0 Läs mer >>
 
 
 
 Grizzini är gott till mycket.
Som tilltugg med lite philadelphiaost eller som tillbehör till soppa.
 
Detta behövs:
  • 50 gr jäst
  • 50 gr smält smör
  • 3 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 1 msk socker
  • 1 ägg
  • 1 äggivta (spar gulan)
  • 11 dl vetemjöl
Att pensla med:
  • 1 äggula
  • ½ dl vatten
 
Gör så här:
  1. Smula sönder jästen i degbunken.
  2. Blanda ihop vatten och smält smör och häll i.
  3. Häll i de övriga ingredienserna och rör till en fast deg.
  4. Dela degen i 4 delar.
  5. Låt degen jäsa i 40 minuter.
  6. Dela varje del i ca 20 bitar.
  7. Rulla bitarna så att de blir ungefär 2 dm långa
  8. Pensla med äggula och vatten blandning.
  9. Låt jäsa i 20 minuter.
  10. Sätt in brödet mitt i ugnen i 175 graders i ca 25 minuter.

Grizzini

0 Läs mer >>
 
 Ett recept vi fått från familjen Bengtsson i Getinge.
Vi halverade receptet nedan denna gång. Då går det bra att göra
tortilla-lasagnen i en pajform. 
 
Till 8-10 personer behövs:
  • 2 små tortillapaket eller 1½ stora
  • 2 kg kycklingfilé
  • 3 dl sky
  • 6 dl crème fraiche
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 1 burk soltorkade tomater
  • 200 gr färska champinjoner
  • 1 msk HP-sås
  • 2 tsk sambal oelek
  • 2 tsk sweet chilisås
  • salt och peppar
  • maizena redning
  • olja
  • riven ost
  • om man vill - majs och krossad ananas
 
Gör så här:
  1. Salta och peppra kycklingfiléerna och stek dem. För snabbare stekning dela dem i mindre bitar.
  2. Vispa ur pannan med vattnet och spara skyn.
  3. Låt filéerna kallna och dela dem i små bitar.
  4. Skiva champinjonerna och stek dem.
  5. Hacka tomaterna.
  6. Häll sky och crème fraiche i en stor gryta.
  7. Lägg i kycklingbitarna, champinjoner, tomater och buljongtärning.
  8. Smaka av med HP-sås, sambal oelek, sweet chilisås, salt, peppar och sist maizena redning.
  9. Häll lite olja i botten på en stor form, börja med ett lager tortillabröd, varva fyllning och bröd.
  10. Strö riven ost på toppen.
  11. Grädda i 200-225 grader ca 20-30 minuter.

Servera med en god grönsallad till.

 
 

Kyckling-Tortilla-Las...

0 Läs mer >>
 
En rätt i Basses smak - ostälskare som han är.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • ca 2 dl riven västerbottenost
  • 600 gram spättafiléer, MSC-märkta
  • citronpeppar
  • salt
  • smör
  • nymalen svartpeppar
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 citron - skalet
 
Mos:
  • grönsaks- eller hönsbuljong
  • 1 kg mandelpotatis, skalad
  • 25-50 gr smör
  • 1-2 dl mjölk eller grädde
  • 2 dl riven västerbottenost
  • salt
  • peppar
  • riven muskot
  • 1 knippa gräslök, finskuren
 
Gör så här:
  1. Krydda fisken med citronpeppar och salt. Ställ åt sidan.
  2. Gör moset. Häll på så mycket buljong att det täcker potatisen och låt koka tills den precis mjuknat.
  3. Häll av buljongvattnet när potatisen är klar och stöt dem med en potatsstöt.
  4. Tillsätt smält smör, varm mjölk eller grädde samt ost. Rör om kraftigt.
  5. Smaka av med salt, peppar och muskot. Håll sedan moset varmt.
  6. Blanda uppvispade ägg och riven ost.
  7. Häll upp mjöl på ett fat, riv över citronskalet och blanda väl.
  8. Vänd fiskfiléerna i mjöl och sedan i ostblandningen, en i taget.
  9. Stek i omgångar i smör, 2-3 minuter per sida eller tills båda sidor fått fin färg.
  10. Rör ner den finskurna gräslöken i moset och servera fisken med mos och extra citronklyftor.

Spätta på Västerbotte...

0 Läs mer >>
 
6 portioner
Ingredienser:
  • 6 port ris
  • 750 g champinjoner
  • 420 g tärnat bacon
  • 900 g strimlad kycklingfilé
  • 3 tsk smör
  • salt och peppar
  • 3 dl vatten
  • 6 dl rödvinssås
  • 1 1/2 ask färsk persilja (à 20 g)
Gör såhär:
  1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Ansa och skär champinjonerna i halvor. Stek dem och baconet i en stekpanna. Lägg upp på en tallrik.
  3. Stek kycklingen i smöret och krydda med salt och peppar. Rör i svampfräset, vattnet och såsen. Sjud ca 5 minuter.
  4. Hacka persiljan och rör i grytan. Servera med riset.

Kyckling- och bacongr...

0 Läs mer >>
 
 
Det här receptet har hängt med sedan jag bodde "hemma",
dvs sedan jag var tonåring.  
En paj med väldigt mycket citronsmak, med ett sött marängtäcke på toppen.
 
