Potatisgratäng i gryta

 
 
En riktigt krämig potatisgratäng får man om man gör den i en gryta.
Ofta gör vi den traditionellt i ugn, men ibland är ugnen upptagen av kött som ska gå på en helt annan grad än potatisgratängen och då får det blir i gryta.
Går kanske även lite fortare att tillaga i gryta beroende på hur många personer gratängen skall räcka till.
 
 
Detta behövs:
  • 2-3 potatisar per person
  • smör
  • grädde
  • finhackad vitlök
  • salt
  • svartpeppar
  • ev lite ost om man vill gratinera lite i ugn innan servering

Gör så här:
  1. Skala potatisen.
  2. Skär den i tunna skivor för hand eller med hjälp av mandolin.
  3. Finhacka vitlöken (efter smak, vi brukar ha ett par vitlöksklyftor till ca 8 potatisar).
  4. Värm en stekpanna och lägg i en stor klick smör.
  5. Stek potatisen (lite i taget) så att det blir en lite lätt stekyta på potatiskskivorna.
    De behöver inte bli helt mjuka eftersom de ska efterkoka i grädde och blir klara då.
  6. Salta och peppra.
  7. Lägg över potatisen i en kastrull och häll på grädde så att det täcker potatisen.
  8. När grädden kokar sänk plattan till medelvärme.
  9. Upprepa tills all potatis är stekt. Med de sista potatisskivorna får den hackade vitlöken gå med på slutet så att även den får en liten stekt yta.
  10. Fyll på med grädde så att potatisen precis är täckt.
  11. Smaka av och känn så potatisen är mjuk.
  12. Häll upp i en form och servera.
  13. Om man vill kan man lägga lite ost på toppen och gratinera en stund i ugn för lite lyxigare potatisgratäng.
 

Kommentera här: