0 Läs mer >>
 
Ingredienser: 
  • 450 gram fryst bladspenat eller motsvarande färsk spenat, ca 800 gram 
  • 1 rödlök eller gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 1 vitlök
  • 200 gram fetaost
  • Äggstanning: 4 ägg
  • 2,5 dl mjölk eller grädde eller blanda hälften var
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • + ingredienser för pajdegen
 
Gör såhär: 
  1. Tina fryst spenat om du använder det. Lägg upp i god tid på en bricka eller tina i mikron eller i en panna på låg värme. 
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Förbered pajdegen enligt följande recept.
  4. Skala och hacka löken. 
  5. Fräs löken med pressad vitlök i olivoljan. 
  6. Krama ur spenaten i ett durkslag om du använder tinad fryst spenat. Färsk spenat sköljer du noga. 
  7. Tillsätt spenaten till löken och fräs den några minuter. Färsk spenat ska du fräsa tills den skrumpnat ihop. 
  8. Tärna fetaosten under tiden. 
  9. Bred ut spenaten i pajskalet. 
  10. Fördela fetaosten över spenaten. 
  11. Blanda äggstanning genom att vispa ihop ägg, mjölk (ev. grädde), salt och peppar i en stor skål. 
  12. Häll äggstanningen i pajskalet och över fyllningen. 
  13. Grädda spenatpajen mitt i ugnen i 30 minuter tills pajen fått fin färg och äggstanningen har stelnat.
  14. Ta ut och låt spenatpajen svalna något innan servering.

Spenatpaj med fetaost

0 Läs mer >>
 
Det är en liten nostalgitripp att gå igenom gamla recept och skriva ner dem så här.
Numera finns ju allt på "nätet", vilket är väldigt smidigt.
Men det är lite härligt ändå med gamla tummade recept nedtecknade för hand - på gott och ont.
Barnen har lite svårt att läsa mormors recept eftersom skolan inte lär ut "gammal" skrivstil längre.
Men det här receptet har vi fått från svägerskan Berit och det har de inga bekymmer med att kunna tolka.
Väldigt god paj om man gillar ananas.
 
Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
Och häll upp ananasen i sil för avrinning.
 
Pajdeg:
150 gr smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
 
Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen, antingen för hand eller i maskin.
Tryck ut degen i en pajform som är 24 cm i diameter.
 
Fyllning:
2 dl crème fraiche
½ dl socker
1 st ägg
2 tsk vaniljsocker
400 gr silad krossad ananas
 
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och häll sedan smeten i pajformen.
 
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
 
Pajen serveras kall med vispad grädde.
 

Ananaspaj

0 Läs mer >>
 
 Pestolax äter vi minst ett par gånger i månaden.
Smidigt att göra och väldigt gott.
Bästa recensionen på rätten fick jag för några år sedan av kusin Filip som ofta var hos oss och lekte med Basse. Vi lyckades att pricka in denna rätt flera gånger just när han var hos oss, och eftersom jag vet att Filip inte är överförtjust i fisk, beklagade jag mig en gång och sa:
- Jag är ledsen Filip, men det blir Pestolax idag igen.
- Det gör inget, svarade han. Den fiskrätten gillar jag!
Det var ett gott betyg som värmde.
 
Vi vill man kan man göra egen Pesto, men det funkar lika bra med köpt.
 
Detta behövs:
  • 1 bit lax, eller portionsbitar till så många man är
  • Salt och citronpeppar
  • 1 burk pesto, eller en sats hemmagjord
  • Riven parmesanost
  • 1½ - 2 dl grädde
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Gör Pesto enligt receptet (se eget recept).
  3. Salta och peppra på laxen och lägg den i en smord ugnsfast form.
  4. Bred över pesto, spara lite till att göra sås på.
  5. Blanda grädde och pesto och häll i formen.
  6. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
  7. Ta ut formen och riv lite parmesan på toppen och ställ in formen ytterligare 5 minuter tills osten fått fin färg.

Servera med kokt pasta eller potatismos.

Pestolax

0 Läs mer >>
 
Tiramisu, en av mina favoritefterrätter.
Eftersom den kan göras långt innan den serveras är det en perfekt bjudefterrätt.
För en barnvänlig variant hoppa över amaretton, men den blir tyvärr inte lika god då. 
 
Ingredienser för 4 personer:
  • 2 äggulor
  • 1 burk mascarpone (250 gram)
  • ¼ dl amaretto
  • 1 äggvita
  • ½ dl socker
  • 10 savoyardikex
  • ¾ dl kallt kaffe
  • kakao att pudra över
 
Gör så här:
  1. Vispa ihop öggulor och mascarpone med amaretto till en slät smet.
  2. Vispa äggvitan fluffig med elvisp.
  3. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills smeten är fast och blank.
  4. Vänd ner äggvitevispet i äggsmeten med hjälp av en slickepott.
  5. Doppa den sockrade sidan av kexen hastigt i kaffe.
  6. Lägg i en form.
  7. Häll äggsmeten över kexen och ställ i kylen, minst 5 timmar, gärna över natten.
  8. Pudra över kakao innan servering. 

Tiramisu

0 Läs mer >>
 
Basse är inte speciellt förtjust i soppa. Har aldrig varit. Inte Arvid heller.
Men den här tortellini-soppan är en av få soppor som de faktiskt gillar.
Receptet fick jag av min kollega Leif någon gång i mitten på 90-talet och har tilllagats flitigt sedan dess. 
 
Det här behövs:
  • 1 stor gul lök
  • 25 gram smör
  • 1 burk/förpackning passerade tomater (eller krossade tomater med basilika)
  • 2 st buljongtärningar
  • 8,5 dl vatten
  • 1,5 dl grädde
  • basilika
  • salt och vitpeppar
  • 1 påse tortellini
  • Finriven parmesanost
 
Gör så här:
  1. Koka tortellinin enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av väl.
  2. Under tiden pastan kokar så finhacka löken och "smält" ner den i smöret i en stor kastrull på svag värme.
  3. Lägg i tomater och buljongtärningar och späd med vatten.
  4. Koka sakta under lock ca 10-15 minuter och blanda i grädden mot slutet.
  5. Smaka av med kryddorna. (Även gott att pressa i lite vitlök.)
  6. Blanda i den avrunna tortellinin i soppan. Låt sjuda ett par minuter.
  7. Servera med riven ost.
 
 

Tortellini-soppa

0 Läs mer >>
 
Scones, detta älskade bakverk som är så lätt att baka.
Vår gamla kokbok med silvertejp över "pärmen" är extra tummad på sidan där scones-receptet står.
  
Detta behövs till 16 bitar scones:
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk bakpulver
  • 100 gram smör
  • 3½ dl mjölk eller filmjölk
 
Ugnstemperatur: 250 grader
Gräddningstid: ca 10 minuter
 
Gör så här:
  1. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en skål. Blanda väl.
  2. Tillsätt smöret i små tärningar och finfördela det i mjölet med fingertopparna till en grynig konsistens.
  3. Rör ner den kalla mjölken och arbeta snabbt ihop degen med händerna.
  4. Dela degen i fyra delar. Platta ut varje del på plåt med bakplåtspapper till en ca 1½ cm tjock rund kaka med ca 15 cm diameter.
  5. Skåra varje kaka i fyra delar med mjölad kniv. Nagga degen med en gaffel.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  7. Bryt isär kakorna och servera dem nygräddade, gärna varma.
 
Tips
Gör grahamsscones genom att byta ut 4 dl vetemjöl mot grahamsmjöl i receptet ovan.
 
Variation
Scones som hel kaka. Forma degen till en rektangulär kaka. Lägg den på smord plåt eller på plåt med bakplåtspapper. Skåra degen till 16 bitar. Nagga och grädda som scones.
 
Pizza
Halvera satsen ovan. Kavla ut degen. Lägg den på plåt med bakplåtspapper och platta ut den ytterligare till en tunn kaka. Lägg på fyllningen men lägg inget på den yttersta centimetern av pizzan. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Scones

0 Läs mer >>
 
 
Oxfilé Provençal eller Coer de filét Provençal.
Första gången vi lagade detta recept var då vi firade nyår i Hafjell.
Innan vi reste letade vi upp ett recept som vi på förväg visste skulle funka att laga i ett kök i en hyrd lägenhet med begränsad köksutrustning.
Och det blev gott!
Efter nyår i Hafjell har vi lagat detta receptet många gånger. 
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 700 gr oxfilé, mittbiten
  • 1 kg potatis, tunt skivade
  • salt och peppar
  • smör och rapsolja till stekning
 
Vitlökssmör:
  • 75 gr smör (rumstempererat)
  • 3 vitlöksklyftor, pressade eller rivna
  • 10 droppar worchestershiresås
  • salt och peppar
  • finhackad persilja
 
