0 Läs mer >>
 
En ny favoriträtt hemma hos oss i Umeå!
När vi gör denna använder vi oss av svensk grillost istället för halloumi!
Orginalreceptet kommer från Jennie Walldén och i det ska det vara koriander vilket vi inte är så försjusta i så istället blir det lite persilja på toppen ;)
 
Ingredienser:
  • 50 g smör
  • 2 gula lökar, finhackad
  • 5 vitlöksklyftor, rivna
  • 2 msk färsk ingefära, riven
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk malen gurkmeja
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk garam masala
  • 1 msk tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 kruka koriander, tjälkar grovt hackade och blad sparade till garnering
  • 600 g svensk grillost
  • olja till stekning
  • salt och svartpeppar
Till servering: Ris och matyoghurt.
 
Gör så här:
  1. Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen. 
  2. Stek lök i smör till mjuk och lätt brynt.
  3. Tillsätt vitlök och ingefära, låt fräsa med i 1 minut. 
  4. Tillsätt sedan alla kryddorna och låt steka under omrörning i ca 1 minut.
  5. Tillsätt tomatpurén och låt även den steka under omrörning ca 1 minut. 
  6. Häll sedan på krossade tomater, korianderstjälkar och grädde.
  7. Låt puttra i 10 minuter, smaka av med salt och peppar.
  8. Stek halloumi till gyllene yta runtom i en stekpanna med olja.
  9. Lägg den steka halloumin i såsen. Blanda runt. 
  10. Servera halloumi tikka masala med riset och yoghurt. Toppa med korianderblad.

Halloumi tikka masala

0 Läs mer >>
 
Chokladglass och biskvi i en helt oemotståndlig kombination!
Inget snabblagad det här direkt, men helt klart värt det.
Hemmagjord glass behöver dock lite tid på sig att tina, så ta ut biskvierna från frysen minst 15 minuter innan de ska ätas.
 
Detta behövs till 15 stycken:

CHOKLADGLASS:
  • 125 g mörk choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 1½ dl strösocker
  • 5 äggulor

BOTTNAR:
  • 275 g mandelmassa
  • 1 äggvita

DEKOR:
  • 350 g mörk choklad

Gör så här:

CHOKLADGLASS:
  1. Smält chokladen i mikron eller över vattenbad.
  2. Mät upp vispgrädde, mjölk och hälften av sockret i en kastrull.
  3. Hetta upp gräddblandningen (koka ej!).
  4. Blanda äggulorna med resten av sockret och rör ner lite av den heta gräddblandningen för att äggulorna inte ska koagulera.
  5. Koka upp gräddblandningen och vispa ner äggulesmeten i kastrullen.
  6. Vispa ett ögonblick och dra kastrullen från plattan.
  7. Vispa även ner den smälta chokladen och låt glasssmeten svalna i kallt vattenbad.
  8. Låt blandningen stå och "mogna" i kylskåp, helst till nästa dag.
  9. Frys glassen i en glassmaskin enligt instruktionerna, eller genom att hälla upp smeten i en vid form som du ställer in i frysen.
  10. Om du ställer frysen i glassen, rör om två, tre gånger i timmen tills glassen är jämn och fryst.

BOTTNAR:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv mandelmassan grovt och arbeta in äggvitan lite i taget med händerna och sedan en slev, eller i en matberedare. Om du arbetar ihop smeten för hand är det viktigt att röra smeten slät mellan varje tillsatts av äggvita så att smeten inte blir full av klumpar.
  3. Blanda väl till en jämn och ganska tjock smet.
  4. Rita upp 15 små rundlar med jämna mellanrum på ett bakplåtspapper.
  5. Fyll en spritspåse med massan och spritsa runda bottnar.
  6. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i ca 12 minuter eller tills de blivit gyllenbruna.
  7. Låt svalna.

MONTERING OCH DEKOR:
  1. Lägg en kula glass på varje biskvibotten.
  2. Frys in tills glassen blivit riktigt hård.
  3. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad.
  4. Lägg biskvierna på ett galler med bakplåtspapper under.
  5. Skeda chokladen över biskvierna och låt överflödig choklad rinna ner på pappret.
  6. Ställ i frysen igen och förvara dem där.
  7. Ta ut dem 15-20 minuter före servering.
 

Glassbiskvi

0 Läs mer >>
 
En klassiker!
Av äggvitorna som blir över kan man antingen göra en Pavlova eller Krabbmacka Stella.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 400 g pasta
  • 4 äggulor
  • 200 g pancetta (eller bacon/fläsk)
  • 30 g finriven pecorinoost
  • 30 g finriven parmesanost
  • nymalen svartpeppar
  • salt

Gör så här:
  1. Koka pastan i saltat vatten ca en-två minut kortare än anvisningen på förpackningen.
  2. Skär pancettan i små bitar.
  3. Vispa ihop äggulorna med den fint rivna osten och rikligt med nymalen svartpeppar i en skål.
  4. Stek pancettan i en stekpanna med lite högre kanter utan fett tills den blivit krispig.
  5. Om pastan inte kokat klart, lyft upp pancettan och lägg åt sidan. Låt fettet vara kvar i pannan, men stäng av värmen så länge.
  6. När pastan är klar, ta ca 3 dl av pastavattnet och häll i stekpannan och låt koka upp tillsammans med fettet.
  7. Häll av spagettin och lägg i pannan tillsammans med pancettan.
  8. Låt koka ca 2 minuter och rör om hela tiden.
  9. När vattnet har kokat in i pastan och det endast återstår någon matsked kvar, ta stekpannan från värmen och tillsätt äggsmeten.
  10. Rör runt tills det blir krämigt, tillsätt ev ytterligare lite vatten om det blir torrt.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Strö ev lite extra riven parmesan på toppen.
  13. Servera direkt!
 
 

Pasta Carbonara

0 Läs mer >>
 
 
Mycket god curry-rätt.
Just när bilden togs så hade vi bytt ut grillost mot kyckling.
 
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ tsk chilipulver
  • ½ tsk curry
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 burk kokosmjölk 400 ml
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 3 limeblad
  • 1 zucchini
  • 1 förp kokta kikärtor, 380 g
  • 2 dl majskorn
  • 1 msk finriven ingefära
  • 200 g grillost eller halloumi
  • rapsolja
  • koriander
  • limeklyftor
  • kokt ris till servering

Gör så här:
  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs i 2 msk olja tills löken mjuknar.
  3. Tillsätt chilipulver, curry och gurkmeja och låt fräsa på svag värme ca 2 minuter.
  4. Rör ner kokosmjölk, 3 dl vatten, buljongtärningar och limeblad.
  5. Låt koka i 5 minuter.
  6. Skär zucchini i tunna skivor.
  7. Häll av och skölj kikärtorna, låt rinna av.
  8. Tillsätt i zucchini, kikärtor, majs och ingefära i curryn.
  9. Låt koka ca 2 minuter.
  10. Skär grillosten i kuber och stek gyllene i 2 msk olja.
  11. Toppa curryn med grillosten och koriander.
  12. Servera med ris och limeklyftor.
 

Curry med kokosmjölk ...

0 Läs mer >>
 
 
Man får vara lite planerad när denna efterrätt ska göras.
Å andra sidan är det en perfekt efterrätt eftersom den kan förberedas i god tid.
Går jättebra att ha den stående i kylskåp.
Ganska mastig dock, så 8 portioner är nästan lite i underkant.
 
Detta behövs till 6-8 portioner:
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g mjölkchoklad
  • 2 dl dulce de leche eller karamelliserad mjölk
  • 2 dl  hackade jordnötter
  • 1 dl hackad mörk choklad

Gör så här:
  1. Hacka mjölkchokladen.
  2. Värm grädden i en kastrull (koka ej) och vänd ner mjölkchokladen i grädden.
  3. Rör tills chokladen smält.
  4. Låt svalna och ställ i kylen över natten eller minst 8 timmar.
  5. Vispa chokladgrädden fluffig.
  6. Varva chokladgrädden med dulce de leche, jordnötter och hackad mörk choklad i lämpliga glas.

