Pasta Carbonara

 
En klassiker!
Av äggvitorna som blir över kan man antingen göra en Pavlova eller Krabbmacka Stella.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 400 g pasta
  • 4 äggulor
  • 200 g pancetta (eller bacon/fläsk)
  • 30 g finriven pecorinoost
  • 30 g finriven parmesanost
  • nymalen svartpeppar
  • salt

Gör så här:
  1. Koka pastan i saltat vatten ca en-två minut kortare än anvisningen på förpackningen.
  2. Skär pancettan i små bitar.
  3. Vispa ihop äggulorna med den fint rivna osten och rikligt med nymalen svartpeppar i en skål.
  4. Stek pancettan i en stekpanna med lite högre kanter utan fett tills den blivit krispig.
  5. Om pastan inte kokat klart, lyft upp pancettan och lägg åt sidan. Låt fettet vara kvar i pannan, men stäng av värmen så länge.
  6. När pastan är klar, ta ca 3 dl av pastavattnet och häll i stekpannan och låt koka upp tillsammans med fettet.
  7. Häll av spagettin och lägg i pannan tillsammans med pancettan.
  8. Låt koka ca 2 minuter och rör om hela tiden.
  9. När vattnet har kokat in i pastan och det endast återstår någon matsked kvar, ta stekpannan från värmen och tillsätt äggsmeten.
  10. Rör runt tills det blir krämigt, tillsätt ev ytterligare lite vatten om det blir torrt.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Strö ev lite extra riven parmesan på toppen.
  13. Servera direkt!
 
 

Kommentera här: