0 Läs mer >>
 
 
Fanstastiskt god efterrätt!
Mia Gahnes recept som publicerades i Hallandsposten 30 april.
Detta recept har snabbt blivit en favorit hemma hos oss.
Och den goda caramelsåsen fungerar även att servera lätt ljummen till lite glass.
 
Salted Caramel:
  • 4 msk smör (osaltat i receptet - funkar även med saltat)
  • 2½ dl ljust muscovadosocker eller råsocker
  • 1¼ dl vispgrädde
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
  1. Vispa ihop smör, socker, grädde och salt i en kastrull på medelvärme.
  2. Koka upp och sänk värmen.
  3. Låt sjuda i 6 minuter. Rör om då och då.
  4. Vispa i vaniljsockret och koka ytterligare 1 minut.
  5. Ta bort från plattan.

Cheesecake-skålar (4-6 pers):
  • 6 digestivekex
  • 2 msk smält smör
  • 30 g rostade pekannötter, grovhackade + hela till dekor
  • 250 g mascarpone
  • 1½ dl vispgrädde
  • 3 msk florsocker
  • 1 citron (skal och saft)
  • 4 msk salted caramel-sås

Gör så här:
  1. Lägg kexen i dubbla plastpåsar och krossa dem grovt med en kavel.
  2. Häll över i en bunke och blanda ned smält smör och grovhackade pekannötter.
  3. Vispa mascarpone, grädde, florsocker, rivet citronskal och citronsaft tills det blir en fluffig kräm.
  4. Ringla i kolasåsen och blanda lite slarvigt. Det ska inte bli helt slätt, utan man ska fortfarande kunna se såsen.
  5. Varva sedan kexblandningen med mascarponekrämen i fyra-sex skålar eller glas.
  6. Garnera med lite extra caramelsås och några extra pekannötter.
 

Cheesecake-skålar med...

0 Läs mer >>
 
En trevlig drink som fungerar likabra som alkoholfri! En perfekt sommardrink. 
Ingredienser:
  • 3 passionsfrukter
  • rom
  • 2 citroner
  • isbitar
  • 3 flaskor ingefärskombucha, à 33cl
Gör så här:
  1. Gröp ur passionsfrukter och blanda ev med en skvätt rom i en karaff.
  2. Fyll på med små citroner i skivor och isbitar.
  3. Häll i ingefärskombucha och servera direkt.

Passionsfrukts drink

0 Läs mer >>
 
Suveränt god kall sås som vi serverar till grillad lax eller majsplättar.
 
Detta behövs:
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 lime
  • 1 tsk flytande honung
  • salt

 

Gör så här:
  1. Riv skalet från limen.
  2. Blanda creme fraiche, pressad vitlök och limeskal.
  3. Smaka av med honung, salt och lite pressad limesaft.
 
 
 

Kall limesås

0 Läs mer >>
 
En klassisk Gino innehåller jordgubbar, banan och kivi.
Denna variant tar vara på försommarens bär och innehåller jordgubbar och rabarber.
Glassen med kardemumma och rostad mandelmassa lyfter hela efterrrätten.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 500 g rabarber
  • 250 g jordgubbar
  • 1½ dl strösocker
  • 100 g vit choklad


Glass med rostad mandelmassa:
  • ½ liter vaniljglass
  • 100 g mandelmassa
  • 1 tsk mortlade kardemummakärnor
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Riv mandelmassan på grova sidan av rivjärnet över en plåt med bakplåtspapper.
  3. Rosta mitt i ugnen till fin färg. Låt kallna.
  4. Rör ihop mandelmassa med glass och mortlad kardemumma.
  5. Ställ i frysen tills glassen stelnat.
  6. Skär rabarbern i 1 cm tjocka skivor och dela jordgubbarna på mitten.
  7. Vänd ihop med sockret.
  8. Fördela i fyra värmetåliga portionsformar.
  9. Toppa med hackad vit choklad och tillaga mitt i ugnen tills rabarbern är mjuk, ca 10-15 minuter. Håll lite koll så chokladen inte blir bränd.
  10. Servera ljummen med glassen.
 
 

Rabarbergino med glas...

0 Läs mer >>
 
Ännu ett recept från Lovisas Coop-tidning MerSmak.
Perfekt sommarlunch eller som bufférätt.
Passar ypperligt tillsammans med lite rökt lax.
 
Detta behövs:
  • 600 g småpotatis (nypotatis eller delikatesspotatis)
  • 1½ msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 knippen grön sparris
  • 70 g mâchesallad
  • 25 g mandlar
  • ½ ask smörgåskrasse
 
Citrondressing:
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • ½ tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skrubba potatisen. Dela de som är stora.
  3. Vänd runt potatisen i olja och salt på en ugnsplåt (vi använder bakplåtspapper).
  4. Rosta mitt i ugnen tills potatisen är mjuk i mitten och har fått fin färg, ca 25 minuter.
  5. Rosta mandlarna i en torr stekpanna på medelstark värme.
  6. Blanda ingredienserna till dressingen.
  7. Ansa sparrisen och skär på längden om de är väldigt breda.
  8. Vänd runt i några droppar olja och grilla eller stek i panna ca 3 minuter.
  9. Lägg potatis, sparris och sallad på ett serveringsfat.
  10. Ringla över dressingen.
  11. Toppa med grovhackade mandlar och klippt krasse.
 
 

Rostad potatissallad ...

0 Läs mer >>
 
Hade lite synpunkter på att Niclas hade köpt en familjeförpackning Cornflakes.
Ingen äter ju cornflakes!!
Och familjeförpackningarna är ju sjukt stora, så varför inte ha nöjt sig med en vanlig liten förpackning som står i skåpet och tar plats!
 
Men, efter att han hittat detta recept på Mitt Kök så lär den där förpackningen med cornflakes snart vara slut. :0)
Försvinnande goda kakor som tillagas utan ugn.
 
Detta behövs till ca 25 stycken:
  • 10 dl flingor (cornflakes, K-special eller liknande typ av flingor)
  • 1 burk jordnötssmör, ca 340 gram
  • 2 dl sirap
  • 1 dl strösocker
  • 200 g choklad

Gör så här:
  1. Krossa flingorna i en skål.
  2. Koka ihop jordnötssmör, socker och sirap.
  3. Blanda i det krossade flingorna och rör ihop.
  4. Platta ut smeten i en bakplåtspappersklädd form.
  5. Smält chokladen över vattenbad och bred sedan ut den över kakdegen.
  6. Ställ formen/plåten kallt någon timme.
  7. Skär upp rutor och servera.
 

Snickerskakor

0 Läs mer >>
 
 
En god rätt som passar lika bra som mellanrätt, tillbehör till grillat eller på buffébordet.
 
Detta behövs:
  • Haricots verts
  • Ostronskivling
  • Vitlök
  • Soya
  • Oliv eller rapsolja
  • Chiliflingor

Gör så här:
  1. Tillaga Haricots verts enligt instruktion på förpackningen.
  2. Hacka upp 4 vitlöksklyftor.
  3. Stek vitlöken i olja tillsammans med haricots verts. 
  4. Ta ur pannan och hacka ostronskivlingen fint och knaperstek tillsammans med soya och kryddor. Använd gärna en tunnare och lite ljusare soya. 
  5. Krydda efter behag.
  6. Lägg upp på fat och servera. 


Haricots verts med kn...

0 Läs mer >>
 
Enligt Basse kan man ha BBQ-sås till allt!
Vi köper flaskor med BBQ-sås i parti och minut känns det som.
Därför var det extra kul att hitta ett recept på en god BBQ-sås som vi kunde göra själva.
Och BBQ-specialisten här hemma tyckte såsen var mycket god!
 
Detta behövs till 5 deciliter sås:
  • 1 finhackad gul lök
  • 3 msk neutral olja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1½ dl vatten
  • 1 dl chilisås ellet ketchup
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 dl muscovadosocker
  • 2 msk worcestersås
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk chipotlepasta
  • 20 g mörk choklad (minst 70%)
  • salt
 
Gör så här:
  1. Stek den finhackade löken i olja i ca 3 minuter tills den blivit genomskinlig.
  2. Tillsätt tomatpuré och stek ytterligare i 1 minut.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna utom chokladen och låt sjuda i 30 minuter.
  4. Lägg i chokladen och rör om tills den smält.
  5. Smaka av med salt och låt såsen kallna.
  6. Förvaras i kylskåp.

BBQ-Sås