0 Läs mer >>
 
Stuvade makaroner eller mjölkmakaroner som det heter hemma hos oss är en stor favorit. 
Kul är det ju då att på baksidan av paketet för gammaldags idealmakaroner har det kommit lite nya recept som vi måste testa. Detta är ett av dem som verkligen gick hem!
 
Ingredienser:
  • 5 dl gammaldags idealmakaroner
  • 25 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 200 g färsk babyspenat
  • 1 dl hackad dill
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 500 g laxfilé
Gör så här:
  1. Koka makaronerna enligt anvisning.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Dra från värmen och vispa i mjölet.
  4. Sätt tillbaka kastrullen på sipisen och tillsätt mjölken lite i taget under vispning samt sjud på medelvärme tills såsen tjocknat.
  5. Salta och vänd ner spenaten i omgångar-
  6. Vänd ner makaronerna, dill och finrivet citronskal.
  7. Stek laxen i kuber, salta och peppra.
  8. Servera med spenatstuvade makaroner, dill och citronklyfter. 

Spenatstuvade makaron...

0 Läs mer >>
 
Den här pastasalladen gjorde vi jämnt förr!
Var det utflykter eller picknick var pastasalladen med.
När Lovisa var på ridläger hade hon med sig den varje dag i en veckas tid.
 
Vill man göra en vegetarisk variant, utesluter man köttet.
 
Detta behövs:
  • Pasta, typ makaroner, farfalle, orrechiette, fusilli eller penne.
  • Crème Fraiche
  • Majonnäs
  • Röd paprika
  • Broccoli och/eller squash
  • Kassler eller grillad kyckling
  • Grillkrydda 
  • Salt
 
Gör så här:
  1. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningar på förpackningen. Vill du har broccoli i pastasalladen, lägg i den i pastavattnet när det är ett par minuter kvar att koka.
  2. Skölj och låt svalna.
  3. Skär röd paprika, squash i små bitar. 
  4. Skär kassler eller kyckling i små bitar.
  5. Blanda ihop crème fraiche och majonäs i en bunke.
    (Brukar använda 2 delar Crème Fraiche till ½ del majonnäs, gillar inte när det smakar för mycket majonäs.)
  6. Blanda ner pasta, grönsaker och kött.
  7. Smaka av med grillkrydda och ev lite salt.
  8. Tänk på att pastan suger åt sig vätska, så ska pastasalladen ätas dagen efter är det bra om den är ganska flödig i såsen när man har smakat av klart. Då är den fortfarande lite krämig dagen efter, annars är det risk att den blir lite "torr". 
 
 
 
 

Pastasallad

0 Läs mer >>
 
En underbart god räksallad! Tänk på att lägga in avokadon i tid, helst över natten. 
Recept från Tom Sjöstedt.
Ingredienser:
Citroninlagd avokado
  • 2 avokador
  • 1 dl citron, pressad
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 röd chilifrukt
Sallad
  • 500 g grön sparris
  • 1 fänkål
  • 0,5 romansallad
  • 0,5 citron, skalet
  • olivolja
  • salt
Sojamajonnäs
  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk soja
Serveras med
  • 2 ägg, kokta, skalade och halverade
  • 2 krukor körvel
  • 1 citron, riven
  • 600 g färska räkor, med skal
 
Gör så här:
  1. Citroninlagd avokado: Koka upp citron, socker och chili. Kyl ner. Dela avokadon i klyftor och låt ligga i lagen. Gärna över natten.
  2. Skala räkorna och spara till servering.
  3. Sallad: Koka all sparris förutom 4 st snabbt i saltat vatten.
  4. Skiva övrig sparris tunt med potatisskalare eller mandolin och lägg i kallt vatten.
  5. Skiva fänkålen tunt på mandolin.
  6. Dela romansallad i mindre bitar.
  7. Dressa upp salladen med citronskal, olivolja och salt innan servering.
  8. Sojamajonnäs: Blanda ihop och smaka ev. av med mer soja.
  9. Servera salladen tillsammans med räkor, citroninlagd avokado, sojamajonnäs, räkor, ägg och körvel. 

Räksallad med grön sp...

0 Läs mer >>
 
 
Ännu ett recept på en väldigt god pannacotta.
Serveras med vispad grädde och bär.
Denna pannacotta blir ganska mäktig så receptet nedan kan gott och väl räcka till 8 personer.
 
