0 Läs mer >>
 
Kan ju inte göra Laxpaj varje gång vi har rester av varmrökt lax.
Denna gång blev det därför pirog.
I receptet nedan står det tonfisk, men vi använde varmrökt lax istället.
 
Detta  behövs till 4 personer:

Pirogdeg:
  • 4 dl  vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 125 g smör
  • ½ ägg
  • 1 krm ättiksprit
  • 1-2 msk kallt vatten

Pensling:
  • ½ ägg

Fyllning:
  • 1 burk tonfisk i vatten
  • 2 hårdkokta ägg
  • 1 msk klippt dill
  • (8 oliver i skivor)
  • 1 krm salt
  • citronpeppar

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda ihop vetemjöl, salt och smör i en matberedare.
  3. Tillsätt ägget blandat med ättikan och vattnet.
  4. Kör en stund tills allt blandats men kör inte för länge.
  5. Låt gärna degen vila kallt minst ½ timme, så är den lättare att kavla.
  6. Blanda under tiden alla ingredienser till fyllningen. Smaka av.
  7. Mjöla bakbord och kavel. Kavla degen tunt, ca 3 mm.
  8. Piroger kan man göra på många sätt, små portionspiroger eller en stor.
    Gör man en stor dela degen i två delar och kavla först den ena.
  9. Lägg över degen på en plåt med bakplåtspapper på.
  10. Sporra degen i den form du vill ha pirogen och lägg fyllningen i mitten.
  11. Kavla ut den andra delen av degen och lägg över fyllningen.
  12. Skär till och tryck till kanterna med en gaffel.
  13. Av deg som blivit över kan man pynta pirogen med fenor och ögon.
  14. Stick lite hål i pirogen och pensla med ägg.
  15. Små piroger gräddas i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
  16. Stor pirog gräddas i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.
Servera med en grönsallad och gärna Romsås till.

Pirog med lax och ägg

0 Läs mer >>
 
Jag hade tänkt att vi skulle göra Blomkålsgratäng med kassler, men Arvid tyckte att vi skulle göra Blomkålssoppa,
för de hade de fått på förskolan och det var jättegott.
Vi toppad vår soppa med knaperstekt bacon och brödkrutonger.
Tryffeloljan vi skulle droppa ovanpå hade stått tyvärr blivit för gammal.
Synd, det lyfter soppan ytterligare ett snäpp.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 2 schalottenlökar
  • 500 g blomkål
  • 100 g potatis
  • ½ dl vitt vin
  • 6 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 1½ msk konc kyckling- eller grönsaksfond
  • 1 dl riven parmesanost
  • rapsolja
  • salt
  • vitpeppar
 
Till servering:
  • 1 tsk tryffelolja
  • knaperstekt bacon
  • brödkrutonger (bröd, smör & ett par vitlöksklyftor)
 
Gör så här:
  1. Skala och skär löken i kvartar.
  2. Dela och skär blomkålen i små bitar.
  3. Skala och skär potatisen i cm-stora bitar.
  4. Fräs lök, blomkål och potatis i olja i 2 min.
  5. Tillsätt vinet och låt koka in i ca 1 minut.
  6. Häll i vatten, grädde och fond.
  7. Koka i ca 15 minuter tills grönsakerna är mjuka.
  8. Rör då och då.
  9. Mixa soppan slät med stavmixer.
  10. Om du vill ha en helt slät soppa så passera den genom en nätsil.
  11. Tillsätt osten och rör tills den har smält.
  12. Smaka av med salt och peppar.

  13. Under tiden soppan kokar passar man på att knapersteka baconet.
    Lägg det på ett hushållspapper när det stekt färdigt.
  14. Vi gjorde egna brödkrutonger genom att skära bröd i cm-stora bitar.
    I stekflottet som blev över från baconen la vi i en stor klick smör (25-50 gr) och ett par klyvda vitlöksklyftor. Sedan stekte vi brödbitarna knapriga i samma panna.
  15. Servera soppan toppad med bacon, brödkrutonger och lite tryffelolja.

