0 Läs mer >>
 
För något år sedan friterade Markus Aujalay brysselkål i ett avsnitt av Efter Stängning och det såg så gott ut.
Hade nog aldrig själv tänkt på att fritera brysselkål, men efter detta avsnitt har vi gjort det flera gånger.
Inte så krångligt och väldigt gott som tillbehör till middagen, eller som tilltugg till fördrinken.
 
Detta behövs:
  • Färsk brysselkål (400-500 g)
  • 1 l frityrolja
  • Flingsalt

Gör så här:
  1. Ansa bort de yttersta bladen på kålen och skär bort den nedersta delen av stammen.
  2. Skär sedan ett kortssnitt genom brysselkålen från toppen, men skär inte genom hela kålen utan låt stammen hålla ihop bladen.
  3. Häll upp oljan i en kastrull med höga kanter. Man behöver ha ett djup på minst 5 cm för att kunna fritera kålen bra.
  4. Värm upp oljan till ca 160 grader. Ha ett lock tillhands om det skvätter eller om det börjar brinna och använd INTE köksfläkten.
  5. Fritera sedan några kålhuvuden i taget.
  6. Fitera i ca 5 minuter tills de har fått en gyllene färg.
  7. Ta upp dem med hålslev och lägg upp på hushållspapper och låt rinna av.
  8. Strö över lite flingsalt.
  9. Färdigt att servera.
 

Friterad brysselkål

0 Läs mer >>
 
Hittade en jättegod laxmacka i Buffé.
Funkar även att göra som wrap i tunnbröd.
Pepparotskrämen är så god till laxen!
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 150 g färskost
  • 3 msk finriven pepparrot
  • 1 krm svartpeppar
  • ½ gurka
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 2 msk hackad dill
  • 4 bagels
  • 150 g kallrökt lax

Gör så här:
  1. Blanda ihop färskost, pepparrot och peppar.
  2. Hyvla gurkan tunt med osthyvel eller mandolin.
  3. Blanda gurkan med citronjuice och dill.
  4. Rosta bagels lite lätt i ugnen och bred på färskosten.
  5. Toppa med lax och gurka.
  6. För extra sting - riv över lite extra pepparrot.
 

Bagel med lax, peppar...

0 Läs mer >>
 
 
En riktigt krämig potatisgratäng får man om man gör den i en gryta.
Ofta gör vi den traditionellt i ugn, men ibland är ugnen upptagen av kött som ska gå på en helt annan grad än potatisgratängen och då får det blir i gryta.
Går kanske även lite fortare att tillaga i gryta beroende på hur många personer gratängen skall räcka till.
 
 
Detta behövs:
  • 2-3 potatisar per person
  • smör
  • grädde
  • finhackad vitlök
  • salt
  • svartpeppar
  • ev lite ost om man vill gratinera lite i ugn innan servering

Gör så här:
  1. Skala potatisen.
  2. Skär den i tunna skivor för hand eller med hjälp av mandolin.
  3. Finhacka vitlöken (efter smak, vi brukar ha ett par vitlöksklyftor till ca 8 potatisar).
  4. Värm en stekpanna och lägg i en stor klick smör.
  5. Stek potatisen (lite i taget) så att det blir en lite lätt stekyta på potatiskskivorna.
    De behöver inte bli helt mjuka eftersom de ska efterkoka i grädde och blir klara då.
  6. Salta och peppra.
  7. Lägg över potatisen i en kastrull och häll på grädde så att det täcker potatisen.
  8. När grädden kokar sänk plattan till medelvärme.
  9. Upprepa tills all potatis är stekt. Med de sista potatisskivorna får den hackade vitlöken gå med på slutet så att även den får en liten stekt yta.
  10. Fyll på med grädde så att potatisen precis är täckt.
  11. Smaka av och känn så potatisen är mjuk.
  12. Häll upp i en form och servera.
  13. Om man vill kan man lägga lite ost på toppen och gratinera en stund i ugn för lite lyxigare potatisgratäng.
 

Potatisgratäng i gryt...