Detta behövs till 6 personer:
  • 2 st gelatinblad
  • 1 st vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 200 g mjölkchoklad med daim

Till servering:
  • 1 st dubbeldaim till topping
  • lättvispad grädde
  • färska bär

Gör så här:
  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
  2. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna.
  3. Koka upp grädden tillsammans med frön och vaniljstång och låt sjuda några minuter.
  4. Ta upp vaniljstången ur grädden.
  5. Hacka mjölkchokladen och rör ner i grädden. Rör tills chokladen smält.
  6. Ta upp gelatinbladen ur vattner, krama ur dem och rör ner dem i grädden och låt smälta till en slät smet och att allt blandats ordentligt.
  7. Häll upp i glas eller små burkar.
  8. Låt stelna i kylskåtp i minst 4 timmar.
  9. Topping: Hacka daimen och strö den över pannacottan vid servering.
  10. Servera med lättvispad grädde och bär.


Daimpannacotta

0 Läs mer >>
 
Pasta och citron, kan det bli en bättre kombo?
 
Ingredienser:
4 portioner
  • 25 g smör
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk finrivet citronskal (+ ev extra till servering)
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • salt och svartpeppar
  • 400 g pasta
  • 1 dl riven parmesanost
Gör så här:
  1. Koka pastan al dente. Häll av vattnet men spara ca 1 dl av pastavattnet (för 4 port).
  2. Bryn smöret i en stekpanna.
  3. Tillsätt vitlöken och fräs någon minut.
  4. Häll ner grädden, citronskal och citronjuice och låt koka upp.
  5. Smaka av med salt.
  6. Vänd ner pastan, pastavattnet och hälften av parmesanen i såsen och rör till en krämig pasta på medelvärme.
  7. Lägg upp och toppa med resten av parmesanen, svartpeppar och gärna extra citronskal.

Pasta al limone

0 Läs mer >>
 
Receptet kommer från Landleys kök
 
Ingredienser:
6 portioner
  • 800 g falukorv
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 300 g blomkål
  • 5 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 msk curry
  • salt och svartpeppar
Till servering: ris eller pasta
 
Gör så här:
  1. Koka ris eller pasta enligt förpackningen.
  2. Skiva falukorven och skär skivorna till stavar.
  3. Finhacka den gula löken.
  4. Kärna ur och strimla paprikorna.
  5. Skär blomkålen till munsbitar.
  6. Smält smör i en stekpanna och ha ner falukorven. Stek på hög värme tills den börjar få färg. 
  7. Tillsätt löken och sänk temperaturen. Stek tills löken börjat mjukna.
  8. Tillsätt paprika och blomkål. Stek under omrörning tills blomkål och paprika mjuknat.
  9. Rör i grädde, mjölk, tomatpuré och curry. Låt allt puttra ihop cirka 5 minuter.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Ha gärna i lite chiliflakes om du gillar het mat.
  12. Servera med kokt ris eller pasta

Krämig currypanna med...

0 Läs mer >>
 
Ingredienser:
  • olivolja, till stekning
  • 3 klyftor vitlök
  • smör, till stekning
  • 4 färska salsicciakorvar
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl passerade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1-2 dl vitt vin
  • oregano (några kvistar)
  • timjankvist (några kvistar)
  • 4 port pasta (av favoritsort)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • persilja (några kvistar)
Gör så här:
  1. Koka valfri pasta enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Hetta upp en liten panna med olivolja och pressa i vitlöken. Stek den i hög värme en stund utan att låta den ta färg och häll över i en liten skål. 
  3. Ställ tillbaka pannan och hetta upp den igen med en klick smör och lite olja.
  4. Sprätta upp korvarna och kläm ut fyllningen i pannan. Låt fräsa en stund så det får en aningen färg. 
  5. Häll tillbaka vitlöken i pannan och häll över grädden och de passerade tomaterna.
  6. Tillsätt tomatpurén och vitt vin.
  7. Smaka upp med örter och låt stå och puttra en stund.
  8. Häll av pastavattnet och häll pastan direkt ner i såsen och blanda om.
  9. Servera med några varv från pepparkvarnen och en grön kvist persilja.

Pasta Salsiccia class...

0 Läs mer >>
 
En väldigt god potatisrätt som passar vid festliga tillfällen.
Serveras som tillbehör till stekta kött- eller fågelrätter.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 1 kg medelstora, jämna potatisar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smält smör
  • 1 msk ströbröd eller 2 msk riven ost

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skölj potatisen.
  3. Skär den i tunna skivor, som inte går helt igenom. Potatisen ska sitta ihop i botten.
    Använd en träsked eller skärbräda till hjälp.
  4. Lägg potatisen med den skivade sidan upp i en smord form, ugnssäker form.
  5. Pensla över smöret och salta.
  6. Stek potatisen i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter.
  7. Pensla eller ös med smör några gånger under stekningen.
  8. Strö över ströbröd eller riven ost efter ca 30 minuters stekning.
 

Hasselbackspotatis