Gör så här:
  1. Putsa köttet rent från hinnor och senor.
  2. Bryn det i smör runtom i en stekpanna. Salta och peppra väl.
  3. Skala och skiva potatisen - gärna i matberedare där det både går snabbt och lätt.
  4. Skölj potatisskivorna väl i en skål under rinnande vatten. Häll av vattnet och torka potatisen väl med en handduk.
  5. Stek potatisen med lika delar smör och rapsolja i en het panna tills den har fin färg. Stek i flera mindre omgångar, salt och peppra potatisen väl. Lägg den i en ugnsfast form.
  6. Värm ugnen till 150 grader. Sätt in en stektermometer i mitten på oxfilén och lägg den ovanpå potatisen och ställ in i ugnen.
  7. Stek köttet till önskad innertemperatur, ca 60 grader för mediumstekt filé.
  8. Medan kött och potatis står i ugnen, blanda ingredienserna till vitlökssmöret för hand eller i matberedare med knivinsatsen.
  9. Ta ut formen och låt köttet vila i några minuter innan det skivas.
  10. Höj temperaturen på ugnen till max.
  11. Skiva köttet och lägg tillbaka ovanpå potatisen.
  12. Fördela vitlökssmöret ovanpå köttet och ställ tillbaka formen i ugnen.
  13. Låt stå i ugnen tills vitlökssmöret nästan smält helt.
  14. Strö över finhackad persilja.
  15. Servera genast, gärna med baconlindade haricot verts till.

Oxfilé Provençal

0 Läs mer >>
 
I förkylningstider brukar vi stärka oss med denna shot.
OBS! Den är väldigt stark!!
 
 
Ingredienser:
  • 200 gram ingefära (inte skalad)
  • 1 liter vatten
  • ½ dl honung
  • 2 citroner
  • 1 tsk gurkmeja
  • ½ tsk  cajenpeppar
Gör så här:
  1. Dela ingefäran i några bitar. Koka i vattnet i 20 minuter.
  2. Sila av saften.
  3. När ingefärssaften svalnat något, blanda i honungen.
  4. Låt svalna.
  5. Pressa saften från citronen och blanda i.
  6. Blanda även i gurkmeja och cajenpeppar.
  7. Rör om!
  8. Servera i shotglas.

Ingefärsshot

0 Läs mer >>
 
Ingredienser:
  • 200 g mozzarella
  • 10 små plommontomater
  • 1 kruka basilika
  • 200 g färsk spenat
  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 ägg
  • 1 dl grädde
  • salt & svartpeppar
Gör såhär:
  1. Pajdegen görs, kyls och förgräddas. 
  2. Skiva eller riv mozzarellan. Halvera tomaterna. Riv av basilikan (men spara några kvistar till dekoration).
  3. Fräs spenaten hastigt, bara ett par minuter, med lök och vitlök.
  4. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål. Rör ordentligt.
  5. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Låt grädda 30 minuter eller tills fyllningen är fast och pajen fått fin färg.

Mozzarellapaj med Plo...

0 Läs mer >>
 
Nybakade muffins till eftermiddagsfikat, mums!
 
Ca 8 stora muffins.
Ingredienser:
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • ca 1 dl frysta blåbär eller färska
  • Kokosflingor eller ströbröd till formarna
  • Florsocker till garnering
OBS!
  • När jag använder frysta bär brukar jag inte tina dem innan och blandar dem i 1 tsk majsstärkelse innan de läggs i smeten.
  • När jag använder färska bär men vill ha en lite krämig blåbärsmuffins, så brukar jag klicka en tesked blåbärssylt på varje muffins.
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa åtta stora portionsformar, eller 12 små.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Rör ihop ägg och socker
  5. Tillsätt smöret och mjölken.
  6. Blanda mjölet med bakpulver, vaniljsocker och salt.
  7. Tillsätt de torra ingredienserna i smeten och rör den jämn.
  8. Vänd snabbt ner ½ dl blåbär.
  9. Häll smeten i muffinsformarna.
  10. Fördela resten av blåbären på muffinsen.
  11. Strö över lite kokos - kan uteslutas om man inte är så förtjust i kokos.
  12. Grädda mitt i ugnen i 11-13 minuter vid små, 15-17 minuter vid stora muffins. Prova med sticka.
  13. Låt svalna i sin form.
  14. Stjälp upp kakorna och pudra med florsocker innan servering.

Vaniljmuffins med blå...

0 Läs mer >>
 
Köttbullar, köttbullar, köttbullar, ge mig mera köttbullar, köttbullar, köttbullar. Var det inte så Madicken sjöng.
Och köttbullar tröttnar man väl aldrig på.
Går att variera i det oändliga - med potatismos, spagetti, skivade på mackan med lite majonnäs och inlagd gurka. Så gott!
 
Jag gillar klassiska köttbullar med smak av kryddpeppar..
 
Ingredienser:
  • 800 gram blandfärs
  • 8 msk ströbröd
  • 3 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 msk riven eller finhackad gul lök
  • 3,5 tsk salt
  • 4 krm vitpeppar
  • 4 krm mald kryddpeppar
Gör så här:
  1. Börja med att mäta upp mjölk och skorpmjöl i en liten skål. Rör runt ordentligt några gånger tills det blivit en kletig massa, ca 5 minuter.
  2. Finhacka eller riv löken. Vill man ha mildare smak på löken så bryn den lite lätt.
  3. Lägg färsen i en stor bunke och blanda i alla ingredienser. Arbeta färsen smidig men överarbeta inte. Då tränger fettet ur och färsen blir trådig och seg.
  4. Fukta händerna lite med kallt vatten och forma färsen till jämna köttbullar. Lägg dem på vattensköljd skärbräda.
  5. Bryn smör i en stekpanna och lägg i några köttbullar i taget. Vänd dem eller skaka pannan då och då, så att köttbullarna blir jämnt brynta runt om.
  6. Eftersom detta recept är dubbelt brukar inte alla köttbullar få plats i samma stekpanna. När de är bruna och fina runt om brukar vi därför sätta in dem i ugnen medan vi steker färdigt alla. Ta en ugnsfast form och häll vatten i botten så att det precis täcker, en skvätt soja och en klick smör. Köttbullarna får stå i ugnen i 175 graders värme tills alla är klara. Sista gänget köttbullar som steks får bli helt klara i pannan.

 Sås:

  1. Slå bort fettet ur pannan om det är bränt, annars blir det en utmärkt grund till sås.
  2. Skaka i ett par matskedar mjöl (använd tesil eller annan liten sil så att mjölet inte klumpar sig) och vispa hela tiden.
  3. Späd med vatten (ca 1 dl) och den buljong du fått från köttbullarna i ugnen.  
  4. Låt koka upp och späd med grädde till lagom konsistens.
  5. Smaka av med soja, salt och vitpeppar.

Klassiska Köttbullar

0 Läs mer >>
 
Mormors bullar med smak av vanilj.
Jättegoda!
Ingredienser:
  • 50 gram jäst
  • 150 gr smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 ½ dl socker
  • 13-14 dl vetemjöl
Fyllning:
  • Rumsvarmt smör
  • Råsocker
  • Vaniljsocker
På toppen:
  • 1 uppvispat ägg
  • Pärlsocker
 
240 graders varm ugn
Gör så här:
  1. Smält smöret i en kastrull. Häll mjölken i det smälta smöret. Värm till det är 37 grader.
  2. Lös upp jästen i degbunken i lite av smör/mjölk-blandningen.
  3. Tillsätt resten av degspadet och sockret och ev 2 tsk malen kardemumma om du tycker om det.
  4. Häll i mjölet. Börja med en liter och knåda in resten efter hand så du får en deg som släpper kanterna i degbunken och är blank och smidig.
    Strö lite mjöl över ytan och lägg en bakduk över.
  5. Låt degen stå och jäsa till dubbel storlek. Ca 45-60 minuter.
  6. Stjälp upp degen på bakbord och knåda sedan degen lite grann. Tillsätt lite mer mjöl om den är lös.
    Knåda den smidig så del släpper bakbordet och inte fastnar på händerna.
  7. Dela degen i 2 delar.
  8. Kavla ut degen till en rektangulär platta ca 25 x 50.
  9. Bred på rumsvarmt smör och strö över råsocker och vaniljsocker.
  10. Vik kakan dubbel och skär den i remsor, ungefär 2 cm breda.
  11. Sno längderna till en snäcka.
  12. Låt jäsa under bakduk i ca 15 minuter.
  13. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
  14. Baka mitt i ugnen i ca 8-10 minuter eller tills de fått fin färg.

Mormors bullar