0 Läs mer >>
 
Här har vi ett av våra favorit recept på risotto som Jennie Walldén har gjort. 
 
Riktigt god kombination med kantareller, brynt smör och dill.
Blir det risotto över är det perfekt att ha till arancini.  
 
Ingredienser
  • 400 g kantareller
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 350 g  arborioris
  • 3 dl torrt vitt vin
  • ca 1,5 l buljong, höns- eller grönsaksbuljong
  • 50 g smör, kallt
  • 100 g parmesanost, riven
  • 2 msk neutral rapsolja
  • salt
  • peppar
  • 75 g smör
  • 0,5 dl sötmandel, grovt hackad
  • 1 knippe dill
 
Gör så här
  1. Stek kantarellerna på hög värme i rapsoljan tills den fått lite färg. Salta och peppra.
  2. Koka upp buljong och varmhåll den.
  3. Lägg smöret till toppingen och hackad mandel i en liten kastrull. Bryn till smöret doftar kola. Håll varmt.
  4. Stek lök i olivolja i en tjockbottnad kastrull.
  5. Lägg i riset och rör om i kastrullen i någon minut.
  6. Häll på vinet och låt absorbera in i riset.
  7. Lägg hälften av kantarellerna i riset.
  8. Häll på varm buljong, 1 dl åt gången. Rör konstant och häll på mer buljong allteftersom den absorberas av riset. Det är rörandet som gör risotton krämig. Fortsätt tills allt buljong är i risotton och risotton är krämig och lite lös i konsistensen, ca 20 minuter.
  9. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och parmesan och rör om.
  10. Toppa med resterande kantareller, det brynta mandelsmöret och lite dill.

Kantarellrisotto med ...

0 Läs mer >>
 
En mättande och väldigt god sallad. 
Servera som den är eller som tillbehör till lax eller grillat. 
 
Ingredienser
 
Kryddiga kikärtor
  •  300 g kikärter, kokta
  • 2 msk olivolja
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk spiskummin, malen
  • 0,5 tsk chilipulver, malet
  • 0,5 tsk kanel, malen
  • 0,5 tsk koriander, malen
  • 0,5 tsk paprikapulver, gärna rökt
Bulgursallad
  • 4 dl bulgur, kokt
  • 300 g ostronskivling från Fungigården
  • 100 g soltorkade tomater
  • 150 g körsbärstomater
  • gurka
  • 4 st salladslökar
  • 1 dl bladpersilja, hackad
  • Saft från 1 citron
  • 6 mskolivolja, extra virgin
  • Fetaost
  • Granatäppelkärnor
  • Salt och svartpeppar
Hummusdressing
  • 1 dl hummus
  • 1 dl naturell yoghurt
  • vitlöksklyfta, liten, finhackad
  • 1 msk citronsaft
  • Salt
 
Gör så här
 
Kryddiga kikärtor
Hummusdressing
Bulgursallad
  1. Koka bulguren enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Riv ostronskivlingen i mindre bitar. Stek i smör tills knapriga. Smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Häll upp bulgursalladen på ett passande fat.
  4. Strö över kikärtorna, ostronskivlingen och gärna en rejäl näve granatäppelkärnor och fetaost.

Bulgursallad med humm...

0 Läs mer >>
 
Ett fluffig och saftigt bröd!
 
Ingredienser
  • 25 g färsk jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • ca 13 dl vetemjöl
  • 3 dl havregryn
  • 2,5 tsk salt
  • 2 msk honung
  • 7 dl grovriven zucchini, ca 250 g
  • 1 dl hackade pumpakärnor eller valfria nötter och frön
  • 2 msk vallmofrön
Gör så här
  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt jästen. Rör tills jästen löst upp sig.
  2. Tillsätt vatten, mjöl, havregryn, honung och zucchini.
  3. Arbeta ihop till en deg ca 10 min i maskin eller för hand.
  4. Tryck ut degen i en långpanna ca 30x40 cm med bakplåtspapper.
  5. Strö över frön och nötter.
  6. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i ca 1,5 timme.
  7. Sätt ugnen på 225°C.
  8. Skåra till lagom stora bitar med en degskrapa eller kniv.  
  9. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter eller tills brödet fått fin färg.
  10. Låt vila i formen ca 10 minuter.
  11. Stjälp sedan ut och låt svalna på galler. 
 