 
Pajdeg:
  • 50 gr smör
  • 1½ msk socker
  • 1½ msk vatten
  • 1½ dl vetemjöl
 
Citronkräm:
  • 3 äggulor
  • 1½ dl socker
  • 2 citroner
  • 50 gr smör
  • ½ msk potatismjöl
 
Maräng:
  • 3 äggvitor
  • 1 dl socker
 
Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienser till pajen till en smidig deg och låt vila i 1 timme.
  2. Riv skalet på 1 citron och pressa saften av båda citronerna. Sila saften.
  3. Blanda alla ingredienser till krämen i en kastrull och låt krämen sjuda upp på svag värme.
    Tag sedan kastrullen från plattan.
  4. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda försiktigt ner sockret. Vispa någon minut till.
  5. Klä en form med pajdegen och förgrädda i ugnen på 225 grader i 15 minuter.
  6. Häll krämen i pajskalet och bred eller spritsa marängen över krämen.
  7. Grädda citronpajen färdig i ugnen 200 grader i ytterligare ca 15 minuter.

Citronpaj med maräng

0 Läs mer >>
 
Apelsinris gör vi ofta på risrester.
Ofta får man ju lite ris kvar från middagen och då blir det en god efterrätt eller mellanmål.
 
Detta behövs:
  • 3 dl kallt ris
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 apelsiner
 
Gör så här:
  • Vispa grädden med vaniljsocker.
  • Blanda riset i grädden.
  • Filéa apelsinerna och skär dem i bitar. Alt klyfta dem och skär dem i bitar.
  • Blanda i apelsinerna ris-grädden.
  • Klart att servera!
 

Apelsinris

0 Läs mer >>
En fantastiskt god räkpaj!
Krämig räkfyllning i frasigt skal, kan det bli bättre.
Och som alla våra recept - enkel att göra.
 
6-8 personer
 
Pajedeg:
  • 150 gram smör
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 msk vatten
 
Fyllning:
  • 1 kg stora räkor med skal
  • 1 gul lök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 2 tsk fransk senap
  • ½ tsk dragon
  • 1 dl torrt vitt vin (kan uteslutas)
  • ½ fiskbuljongtärning
  • ½ dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl hackad dill
  • 1 nypa cayennpeppar
  • salt & peppar
 
Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en matberedare.
  2. Tryck ut degen i en pajform och låt stå i kylskåp i minst en timme.
  3. Grädda pajen helt färdig i 200 grader i 25-30 minuter eller tills den fått fin färg.
    Under tiden pajskalet gräddas, gör fyllningen.
  4. Skala räkorna och finhacka löken och fräs den mjuk i smör.
  5. Pressa i vitlöken.
  6. Dofta över mjöl och späd med vätskan (vatten, vin och grädde).
  7. Tillsätt senap.
  8. Låt såsen koka ihop i ca 5 min.
  9. Smaksätt med kryddorna och smaka av med salt och peppar.
  10. Blanda i räkorna och värm stuvningen het.
  11. Rör i den hackade dillen.
  12. Slå räkstuvningen i det heta eller uppvärmda pajskalet och servera genast tillsammans med en grönsallad.
 
 

Kalasgod räkpaj

0 Läs mer >>
 Köttfärslimpa är både god och smidig mat.
Här kommer vårt recept som vi pimpar med ädelost och bacon.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 400 gr nöt- fläsk- eller blandfärs
  • 4 msk ströbröd
  • 1½ dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 ägg
  • 140 gr ädelost
  • 1 pkt bacon (140 gr)
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjölk och ströbröd och låt svälla i 5 minuter.
  3. Riv ädelosten.
  4. Blanda färsen med ägg, salt och peppar, riven ost och ströbrödblandningen.
    Arbeta färsen smidig men överarbeta inte! Då tränger fettet ut och färsen blir trådig och seg.
  5. Smörj en ugnssäker form med smör och lägg i färsen. Forma den till en slät längd.
  6. Klä in limpan i baconskivor.
  7. Tillaga färsen i nedre delen av ugnen i ca 45-50 minuter.
    Prova med en kniv och färsen är färdig. Färsen ska vara fast och gråbrun inuti och köttsaften klar och genomskinlig.
  8. Ta tillvara på skyn och späd ev med buljong eller vatten.
 
Sås:
  • Steksky från köttfärslimpan.
  • ½ dl mjöl
  • vatten
  • 1 dl grädde
  • soja
  • salt och peppar
 
Gör så här:
  1. Sila av skyn från köttfärslimpan och häll den i en kastrull.
  2. Koka upp skyn och dofta i mjöl.
  3. Späd med vatten (ca 1 dl).
  4. Låt koka upp och häll i grädden.
  5. Smaka av med soja, salt och peppar.
  6. Späd med mer vatten om det behövs.
 
 
 

Köttfärslimpa med äde...

0 Läs mer >>
 
4-6 personer 
Ingredienser:
  • 750 g kycklingfilé
  • 2 msk smör
  • 2 tsk finrivet limeskal
  • 1 msk färskpressad limejuice
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 4 dl créme fraiche
  • 2 dl vatten
  • 2 msk japansk soja (funkar även med "vanlig" soja)
  • 2 msk honung
  • ca 400 g risnudlar
  • 1 dl finhackad persilja
  • salt, svartpeppar
Gör såhär:
  1. Strimla kycklingen och krydda med 0,5 tsk salt och 0,5 tsk peppar.
  2. Stek kycklingen i smöret i en stekpanna med höga kanter tills den får fin färg.
  3. Vispa ihop limejuice och -skal, smulad buljontärning, créme fraiche, vatten, soja och honung i en skål. Häll blandningen över kycklingen i stekpannan och låt koka ihop på svag värme ca 10 minuter under lock.
  4. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Servera limekycklingen med de nykokta nudlarna. Toppa med persilja.

Limekyckling med risn...