0 Läs mer >>
 
En mycket god fläskfilé! Så här till helgen. :)
Tillbehören tryffelmajo och sötpotatisfries/pommes har vi ganska många recept på sedan tidigare. Även picklad rödlök finns sedan tidigare.
Hittade recepter på köket.se - fick modulera lite, eftersom vi bara har en ugn.
Ganska normalt i vanliga hem, antar jag...
Då är det omömligt att köra sötpotatisen i 230 grader varm ugn, när fläskfilén samtidigt ska gå klart i 150 graders varm ugn!!
Så vi körde sötpotatisen i ugnen och lät fläskfilén gå klart i stekjärnet.
 
Tänk på att detta är en rätt som kräver förberedelser.
Ta ut och rumstemperera alla ingredienser till majon. 
Den picklade löken blir godast om den får stå några timmar tycker jag.
Och jag missar ALLTID att sötpotatisen ska ligga i blöt i 1,5 timme innan tillagning!
Och fläskfilén blir inte sämre av att ligga flera timmar i marinad, även om det står kortare tid i receptet nedan.
 
 
Fläskfilé:
  • ca 500 g svensk fläskfilé
  • ½ dl crema di balsamico
  • ½ dl soja
  • 2 tsk sriracha
  • 2 klyftor vitlök, riven
  • ½ tsk rökt paprikapulver
  • svartpeppar
  • smör till stekning

Gör så här:
  1. Putsa fläskfilén, dvs skär bort hinnor mm.
  2. Blanda alla ingredienser till marinaden i bunke.
  3. Lägg fläskfilén i en påse och häll över marinaden.
  4. Massera runt och låt ligga i kylen och marinera i minst 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 150 grader.
  6. Stek filén runt om i en het stekpanna tills den får fin stekyta.
  7. Lägg i en ugnsfast form och tillaga klart i ugnen till ca 70 grader i innertemperatur, ja, eller gör som vi då och sänk värmen och låt fläskfilén gå klart i pannan. Ös med smör från pannan.
  8. När köttet är klart, låt vila ca 15 minuter i folie innan det skärs upp i skivor. 
 
Sötpotatisfries:
  •  800 g sötpotatis
  • 2 msk maizenaredning
  • salt
  • peppar
  • ½ dl olivolja

Gör så här:
  1. Skala sötpotatisen och skär i ganska smala stänger.
  2. Lägg dem i iskallt vatten i 1,5 timme för att dra ut stärkelse.
  3. Sätt ugnen på 230 grader.
  4. Skölj av sötpotatisen och torka i en ren kökshandduk.
  5. Blanda stärkelse, salt och peppar i en form.
  6. Vänd runt sötpotatisen i mjölblandningen så de täcks runt om.
  7. Lägg ut stängerna på en bakplåtsklädd plåt och ringla över oljan.
  8. Ställ in plåten i ugnen (mitten). Vänd runt sötpotatisen efter ca 10 minuter. Sätt in igen och låt dem gå klart i ca 15 minuter till. De ska få ordentligt med färg och bli krispiga.
 
Tryffelmajo:
  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vinäger
  • 2 dl neutral olja
  • ½-1 tsk tryffelolja
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här:
  1. Tricket med att göra majo utan att den skär sig är att låta alla ingredienserna stå framme och så samma temperatur.
  2. Vispa samman äggulor, senap och vinäger så det blir fluffigt.
  3. Strila sedan ner oljan under kraftig vispning. Inte för mycket i taget!
  4. Smaksätt med tryffelolja, salt och peppar.
  5. Skulle majon mot förmodan skära sig, ta en ny skål med en äggula (helst då rumstempererad) och 1 tsk senap som man blandar ihop. Mata i lite av den skurna majon och vispa runt, lite i taget och vips så har du en oskuren majo igen!
 

Picklad rödlök:
  • 1 rödlök
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 4 msk strösocker
  • 1 dl vatten

Gör så här:
  1. Skala och skiva rödlöken tunt.
  2. Rör ihop ättika, socker och vatten. Rör tills allt socker lösts upp.
  3. Lägg löken i ättikslagen.
  4. Låt gärna stå ett par timmar innan servering.
 
 

Smakrik Fläskfilé med...

0 Läs mer >>
 
 
Fick besök dagarna före fettisdagen, men hade inte så mycket tid att varken baka eller åka och köpa semlor.
Då fick semmelrulltårta bli räddningen!
Rulltårta går ju supersnabbt att baka, perfekt när man har ont om tid.
Enligt Arvid var denna rulltårta godare än semlor. :0)
 
Detta behövs till en rulltårta:
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk kardemummakärnor - nystötta
  • ½ dl mjölk

  • strösocker till bakplåtspapper när kakan är klar

Fyllning:
  • 200 g mandelmassa
  • 1½ dl vispgrädde

Dekoration:
  • Florsocker
  • 2-3 dl vispgrädde
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  3. Mortla kardemummakärnorna fint. Jag häller dem genom en grovmaskig sil för att se så de inte blir för stora bitar.
  4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  5. Blanda ihop de torra ingredienserna: mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma.
  6. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och rör om försiktigt.
  7. Blanda i mjölken i smeten och rör runt så det blandar sig.
  8. Bred ut smeten jämnt på bakplåtspappret.
  9. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.
  10. Förbered ett bakplåtspapper på köksbänken som du "sockrar".
  11. Ta ut kakan ur ugnen när den fått fin färg och stjälp upp kakan på det sockrade bakplåtspappret.
  12. Dra försiktigt bort bakplåtspappret på kakan som varit med i ugnen. Om det inte vill släppa från kakan, blöt ett hushållspapper med kallt vatten och dra över bakplåtspappret. Då brukar det släppa lite lättare.
  13. Låt kakan kallna helt.
  14. Riv mandelmassan fint.
  15. Vispa den lilla mängden grädde lätt eller kör den med en mixerstav. Blanda i den rivna mandelmassan och mixa så det blir en slät kräm.
  16. Bred massan på kakan och rulla ihop den från långsidan med hjälp av bakplåtspappret. Se till att den inre biten rullas ihop och inte viks.
  17. Lägg rulltårtan med skarven underst på ett fat.
  18. Vispa den större mängden grädde hårt, så att det går att spritsa.
  19. Pudra kakan med florsocker och spritsa grädde på toppen.
  20. Färdigt att servera. Blir det grädde över, servera i skål vid sidan av till dem som vill ha liter mer grädde på kakan än den som ligger på toppen.
 
 

Semmelrulltårta