Zucchinibröd

0 Läs mer >>
 
Ingredienser
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl blåbär
  • 0,75 dl strösocker
  • Blåbärssylt
  • 5 dl vispgrädde
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175°. 
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. 
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll den i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. 
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. 
  5. Låt kakan vila några min i formen. Stjälp upp den och låt kallna på galler, gärna under formen.
  6. Blanda 1 dl blåbär med sockret i en skål. Låt stå ca 30 min tills sockret har smält. Rör om några gånger under tiden. 
  7. Vispa grädden till ett fast skum. 
  8. Dela kakan i tre bottnar. 
  9. Blanda de sockrade blåbären med 2 dl vispad grädde och lägg på en av bottnarna.
  10. Lägg på nästa botten och fördela blåbärssyöten.
  11. Lägg på den sista bottnen. Bred ut resten av grädden på och runt tårtan. 
  12. Garnera med resten av blåbären. 

Blåsbärstårta

0 Läs mer >>
 
Currykyckling är något som ofta görs till vardags hemma hos oss. 
Lite delade meningar om paprikan ska vara med eller inte...
Men ostronskivlingen är ett måste!
 
Ingredienser
  • 600-800 g kyckling
  • 1 paket bacon
  • 300 g ostronskivling från Fungigården
  • 1 st paprika
  • 3 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 tsk curry
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • Salt
  • Peppar
  • Ris
Gör så här
  1. Förbered genom att riva/dela ostronskivlingen i mindre bitar, strimla paprikan samt dela bacon och kyckling i mindre bitar.
  2. Stek bacon och ostronskivling lätt knapriga. Krydda med svartpeppar. Lägg åt sidan.
  3. Stek kycklingen. Krydda med salt och peppar.
  4. Ha i paprikan och låt steka med kycklingen.
  5. Ha i ostronskivling och bacon.
  6. Tillsätt grädde, curry och paprikapulver. Smaka av till den mängd du önskar. 
  7. Tillsätt crème fraiche.
  8. Koka ris enligt anvisningar för förpackningen.
  9. Klar för servering!

Currykyckling med ost...

0 Läs mer >>
 
En smidig och mycket god kaka som är enkel att slänga ihop. 
Det brynta smöret och flingsaltet är pricken över i:et.
Ingredienser
  • 125 g smör
  • 2,25 dl socker
  • 2 st ägg
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • Flingsalt
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Bryn smöret i en stor kastrull på svag värme.
  3. Ta av från plattan och blanda ner socker, låt svalna något.
  4. Vispa ner äggen och vaniljpulver.
  5. Vänd ner vetemjöl och kakao.
  6. Rör ihop till en slät smet.
  7. Häll smeten i en bakplåtsklädd form, 20x20 cm. Bred ut den jämnt.
  8. Strössla över flingsalt efter smak.
  9. Grädda i 175° i ca 20 minuter. 
  10. Låt svalna i formen.
  11. Ta upp och skär i lagom stora rutor.

Brownies med brynt sm...

0 Läs mer >>
 
Här är ett recept som jag, Lovisa och Viktor åt hemma hos min pappa första gången.
Givetvis hade de lagt till ostronskivling utöver orginalreceptet.
Dessutom serverade dem allt i tacobröd istället för i salladsbladen som orginalreceptet från Buffé gjorde. Detta för att det var smidigare att äta, men detta är även något som var mycket gott. 
Som sagt ett mycket trevligt recept med några modifieringar och en ny favorit här hemma!
 
 
Ingredienser
  • 2 dl ris
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1-2 röda chilifrukter
  • 500 g kycklingfärs
  • 3 msk fisksås
  • 1 msk finrivet limeskal
  • 3 msk färskpressad limejuice
  • 4 finskurna salladslökar
  • 2 hjärtsallad
  • 1/2 dl hackade jordnötter
  • 1 kruka grovhackad koriander (denna hoppar vi över)
  • Olja
  • Chilimajonnäs
  • Limeklyftor till servering
  • Tacobröd
  • Ostronskivling från Fungigården
Gör så här
Ostronskivling:
  1. Dela/riv ostronskivlingen i mindre bitar.
  2. Stek i smör. Salta och peppra efter smak. 
  3. Låt svampen steka tills lätt knaperstekt. 
Kycklingfärs:
  1. Skala och hacka vitlöken.
  2. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  3. Stek färs, vitlök och chili i 2 ms olja på medelvärme i ca 5 minuter tillsd et får lite färg och färsen är genomstekt.
  4. Tillsätt fisksås, limeskal, limejuice samt salladslök. 
Övrigt:
  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Plocka salladsbladen.
  3. Servera färsen tillsammans med ris, ostronskivling, sallad, nötter och chilimajonnäsen i tacobröd. Servera gärna med limeklyftor.

Kryddig kycklingfärs ...