0 Läs mer >>
 
 
 
En kaka för vaniljälskare!
 
Det här är en kaka som min mamma ofta bakade. Har ingen aning om vem Agneta är, tror inte att min mamma vet det heller.
Antar att receptet kommer ifrån någon gammal veckotidning som hon prenumererade på.
Försvinnande god som nybakad.
Vill man ha ännu mer vaniljsmak på kakan så tillsätt även vaniljsocker i smeten till sockerkakan.
 
3 ägg
3 dl socker
6 msk vatten (90 ml)
3 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
(2 tsk vaniljsocker)
 
Fyllning:
125 gr smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker
 
· Smörj och bröa/mjöla en 2 liter avlång form.
· Värm ugnen till 175 grader.
· Vispa ägg och socker pösigt.
· Blanda mjöl och bakpulver, samt ev vaniljsocker.
· Blanda i vatten och mjölblandningen i äggsmeten.
· Häll i formen och grädda i ca 30 minuter, nedersta falsen - prova med provsticka om kakan är klar. Provstickan skall vara torr.
 
· Sjud smör, mjölk och vaniljsocker ca 3 min.
 
· Dela kakan mitt itu medan den fortfarande är varm.
· Häll fyllningen över snittytorna.
· Lägg ihop kakan igen och låt den svalna.
· Pudra med florsocker.
 
Ät och njut!
 
 
 

Agnetas Fyllda Socker...

0 Läs mer >>
 
Väldigt goda fiskburgare som vi av någon anledning mest tillagar på sommaren.
 
(4 personer):
 
400 g vit fiskfilé
50 g kallrökt lax
3 msk grädde
2 ägg
1 tsk salt
1 knivsudd cayennpeppar
 
Till såsen:
1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad gräslök
1 tsk vittvinsvinäger
salt och vitpeppar
 
  • Hacka örterna till såsen.
  • Blanda majonnäs och crème fraiche och rör ner kryddhacket.
  • Smaka av med salt, peppar och vinäger.
  • Kyl såsen.
 
  • Kör vitfisk och lax i en matberedare.
  • Tillsätt grädde, ägg och kryddor.
  • Forma fyra biffar, står det i receptet - men vi brukar ta en sked och klicka smeten direkt i pannan.
    Och vi brukar göra mindre biffar, så det blir 8 stycken små istället.
  • Stek biffarna med smör i medelvarm panna.
  • Beräkna stektiden till ca 4-5 minuter på varje sida.
 
Servera fiskwallenbergarna med kall örtsås och kokt färskpotatis.
Vill man göra måltiden extra festilig kan man garnera biffarna med krondill och kräftor.
 

Maritim Wallenbergare

0 Läs mer >>
 
 
Detta bröd heter ursprungligen Ailas Bröd, men eftersom skivorna ser ut som moln döpte barnen om brödet till Molnbröd. Lätt bröd att baka och med få ingredienser.
 
1 pkt jäst
5 dl fingervarmt vatten
3 tsk salt
ca 1,4 l vetemjöl special
 
  •  Rör ihop till en deg
  • Låt jäsa 40 minuter
  • Sätt ugnen på 250 grader
  • Baka ut brödet till ett stort flätbröd eller till brytbröd
  • Gör först en tjock fläta, platta till den och gör en mindre fläta och lägg på den stora. Tryck till.
  • Pensla brödet med vatten, strö på vallmofrö
  • Låt jäsa i 15 min
  • När brödet sätts in i ugnen sätts värmen ner till 200 grader
  • Brödet gräddas i ca 25 minuter, nedersta falsen.
 
Låt brödet svalna på galler.
 
 
 
 
 

Molnbröd

2 Läs mer >>
 
Här kommer ett recept på en ljuvlig paj med sommarkänsla. Passar utmärk ihop med lite vaniljglass!
 
Pajdeg:
100 g smör
3/4 dl socker
1dl vetemjöl
2,5 dl havregryn
0,5 tsk bakpulver
 
· Tryck ut pajdegen i en form.
· Ställ i kylskåpet i 30-60 minuter. 
· Picka pajen innan den ställs i ugnen.
· Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter - 200 grader.
 
Fyllning:
2 dl créme fraiche
3/4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 l jordgubbar
 
· Blanda fyllningen och rör i bären sist.
· Fyll skalet.
· Grädda i 15 minuter. 
 

Somrig Jordgubbspaj