Pajdeg

Paj med fetaost, broccoli och kassler.

En pajdeg kan göras med både vatten eller ägg.
En pajdeg med ägg blir frasigare och håller formen bättre.

 Med vatten:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 gram smör (kylskåpskallt)
  • 1-2 msk vatten
 
Med ägg:
  • 4 dl vetemjöl
  • 125 gram smör
  • 1 äggula
 
MED VATTEN:
  1. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman degen.
  3. Degen kan också blandas med kniven i matberedaren eller med pajkrok i assistent.
  4. Arbeta då mjöl och smör i några sekunder och tillsätt sedan vattnet genom röret.
  5. Kör bara tills massan har blandats till en deg (i matberedare tar det bara några sekunder).
 
 
MED ÄGG:
  1. Hacka ihop mjöl och fett till en grynig massa.
  2. Blanda i äggulan.
  3. I matberedare eller assistent blandas först mjöl och smör i några sekunder och sedan tillsätter man äggularn.
  4. Kör bara tills massan har blandats till en deg.
 
  • Tryck utl den färdiga degen i en pajform och ställ sedan i kylskåp i 30 minuter.
  • Eller sätt in degen i kylskåp i en plastpåse i 30 minuter. Kavla sedan ut den och fyll ett pajskal.

 

Tips! Hälften av vetemjölet kan bytas ut mot grahamsmjöl, havrekli eller havregryn för en mustigare och fiberrikare paj. Blir svårare att kavla och bör därför tryckas ut i formen.

 

Ugnstemperatur: 225 grader

Gräddningstid: ca 15 minuter

  • Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  • Fyll och servera omedelbart direkt ur formen. Låt annars pajskalet svalna innan det flyttas ur formen.
 

Kommentarer:

1 Felicia:

skriven

muuuums

Kommentera här: