Pasta Carbonara
En klassiker!
Av äggvitorna som blir över kan man antingen göra en Pavlova eller Krabbmacka Stella.
Detta behövs till 4 portioner:
- 400 g pasta
- 4 äggulor
- 200 g pancetta (eller bacon/fläsk)
- 30 g finriven pecorinoost
- 30 g finriven parmesanost
- nymalen svartpeppar
- salt
Gör så här:
- Koka pastan i saltat vatten ca en-två minut kortare än anvisningen på förpackningen.
- Skär pancettan i små bitar.
- Vispa ihop äggulorna med den fint rivna osten och rikligt med nymalen svartpeppar i en skål.
- Stek pancettan i en stekpanna med lite högre kanter utan fett tills den blivit krispig.
- Om pastan inte kokat klart, lyft upp pancettan och lägg åt sidan. Låt fettet vara kvar i pannan, men stäng av värmen så länge.
- När pastan är klar, ta ca 3 dl av pastavattnet och häll i stekpannan och låt koka upp tillsammans med fettet.
- Häll av spagettin och lägg i pannan tillsammans med pancettan.
- Låt koka ca 2 minuter och rör om hela tiden.
- När vattnet har kokat in i pastan och det endast återstår någon matsked kvar, ta stekpannan från värmen och tillsätt äggsmeten.
- Rör runt tills det blir krämigt, tillsätt ev ytterligare lite vatten om det blir torrt.
- Smaka av med salt och peppar.
- Strö ev lite extra riven parmesan på toppen.
- Servera direkt!