av elvisp tills det blir en riktigt fluffig kräm.
  3. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

  4. Banka ut köttskivorna riktigt tunt.
  5. Krydda med salt och peppar på båda sidorna.
  6. Vispa upp äggen i en djup tallrik och fördela vetemjöl och panko i två separata djupa tallrikar.
  7. Vänd köttbitarna i mjöl, därefter i ägg och till sist i pankoströbröd.
  8. Stek dem i rikligt med smör och olja ca 3-4 minuter per sida beroende på tjocklek.

  9. Servera med klyftpotatis eller pommes.

Schnitzel med örtkräm

0 Läs mer >>
 
Matig spenatsoppa med ägg och korv i.
Denna åt vi jättemycket när Lovisa var liten. 
Men eftersom Sebastian varken åt spenat eller soppa som liten, så försvann den från vår meny.
Nu är den tillbaka igen, ja, förutom när Sebastian är hemma då...
 
Detta behövs:
  • 500 g hackad fryst spenat
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk mjöl
  • 5 dl mjölk
  • smör
  • salt
  • vitpeppar
  • en aning mald muskotnöt
  • 1-2 msk hackad persilja
  • ca 1 kokt ägg per person
  • Korvpojkarnas delikatessgrillare (ca 1 st per person)

Gör så här:
  1. Börja med att koka äggen. De ska vara hårdkokta.
  2. Lägg en klick smör i en tjockbottnad gryta och låt smälta.
  3. Häll i spenaten och sänk värmen till medelvärme. Sätt på ett lock så "tinar" spenaten snabbare i grytan.
  4. Under tiden kan man skiva korven i lagom stora bitar för att äta med sked.
  5. Strö över buljongtärningen på spenaten och rör lite då och då under tiden den tinar.
  6. När spenaten blivit varm och inget fruset finns kvar, sikta mjölet över spenaten och rör om ordentligt. 
  7. Häll därefter på mjölken. Koka upp.
  8. Smaka av soppan med salt, vitpeppar, lite muskotnöt och persilja. Spar lite på saltet då även korven ger en viss saltsmak till soppan.
  9. Lägg ner korvbitarna i soppan och låt dessa koka med i ett par, tre minuter.
  10. Smaka av en sista gång och krydda ev lite mer om du tycker att det behövs.
  11. Servera med kokta ägghalvor och om man vill ett gott bröd.
 
 

Spenatsoppa

0 Läs mer >>
 
En klassisk småkaka.
 
 
Detta behövs:
  • 200 g smör
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 1 krm salt

Gör så här:
  1. Skär smöret i tärningar.
  2. Häll i samtliga ingredienser utom vaniljsocker och kakao i en matberedare. Använd pajkroken.
  3. Blanda tills det blir en fin deg.
  4. Dela degen i två lika stora delar. (Använd våg om du är osäker.)
  5. Lägg tillbaka den ena halvan i matberedaren och tillsätt vaniljsocker.
  6. Blanda ordentligt och lägg åt sidan.
  7. Lägg i den andra halvan i matberedaren och tillsätt kakao.
  8. Blanda ordentligt.
  9. Härifrån brukar de flesta recept vilja att dessa båda degar ska ligga och vila i kylen. Det kan man göra, Dela till fyra delar och lägg i kylen i 30 minuter. Själv gillar jag att forma kakorna nu och sedan låta dem ligga lite längre i kylen.
  10. Så, dela den vita degen i två lika stora delar och gör samma sak med den mörka.
  11. Rulla samtliga degbitar till långa stänger ca 30 cm.
  12. Platta sedan till dem så de blir lite fyrkantiga i formen.
  13. Lägg ihop dessa "växelvis", dvs en ljus och en mörk i botten och ovanpå den ljusa, en mörk och ovanpå den mörka, en ljus, så att det kommer att se ut som schackrutor när man sedan skär dem.
  14. Plasta in "rullen" och lägg plant i kylskåp i ca 2 timmar.
  15. Sätt ugnen på 200 grader.
  16. Ta ut degen ur kylskåpet och skär i ca 0,5 cm tjocka skivor. Använd en vass kniv.
  17. Lägg skivorna med lite mellanrum på en bakpappersklädd plåt.
  18. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.
  19. Ta ut och låt svalna.
 
Tips! Om du råkat lägga kakorna för tätt på plåten och de flyter ihop vid gräddning. Skär dem med en vass kniv medan de fortfarande är ljumna.
 
 
 
 

Schackrutor