Hasselbackspotatis
En väldigt god potatisrätt som passar vid festliga tillfällen.
Serveras som tillbehör till stekta kött- eller fågelrätter.
Detta behövs till 4 portioner:
- 1 kg medelstora, jämna potatisar
- 1 tsk salt
- 2 msk smält smör
- 1 msk ströbröd eller 2 msk riven ost
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och skölj potatisen.
- Skär den i tunna skivor, som inte går helt igenom. Potatisen ska sitta ihop i botten.
Använd en träsked eller skärbräda till hjälp. - Lägg potatisen med den skivade sidan upp i en smord form, ugnssäker form.
- Pensla över smöret och salta.
- Stek potatisen i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter.
- Pensla eller ös med smör några gånger under stekningen.
- Strö över ströbröd eller riven ost efter ca 30 minuters stekning.