Snickers i glas

0 Läs mer >>
 
Basses favoriträtt!
Står ständigt på hans önskelista över mat som serveras.
Dessa revbenspjäll kräver dock lite planering, men de är fantastiskt goda.
 
Receptet är ifrån tidningen Buffé, nr 12, 2010 och så här beskrivs de i tidningen:
"Smakrika spjäll som först rimmas tre dygn och kokas innan de penslas med en chillikryddad sötsyrlig glaze."
 
För 6-8 personer (buffé):
  • 2 kg tjocka revbensspjäll
  • 1 sats chiliglaze (se recept)
 
Rimning:
  • 5 liter vatten
  • 5 ½ dl salt + 1 dl socker
 
Lag:
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 lagerblad
  • 3 msk timjan
  • 10 vitpepparkorn
 
Gör så här:
Börja med rimningen:
  1. Koka upp vatten, salt och socker i en kastrull.
  2. Låt svalna.
  3. Lägg köttet med fettsidan uppåt i en stor skål, skär det ev i hälften så det ryms i skålen.
  4. Häll rimningslagen över, den ska täcka köttet.
  5. Eller gör som jag - lägg köttet i grytan som du precis kokade i (när det har svalnat) och lägg på locket.
  6. Täck över och ställ i kylen.
  7. Skall stå i 3 dygn.
 
Lagen:
  1. Skala och skär löken i klyftor och moroten i bitar.
  2. Häll av revbenen och lägg i en stor kastrull tillsammans med lök och morot.
    Häll på nytt vatten så att det täcker plus lite till.
  3. Låt koka under lock tills köttet nästan släpper från benet, 1 ½ - 2 timmar, späd ev med mer vatten under kokningen.
  4. Lyft upp köttet ur vattnet och låt rinna av.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Skär köttet i serveringsstora bitar.
  7. Lägg dem i en ugnssäker form, eller på en bakplåtsklädd plåt.
  8. Pensla bitarna runt om med glazen.
  9. Tillaga ca 15 minuter i ugnen (mitt i).
 
 
CHILIGLAZE:
Den sötstarka glazen sätter fin smak på de tjocka spjällen. Passar också sommarens grill.
 
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd chilifrukt (tex spansk peppar)
  • ½ dl sweet chilisås
  • ½ dl japansk soja
  • ½ dl honung
  • 1 dl färskpressad apelsinjuice
  • ½ dl hackad bladpersilja
  • olja
 
Gör så här:
  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  2. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  3. Fräs schalottenlöken och vitlöken mjuk i 1 msk olja i en stekpanna.
  4. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka till en sirapsliknande konsistens.

 

 
 
 

Rimmade Spjäll med Ch...

0 Läs mer >>
 
Klassisk toast skagen.
Enkelt att göra och perfekt att servera året runt vid festliga tillfällen.
Eller bara för att förgylla vardagen.
 
Detta behövs till 6 portioner:
  • ½ kg färska räkor
  • 1 liten rödlök
  • 1 knippe färsk dill
  • ½ dl majonäs
  • ½ dl gräddfil
  • 1 citron
  • salt och citronpeppar
  • 6 st formfranska
  • 1 msk smör
  • löjrom och dillkvist till garnering

Gör så här:
  1. Skala räkorna. Hacka dem lite om du vill eller om de är väldigt stora.
  2. Finhacka dill och rödlök.
  3. Blanda räkor, lök, dill, majonäs, gräddfil och saften från halva citronen.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Stek formfranskan i smör i ett stekjärn. De ska bli härligt gyllenbruna.
    Eller rosta mackorna i brödrost och bred smör på dem medan de ännu är varma.
  6. Skär bort kanterna och forma till trekanter, eller ta ut rundlar med pepparkaksmått.
  7. Lägg räkröran på brödskivorna och toppa med lite löjrom och en dillkvist.
  8. Skär resten av citronen i klyftor eller skivor och garnera med.

Toast Skagen