0 Läs mer >>
(null)
 
 
Vi blev bjudna på denna rätt i vintras.
Och det blev genast Arvids nya favoriträtt som han ofta önskar att vi ska laga.
Vi har dock modulerat lite i receptet, som vi ofta gör.
I Tareks recept serverar man gratängen till pasta, men den fungerar även till ris eller klyftpotatis.
 
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 4 kycklingfiléer (originalreceptet 8 kycklinglårfiléer med skinn)
  • salt  (flingsalt)
  • svartpeppar, nymald
  • 10 soltorkade tomater i olja
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ röd chilifrukt utan kärnor (eller låt kärnorna vara kvar om du gillar sting)
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 1½ dl vispgrädde
  • 1 dl fint riven parmesanost

Till servering:
  • 8 körsbärstomater (är man som mig och inte gillar färska tomater, men tillagade, låt dem gå med in i ugnen)
  • ½ kruka färsk basilika

Gör så här:
  1. Värm ugnen till 180 grader varmluft.
  2. Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom, ca 5 minuter. Stora filéer behöver lite längre tid. Salta och peppra under stekning. 
  3. Lägg över i en ugnsform.
  4. Strimla de soltorkade tomaterna.
  5. Skala och finhacka vitlöken.
  6. Finhacka chilin.
  7. Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i ca 2minuter, tills det börjar dofta härligt.
  8. Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen.
  9. Tillsätt grädden och parmesanosten.
  10. Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.
  11. Skeda såsen över kycklingen i formen.
  12. Gräda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  13. Dela körsbärstomaterna i halvor. 
  14. Plocka basilikabladen.
  15. Ta ut formen från ugnen och lägg ut körbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika.
  16. Servera gratängen direkt med kokt pasta, ris eller klyftpotatis.
 
 

Krämig italiensk kyck...

0 Läs mer >>
 
 
Jättegod, lite knäckig och extremt enkel kaka att baka!
Låt dock smeten svalna något innan du blandar i chokladknapparna, annars smälter de direkt.
Och vill man baka kakorna någon annan tid på året än just till påsk, så fungerar det lika bra att använda sig av nonstop som topping istället för färgglada påskägg.
 
Detta behövs till 16 (stora) kakor:
  • 125 g smör
  • 1½ dl ljust muscovadosocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ¾ tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 150 g chokladknappar
  • 150 g färgglada chokladägg

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen när det är smält.
  3. Blanda i muscovadosocker och strösocker i smöret.
  4. Blanda i ägget.
  5. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en bunke.
  6. Rör ner mjölblandningen i smörsmeten.
  7. Vänd ner chokladknapparna i smeten. (Först när smeten svalnat något, annars smälter de!).
  8. Forma smeten till bollar (för hand eller med stora skedar) och lägg dem på två bakplåtsklädda plåtar.
    Lägg dem inte för tätt eftersom de flyter ut en del.
  9. Grovhacka godisäggen.
  10. Tryck ner godiskrosset i kakbollarna.
  11. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills kakorna är gyllene i kanten.
  12. Låt kakorna svalna på plåten.
 
 

Chocolate chip cookie...