Lyxig blomkålssoppa

0 Läs mer >>
 
I år äter vi chokladvåfflor på våffeldagen.
Med hemmagjord körsbärssylt och vaniljglass.
Mums!
 
Detta behövs till 6-8 st våfflor:
  • 100 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 2,5 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 100-150 g mörk choklad 70%, hackad
 
Gör så här:
  1. Smält smöret.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke.
  3. Tillsätt vatten och mjölk och rör till en jämn smet.
  4. Smält den hackade chokladen i det smälta smöret. Rör hela tiden.
  5. Blanda ner chokladblandningen i mjölsmeten.
  6. Grädda våfflorna i våffeljärn.
  7. Lägg på galler.
  8. Servera med vispad grädde eller vaniljglass (eller båda!) och körsbär- eller jordgubbssylt.
 

Chokladvåfflor

0 Läs mer >>
 
Ett mycket gott recept, men det gäller att vara ute i god tid då köttet ska koka i 6 timmar ;) 
Vi serverade i våra hembakta hamburgerbröd och som tillbahör kan man göra vår pickalde rödlök
 
Ingredienser
  • 800 g fläskkarré
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1/2 dl rött vin
  • 1/2 dl koncentrerad kalvfond
  • 1 msk liquid smoke
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 liter vatten
Limeaioli: 
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 lime, skal och saft
  • 2 äggulor, rumstempererade
  • 2 1/2 dl rapsolja, rumstempererad
  • salt och svartpeppar efter smak
Tillbehör:
  • hamburgerbröd
  • sallad
  • picklad rödlök
  • chilibearnaise
  • ruccola
  • coctailtomater
  • olja
Gör så här
Pulled pork:
  1. Ansa fläskkarrén. Blanda paprikapulver, kummin, salt, peppar och vitlök och gnid in i köttet.
  2. Bryn köttet runt om i lite olja så det får en fin stekyta.
  3. Lägg köttet i en kastrull eller gryta tillsammans med rödvin, fond, liquid smoke, tomatpuré och vatten. Koka upp, sänk värmen och låt småputtra under lock i ca 6 timmar tills köttet faller isär och är trådigt.
  4. Ta upp köttet och finfördela i strimlor.
Limeaioli:
  1. Riv limeskalet. 
  2. Pressa vitlöksklyftorna och saften av limen i en bunke. Tillsätt äggulorna och oljan. Använd stavmixer och pulsa till en limeaioli. 
  3. Smaka av aiolin med salt och peppar. 
Tillbehör:
  1. Fördela köttet i hamburgerbröden med salladsblad och gärna picklad rödlök.
  2. Servera med såser och en fräsch sallad gjord på ruccola och cocktailtomater.

Pulled pork med limea...

0 Läs mer >>
 
 
När Arvid fyllde 5 år ville han ha en choklad- & saltkolatårta.
Något vi aldrig bakat hemma tdigare.
Googlade runt på diverse bak-sidor och fastnade för cakebymarys "salt kolamousse på kladdkaka".
Men eftersom det i önskemålet även ingick att det skulle stå diverse superhjälptar på toppen och jag var osäker på hur mycket tyngd en moussetårta klarar, fick vi provbaka ett par veckor innan födelsedagen. 
 
När det sedan var dags för födelsedagsbak, valde jag att göra tårtan i en stor form 30 cm i diameter.
Gjorde 1,5 sats av kladdkakan och 2 av moussen i receptet nedan.
Men det är en mycket mäktig tårta, så nästa gång kommer jag att endast göra 1 sats av kladdkakan och 2 av moussen. 
Och sedan bestämde vi att Arvid endast fick välja 1 superhjälte - vi måste ju få plats med ljus också!
Så det fick bli Supermario som vi knåpade ihop ett par dagar innan födelsedagen, när vi var hemma den där feberfria dagen som ska till innan man får återvända till förskolan. 
Vi tyckte han blev ganska bra!
 
 
Kladdkaka:
  • 200 g mörk choklad (70%)
  • 4 st ägg
  • 200 g smör
  • 4 sl strösocker
  • 2 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ dl kakao
  • 2 dl vetemjöl

Salt kolamousse:
  • 1 burk karamelliserad mjölk (à 397 g)
  • 1 + 2 dl vispgrädde
  • 1-2 tsk havssalt
  • 2 st gelatinblad
  • 2 äggulor

Crumble:
  • 25 g florsocker
  • 50 g smör
  • 75 g mandelmjöl
  • 50 g hasselnötter

Garnering:
  • moussekupoler
  • crumble
  • karamelliserad mjölk
  • färska bär tex hallon
  • chokladkrisp
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Finhacka chokladen till kladdkakan.
  3. Rör ihop ägg och socker, men vispa inte.
  4. Smält sedan smöret och låt det bli gyllenbrunt.
  5. Ta av kastrullen från värmen och rör i chokladen så den smälter helt.
  6. Vänd ner chokladsmöret i äggsmeten och tillsätt även saltet.
  7. Sikta i vaniljsocker, kakao och mjöl ner i smeten och blanda ihop. 
  8. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbarbotten (ca 24 cm i diamter) och smörj och bröa sidorna på den.
  9. Häll smeten formen och grädda mitt i ugnen ca 20-25 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten.
  10. Låt kakan kallna. 

  11. Lägg 2 gelatinblad till kolamoussen i en skål med kallt vatten i minst 5 minuter så att gelatinet mjuknar.
  12. Värm 1 dl grädde i en kastrull och rör i den karamelliserade mjölken (spara gärna 2-3 msk karamelisserad mjölk för dekor).
  13. Vispa så att kolakrämen blandar sig helt med grädden och blanda också ner saltet.
  14. Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i kolakrämen.
  15. Vispa upp äggulorna för sig, och 2 dl grädde för sig.
  16. Rör ner gräddkolasmeten i äggulorna, och vänd sedan ner den vispade grädden.

  17. Lossa kladdkaka från formen och diska rent kanten.
  18. Lägg tillbaka kladdkakan och täck insidan av formen med bageriplast (för snyggare kanter). Har man ingen bageriplast hemma funkar det med plastfolie.
  19. Häll moussen ovanpå chokladbottnen, och ställ in i kylen ett par timmar att stelna.
  20. Vill man kan man hälla lite av moussen i silikonform med små kupoler för att ha till dekoren. Frys i så fall in dem så blir det lättare att plocka ur dem ur formen.
  21. Ställ sedan kakan i frysen i minst 3 timmar alt. 4 timmar i kylskåp för att moussen ska sätta sig. 
  22. Gör undertiden crumblet till dekoreringen. Sätt ugnen på 175 grader. 
  23. Grovhacka hasselnötterna. 
  24. Blanda ihop alla ingredienser, tillsätt hasselnötterna och smula ut degen på bakplåtspapper.
  25. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter.
  26. Rör runt det efter att det kommit ut ur ugnen då och då medans det svalnar.

  27. Ta fram formen ur kylen eller frysen och lossa kakan från formen.
  28. Placera den på ett serveringsfat och dekorera med crumble, karamelliserad mjölk, moussekupoler och lite färska bär och chokladkrisp.    

Choklad- och Saltkola...

0 Läs mer >>
 
Ingredienser
Stekt torsk:
  • 600 g toskrygg
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • smör till stekning
  • salt och peppar
Knaprig chorizo:
  • 200 g färsk chorizokorv
  • olivolja, till steknig
Blomkålskräm:
  • 600 g blomkål
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g smör
  • salt 
Garnering:
  • Citron
Gör så här
Blomkålskräm:
  1. Dela blomkålen i mindre bitar. Koka dem mjuka i grädde. Sila bort vätskan (spara och använd till t ex soppa eller en gratäng) och mixa blomkålen med smöret till en slät kräm. Smaka av med salt.
Knaprig chorizo:
  1. Ta bort skinnet och hacka korven.
  2. Stek det hackade med olivolja ordentligt så det blir gyllenbrunt och krispigt. Sila av fettet.
Stekt torsk:
  1. Skär fisken i portionsbitar. Salta och peppra.
  2. Stek torsken försiktigt på medelvärme. Tillsätt vitlök och timjan. Fisken är klar när innertemperaturen är runt 45 grader i mitten.
  3. Servera den stekta torsken tillsammans med blomkålskräm, knaprig chroizo och den hyvlade blomkålen.
  4. Glöm inte att matsortera rester från korvskinn och grönsaker för en mer hållbar matlagning och njut av din goda torskrätt! 

Timjanstekt torsk med...

0 Läs mer >>
 
Ett gott och saftigt bröd med en hård skorpa!
 
Ingredienser:
  • 25 g jäst
  • 3 tsk salt
  • 5 dl kallt vatten
  • 3 dl finrivna morötter
  • 2 msk honung
  • 2-3 dl grahamsmjöl
  • 7-8 dl vetemjöl special
Gör så här: 
  1. Smula ner jästen i en bunke och blanda med saltet. 
  2. Tillsätt morötterna, honung, vatten och en stor del av mjölet. Knåda ihop degen till en smidig och ganska lös deg.
  3. Plasta och låt jäsa i bunken i ca 1 timme.
  4. Vänd ut degen på bakbord och knåda försiktigt till en boll. Pudra över lite mjöl och täck med handduk, låt jäsa ytterligare 30 min.
  5. Ställ in en tom gjutjärnsgryta med lock i i ugnen och sätt på ugnen på 250°.
  6. Var försiktig när du tar ut grytan då den är värn som sjutton, pudra lite mjöl i botten på grytan och lägg försiktigt ner degen.
  7. Lägg på locket och grädda i 30 minuter. Sänk värmen till 225 grader, ta av locket och grädda i ytterligare 15 minuter. Vänd ut brödet och låt svalna på galler.

Morotsbröd i gryta

0 Läs mer >>
 
Ingredienser:
  • 4dl naturell créme fraiche
  • Mycket citron, gärna zest och saft
  • Basilika efter smak
  • Riven ost
  • Salt, gärna flingsalt
  • Scartoeooar
  • Valfri pasta
  • Räkor
Ärtstomp:
  • 250 g gröna ärtor
  • 2 vitlöksklyftor
  • citron efter smak
  • salt och peppar
  • eventuellt någon msk créme fraiche
Gör så här:
  1. Koka pastan enligt förpackningen.
  2. Koka ihop créme fraiche med citron och basilika. Smaka av med salt och peppar. 
  3. Vänd ner riven ost.
  4. Lägg ärtorna i en kastrull, häll kokande vatten över så de blir varma. Häll av vattnet, mixa lite grövt ihop med vitlöken. Smaka av med citron, salt och svartpeppar. Tillsätt eventuellt créme fraiche.
  5. Vänd ner pastan i såsen och toppa med räkor och klicka ut ärtstompet. 

Krämig citronpasta me...

0 Läs mer >>
 
 
 
Champinjonsås är både gott och användbart!
Funkar till så många rätter. Idag hade vi det till ungsstekt fläskytterfilé. 
Men det är lika gott till kall (eller varm) kassler eller till kotletter.
Tar man i lite mer mjöl så blir det stuvning och då kan man ha det till omelett eller crepes.
 
  • Detta behövs:
  • 1 burk champinjoner (400 g)
  • 50 g smör + smör till stekning
  • ½-1 dl mjöl
  • vatten
  • ev grädde
  • salt och vitpeppar
  • soja
 
Gör så här:
  • Börja med att hälla av champinjonerna - spar vätskan den ska användas.
  • Bryn champinjonerna i en panna i lite smör. Salta och peppra lätt.
  • Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet. Rör hela tiden.
  • Häll på det avrunna chaminjonspadet, lite i taget - rör hela tiden.
  • Späd med vatten om såsen är för tjock.
  • Låt koka upp.
  • Häll över champinjonerna i såsen.
  • Stänk i en skvätt soja och smaka av med en skvätt grädde, salt och peppar.
 

Champinjonsås