0 Läs mer >>
 
Denna desert hade vi på förra årets nyårsmiddag.
Vi använde oss av Nosecco till champagnegelén så blev den barnvänlig.
Och garnerar lite efter årstid och tillfälle.
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 8 digestivekex
  • 50 g smör
  • 300 g Philadelphia Classic Original
  • 1-2 citroner, skal och saft
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl florsocker
  • 1½ gelatinblad
  • 1 dl champagne
  • ½ dl strösocker
  • 0,3 dl vatten

Gör så här:
  1. Mixa kexen till ett fint smul i matberedaren eller med en stavmixer.
  2. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
  3. Fördela i botten på 4 champagneglas.
  4. Vispa samman vispgrädde, citronskal från 1 citron, Philadelphia ost till en jämn och fluffig smet.
  5. Tillsätt florsocker och ca 1 msk pressad citron och vänd försiktigt ihop med hjälp av en slickepott till en jämn smet.
  6. Fördela smeten glasen och låt stå i kylskåp medan du gör champagnegelén.
  7. Lägg gelatinbladen i blöt.
  8. Koka upp champagne, citronsaft, strösocker och vatten i en kastrull.
  9. Sänk till medelvärme och tillsätt gelatinbladen och rör om tills de smält.
  10. Tag bort kastrullen från plattan och låt gelén svalna till 30 grader innan du toppar dina cheescakes med den.
  11. Låt stå i kylskåpet i minst 1 h innan servering.
 
 
 

Citruscheesecake i gl...

0 Läs mer >>
 
 
Ett recept från Odense Marcipan.
En liten men naggande god pralin, som passar året runt.
Jag har modulerat lite i receptet, eftersom jag misslyckats med ett ANTAL kolasmetar!!
Kan skeda i créme fraichen lite försiktigt, men bäst tycker jag att det blir om man värmer créme fraiche och glykos så det håller nästan kokpunkt innan det ska blandas med det varma smälta sockret. Det kalla gör att det smälta sockret stelnar och blir klumpigt.
Enstaka klumpar kan man sila bort med en lite grövre sil, men när större delen av kolasmeten sitter fast i vispen, då är det lite svårare att rädda.
Bara att börja om. :0)
Till jul gör jag dem hälften så stora, dvs små mumsbitar eftersom det finns så mycket annat gott bland julgodiset som man vill orka med att smaka på.
 
Ingredienser:
  • 75 g socker
  • 100 g créme fraiche 35%
  • 25 g glykos
  • 25 g smör med salt (rumsvarmt)
  • 150 g Odense Mandelmassa Lyx 
  • ½ dl riven kokos
  • 100 g Odense Ljus Choklad
  • Riven kokos och flingsalt till dekoration
 
Gör så här:
  1. Blanda/Knåda ihop mandelmassa med riven kokos. Låt vila.
  2. Värm sakta créme fraiche och glykos i en kastrull så det nästan kokar.
  3. Häll socker i en gryta och hetta upp på hög värme tills det karamelliseras och blir ljusbrunt.
  4. Sänk därefter temperaturen och tillsätt creme fraiche och glukos.
  5. Koka upp till 115 grader och kyl därefter ned till 40 grader.
  6. Vispa i smöret för att få en helt slät och läcker kola.
  7. Täck grytan med kola med plastfolie och ställ åt sidan (kolan kan med fördel göras dagen före och stå framme i rumstemperatur). Den kan bli för hård och svårarbetad om den förvaras i kyl.
  8. Temperera chokladen genom att smälta 2/3 av den hackade chokladen över vattenbad.
  9. När chokladen smält, lyft bort bunken med den smälta chokladen, ställ på bänken och blanda i de resterande 1/3 av den hackade chokladen. Blanda runt så att allt choklad smälter.
  10. Kavla ut mandelmassan till en rektangel på ca 8 x 14 cm och skär sedan till 12-14 mindre bitar à ca 2x4 cm. (Som mumsbitar 1 x 2 cm stora och några fler).
  11. Doppa bitarna i tempererad choklad (upp till kanten). Vänd dem upp och ner (så den odoppade delen vilar på ett bakplåtspapper. Låt chokladen stelna. (Kan ta upp till 4 timmar i rumstemperatur).
  12. Häll kolan i en spritspåse och spritsa ett vackert mönster på toppen av bitarna.
  13. Dekorera med flingsalt och kokosflagor.
 
 
 
 

Kokoskonfekt med salt...

0 Läs mer >>
 
Ingredienser:
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 g saffran (1 kuvert)
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g vit choklad, hackad
Till servering:
  • Vispgrädde
  • 225 g frysta hallon
  • Några tsk strösocker
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
  3. Mortla saffranet med en nypa socker.
  4. Tillsätt alla ingredienser utom chokladen i äggvispet och rör till en jämn smet.
  5. Rör ner den hackade chokladen och bred ut smeten i en form med bakplåtspapper (ca 1 cm höjd på kakan).
  6. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min. Den ska fortfarande vara lite kladdig men inte lös.
  7. Koka upp de frysta hallonen och smaka av med lite socker. Låt kallna.
  8. Servera kakan med vispad grädde och hallon.

Saffranskladdkaka

0 Läs mer >>
 
Förvirringen var total hemma hos oss när Arvid ville att vi skulle baka frallebullar och jag visade det ena receptet efter det andra, men inget av dem var de frallebullar som han tänkte sig.
Slutade med att han ritade en teckning för att visa hur frallebullarna såg ut.
Och då visade det sig att det var lussekatter han menade. :o)
 
Och jag är egentligen inte så förtjust i lussekatter mer än samma dag som de bakats.
Sedan blir det lätt torra och tråkiga.
Därför bakar vi ofta saffransbullar istället.
Men när nu det fanns önskemål om just lussekatter så började jag googla lite recept.
Tänk om någon gjort fyllda lussekatter.
Hittade detta recept på Zeinas kitchen och de var väldigt goda.
Fyllda lussekatter kan jag verkligen rekommendera!
 
Detta behöver du till ca 40 lussekatter:
Fyllning:
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 125 g riven mandelmassa
  • 1 msk vaniljsocker

Degen: 
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde (kan bytas mot 50 g smör)
  • 2 g saffran
  • 50 g färsk jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 250 g kesella 10%
  • 100 g rumstempererat smör
  • ca 14-16 dl vetemjöl special

Gör så här:
  1. Värm mjölk, vispgrädde och saffran till ca 37°C. 
  2. Lös upp jästen med salt och strösocker. 
  3. Blanda i degvätska och kesella.
  4. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget.
  5. Knåda degen väl. 
  6. Låt jästa i ca 45 minuter. 
  7. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en separat skål. 
  8. Värm ugnen till 200°C. 
  9. Dela degen i 4 delar och kavla ut en del i taget till en rektangulär platta. 
  10. Bred på fyllningen på halva plattan och rulla fram till mitten. 
  11. Vänd på degen och gör samma sak igen. Nu ska du ha en åtta.
  12. Skär ut degen i 10 bitar. Börja i mitten och skär 5 på var sida.
  13. Lägg på plåt och låt jästa under bakduk i 40 minuter. 
  14. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  15. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. 

Fyllda lussekatter

0 Läs mer >>
 
 
 
Som Snickers fast i små formar.
Receptet kommer från tidningen Buffé.
 
Smält i en kastrull på svag värme:
  • 1 ½ dl kokosolja
  • 1 ½ dl honung
Tillsätt:
  • 1 ½ dl kakao
  • 1 dl osötat jordnötssmör
Fyll ca 60 ischokladformar till 3/4 med smeten.
Ställ i frysen 1 timme.
 
Rör ihop i en kastrull på svag värme:
  • 1 dl osötat jordnötssmör
  • 1 msk honung
  • 2 msk kokosolja
  • 1 dl finhackade salta jordnötter
Fördela i formarna.
Ställ i frysen och låt stelna.
 
Ta fram och ät direkt - de smälter fort!
 
 
 

Peanut Butter Cup

0 Läs mer >>
 
Är uppväxt med traditionen att julskinkan gör man färdig på lill-julafton.
Men det håller inte Basse med om. 
Julskinka ska ätas hela advent enligt honom.
 
 
Detta behövs:
  • Julskinka 
  • 1 st äggula
  • 2 msk grov senap
  • 1 msk honung 
  • 3 msk ströbröd 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225˚C.
  2. Blanda alla ingredienser.
  3. Bred smeten ovanpå skinkan.
  4. Griljera i nedre delen av ugnen i ca 15 min eller tills skinkan har fått fin färg. 
 
 

Julskinka