0 Läs mer >>
 
När vi inte vet vad vi ska äta brukar det alltid sluta med denna smarriga rätt. 
Alltså en riktigt "to-go-to" pasta.
 
Ingredienser
  • 4 portiner valfri pasta
  • 300 g ostronskivling från Fungigården
  • 1 st schalottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 tsk soya
  • 1 msk kantarellfond
  • 70 g spenat
  • Parmesanost
  • Tryffelburrata
  • Svartpeppar
Gör så här
  1. Hacka lök och vitlök.
  2. Riv ostronskivlingen i mindre bitar.
  3. Stek ostronskivling och lök i olivolja.
  4. Häll på vitt vin och låt det puttra någon minut.
  5. Tillsätt grädde.
  6. Smaka av med soya, kantarellfond och svartpeppar.
  7. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
  8. Häll i pasta, spenat och parmesan i såsen och rör om ordentligt.
  9. Toppa med burrata.

Krämig svamppasta med...

0 Läs mer >>
 
Här har vi ett recept på ett tilltugg som är lyxigt och otroligt enkelt.
Vi har vid flera tillfällen bytt ut chévrekrämen till en färskost med smak av pepparrot. Antingen har vi vispat ihop en egen med riven pepparrot eller en färdig, helst då från Wapnö. 
Receptet kommer från Catarina König.
 
Ingredienser
  • 150 g chévre
  • 2 skivor parmaskinka
  • 0,5 dl crème fraiche
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 6 skivor baguette alt färdiga crostini
  • 1 msk olivolja
  • Flytande honung
  • Krasse
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg ut skinkskivorna på en plåt med bakplåtspapper och rosta skinkan i 10-15 minuter. Låt svalna hela på plåten.
  3. Rör samman chévre och crème fraiche. Tips är att smula ner chévren. Rör med en gaffel eller mixa med stavmixer. Krämen ska vara rätt tjock.
  4. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ svalt till servering.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Skär skivor av baguetten och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Pensla med olivolja och låt rosta i ugnen i 8-10 minuter.
  8. Strax före servering klicka på chévrekrämen, ringla över honung och toppa med knäckta parmachips och klippt krasse.
 

Chévresnittar

0 Läs mer >>
 
Ingredienser
  • 1 förp filodeg (à 670 g, 6 ark)
  • 1 msk olivolja
  • 450 g zucchini
  • 2 krm salt
  • 1 potatis, stor
  • 200 g fetaost
  • 3 ägg
  • 2,5 dl lättmjölk
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 tsk timjan
Gör så här
  1. Värm ugnen till 200°.
  2. Klyv zucchinin på längden och gröp ut de grova kärnorna.
  3. Skiva zucchinin, lägg i ett durkslag och strö över salt.
  4. Ta fram filodegen ur frysen och veckla upp den.
  5. Pensla pajformen med olja.
  6. Klä formen med filodeg.
  7. Skala potatisen och skiva den mycket tunt.
  8. Fördela skivorna i bottnen på pajen.
  9. Krama ur zucchiniskivorna och lägg dem ovanpå potatisen.
  10. Smula över fetaosten.
  11. Vispa ihop ägg och mjölk.
  12. Pressa i vitlök och tillsätt peppar och timjan.
  13. Häll smeten över zucchinin i formen.
  14. Jämna till/klipp bort filodeg som sticker upp över kanten.
  15. Strö över sesamfrön.
  16. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter tills pajen stelnat.

Zucchinipaj

0 Läs mer >>
 
4 portioner
Ingredienser
  • 400 g pasta penne
  • 200 g pancetta eller tärnat bacon
  • 2 vitlöksklyftor, skivade
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 dl vodka
  • 4 msk tomatpuré
  • 4 dl grädde
  • 2 dl riven parmesanost
  • 1 kruka persilja, hackad
Gör så här
  1. Hetta upp en stekpanna eller hög kastrull på medelhög värme.

Vodka penne

0 Läs mer >>
 
Här är en stor favorit hemma hos oss. 
Ofta gör vi detta när vi får risottorester, senast blev det på denna härliga kantarellrisotto.
Tänk på att vara ute i god tid för risotton måste hinna kallna innan man kan göra bollar av den...
Vi har även testat att frysa in färdiga panerade risottobollar (ej friterade) för att senare ta fram och fritera precis innan servering. Fungerade toppenbra! 
 
15-20 stycken
Ingredienser
Risotto
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 msk smör
  • 2-3 kastanjechampinjoner
  • 1,5 dl avorioris
  • 1 dl torrt vitt vin
  •  1,5-4 dl vatten
  • 1,5 msk koncentrerad kycklingfond
  • 1,5 dl riven parmesanost
  • 0,5 tsk vit tryffelolja
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 1 dl riven mozzarella
  • Rapsolja
Panering
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 dl panko
  • 1-2 uppvispade ägg
Tryffelmajonnäs
  • 1 dl majonnäs
  • 0,5 tsk vit tryffelolja
  • Salt och nymalen svartpeppar
 
Gör så här
Risotto
  1. Finhacka bananschalottenlöken och fräs den mjukt i smör på medelhög värme tills den blir mjuk och glansig.
  2. Riv i svampen grovt. Låt fräsa ner.
  3. Tillsätt riset och sedan vinet. Låt vinet koka in i riset någon minut.
  4. Värm upp vatten och kycklingfond i en annan kastrull och tillsätt sedan den varma fonden till riset, successivt allteftersom det kokar in. Rör konstant för en krämig risotto!
  5. Risotton är klar när riset är mjukt med en uns kärna i mitten, efter ca 20-25 minuter.
  6. Vänd till sist i riven parmesanost och tryffelolja. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. 
  7. Låt risotton svalna i rumstemperatur, sätt sedan in i kylen tills den är helt kall.
Panering
  1. Mät upp mjöl, panko och uppvispat ägg i tre olika skålar.
  2. Vänd i den rivna mozzarellaosten i den fasta risotton och rulla sedan bollar i önskad storlek.
  3. Panera bollarna först i mjölet, sedan i ägget och till sist i pankon. Se till att alla moment täcker risottobollen så den kapslas in ordentligt.
  4. Hetta upp en kastrull med olja till 160-170 grader.
  5. Fritera ett par bollar i taget tills de blir gyllene, ca 2-3 minuter. 
  6. Om man önskar kan aranchinin värmhållas i ugnen på 80 grader till servering.
Tryffelmajonnäs
  1. Blanda samman ingredienderna till tryffelmajonnäsen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Servering
  1. Servera risottobollarna varma eller ljumma med en klick tryffelmajonnäs samt riven parmesan (eller varför intr riven tryffel) på toppen. Njut!

Aranchini med tryffel...

0 Läs mer >>
 
Hur gott är det inte med potatismos, köttbullar och en god sås? 
Kan ju inte bli fel.
 
4 portioner 
Ingredienser
  • 500 g viltfärst alt nötfärs
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  •  1 gul lök, finhackad
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 tsk krossade enbär
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 msk smör
Svampsås
  • 250 g trattkantareller
  • 1 gul lök
  • i msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1,5 msk kantarellfond
  • Salt och svartpeppar
Gör så här
  1. Blanda ströbröd, mjölk, ägg, lök, salt, peppar, enbär och timjan.
  2. Låt svälla i 5 minuter.
  3. Blanda med färsen och forma till köttbullar i önskad storlek. 
  4. Bryn köttbullarna i smöret i het panna.
  5. Ta upp köttbullarna.
  6. Stek svamp och lök i smör under omrörning i ca 5 minuter. 
  7. Pudra över mjölet, rör om.
  8. Häll på vatten, grädde och fond. 
  9. Låt sjuda i 5 minuter.
  10. Lägg ner köttbullarna och låt sjuda tills de är klara, 6-8 minuter. 
  11. Smaka av såsen med salt och peppar. 
  12. Servera tillsammans med potatismos.

Köttbullar i svampsås

0 Läs mer >>
 
Ingredienser:
  • 1 liter svamp
  • 4 st mjöliga potatisar
  • 1 st gul lök
  • 3 dl vatten
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk kantarellfond
  • 1 msk grönsaksfond
  • 5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • Salt
  • Pressad citron
  • Gräslök
  • Smör
Gör så här:
  1. Skala och dela potatisen i mindre bitar.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Fräs potatis och lök i smör i en kastrull.
  4. Tillsätt vatten, peppar och fonden.
  5. Låt soppan koka ca 15 min.
  6. Under tiden soppan kokar, dela och stek svampen i smör. Krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  7. Soppan: Vispa eller mixa sönder lök och potatis.
  8. Tillsätt svamp, mjölk och grädde. Låt koka några minut.
  9. Smaksätt med salt, vin och gräslök.
 

Svampsoppa

0 Läs mer >>
 
En smidig rätt där allt görs på en plåt.
Vi valde dock att grilla kycklingen sist vi gjorde rätten vilket också blev smarrigt :) 
 
4 portioner
Ingredienser
  • 600 g kycklinglårfiléer
  • 2 tsk kinesisk soya
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 tsk torkad oregano
  • 800 g potatis
  • 500 g palsternacka
  • 0,75 dl olja
  • 120 g färsk riven grönkål
  • 1 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 200 g chèvreost
Gör så här
  1. Dela potatisen i bitar. Skala och skär palsternackan i bitar.
  2. Blanda allt med 2 msk olja och hälften av salt och peppar. 
  3. Ugnsbaka på plåt i 200° i ca 25 minuter.
  4. Dela under tiden kycklingfiléerna i två delar.
  5. Blanda kycklingen med 2 msk olja, soya, vitlök och oregano. 
  6. Blanda grönkålen med resten av oljan. Salta och peppra.
  7. Tag ut plåten och lägg kycklingen. Stek i ytterligare 25 minuter. Låt grönkålen gå med de sista 5 minuterna.
  8. Tag ut plåten och smula över getosten. 
 


Kyckling med grönkål ...

0 Läs mer >>
(null)
 
Ett bakverk för chokladälskaren!
I chokladfluffet går det att välja choklad efter smak eller det man har hemma. 
Vi hade nyss varit på Liseberg och vunnit en stor Toblerone så det blev valet för oss :)
Tänk på att chokladfluffet behöver svalna innan det går att vispa, gärna över natten.

Ingredienser

Chokladfluff:

  • 150 g toblerone (eller annan choklad efter smak)
  • 4 dl vispgrädde

Kladdkaka:

  • 75 g choklad
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 2 krm salt 

 

Gör så här

Chokladfluff:

  1. Hacka chokladen.
  2. Värm upp grädden så den precis börjar koka.
  3. Ta från värmen och rör ner chokladen.
  4. Häll i en bunke och låt svalna helt i kylen, gärna över natten.
  5. Vispa fluffig med elvisp.

Kladdkaka:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Hacka chokladen.
  3. Smält smöret.
  4. Rör ihop ägg och socker poröst i en skål. 
  5. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  6. Rör först ner smöret i äggblandningen och sedan de torra ingredienserna och den hackade chokladen.
  7. Häll i en smord och mjölad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  8. Grädda i mitten av ungen 17-20 minuter. Kakan är klar när den är torr på ytan.
  9. Låt svalna innan fluffet läggs uppe på kakan.
  10. Servera och njut!
 

Kladdkaka med choklad...