Schackrutor
En klassisk småkaka.
Detta behövs:
- 200 g smör
- 4,5 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk kakao
- 1 krm salt
Gör så här:
- Skär smöret i tärningar.
- Häll i samtliga ingredienser utom vaniljsocker och kakao i en matberedare. Använd pajkroken.
- Blanda tills det blir en fin deg.
- Dela degen i två lika stora delar. (Använd våg om du är osäker.)
- Lägg tillbaka den ena halvan i matberedaren och tillsätt vaniljsocker.
- Blanda ordentligt och lägg åt sidan.
- Lägg i den andra halvan i matberedaren och tillsätt kakao.
- Blanda ordentligt.
- Härifrån brukar de flesta recept vilja att dessa båda degar ska ligga och vila i kylen. Det kan man göra, Dela till fyra delar och lägg i kylen i 30 minuter. Själv gillar jag att forma kakorna nu och sedan låta dem ligga lite längre i kylen.
- Så, dela den vita degen i två lika stora delar och gör samma sak med den mörka.
- Rulla samtliga degbitar till långa stänger ca 30 cm.
- Platta sedan till dem så de blir lite fyrkantiga i formen.
- Lägg ihop dessa "växelvis", dvs en ljus och en mörk i botten och ovanpå den ljusa, en mörk och ovanpå den mörka, en ljus, så att det kommer att se ut som schackrutor när man sedan skär dem.
- Plasta in "rullen" och lägg plant i kylskåp i ca 2 timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta ut degen ur kylskåpet och skär i ca 0,5 cm tjocka skivor. Använd en vass kniv.
- Lägg skivorna med lite mellanrum på en bakpappersklädd plåt.
- Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
Tips! Om du råkat lägga kakorna för tätt på plåten och de flyter ihop vid gräddning. Skär dem med en vass kniv medan de fortfarande är ljumna.