0 Läs mer >>
 
Smashad potatis är ju lite kul, men inte helt enkelt att få till.
Potatisen ska ju var "lagom" kokt för att det ska gå och smasha den utan att den faller sönder helt.
En lite mjöligare sort passar bättre till detta än en fast potatissort.
 
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 600 g ryggbiff
  • 850 g fina potatisar
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • några kvistar timjan, finhackad
  • några kvistar rosmarin, finhackad
  • 1/2 citron
  • 4 msk olivolja
  • havssalt
  • svartpeppar
  • olivolja
Sås:
  • 2 st bananschalottenlök, strimlad
  • 1 msk köttbuljong
  • 3 msk vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 ,5 msk dijonsenap
  • 1 msk grönpepparkorn i lag (funkar även med torkad men öka på med 1 msk då)
  • 1 msk worchestershiresås
  • smör
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka potatisen i 12 minuter. Låt den sedan rinna av.
  3. Krossa vitlöksklyftorna på skärbrädan tillsammans med havssalt så det blir som en pasta, använd en sked eller en kniv.
  4. Blanda sedan med olivolja, citronskal och citronjuice. Fortsätt med finhackade örter.
  5. Lägg potatisen på en ugnsplåt, tryck till varje potatis med en gaffel så den öppnar sig och går sönder något, men försök att hålla den hel så den inte faller isär.
  6. Skeda sedan över lite utav citron- och vitlöksmarinaden över varje potatis och baka i ugnen i 20 min.
  7. Gnid in varje ryggbiff med olivolja.
  8. Krydda sedan med salt och peppar på båda sidor.
  9. Stek eller grilla köttet ca 3 minuter på varje sida i stekpannan på hög värme.
  10. Om du tillagat köttet i stekpannan, gör sedan såsen i samma panna. Lyft ur köttet och låt det vila på skärbrädan.
  11. Strimla löken och stek i panna, när den mjuknat, slå på buljong, worchestershire och senap.
  12. Blanda runt och slå på grönpeppar och grädden. Smaka av med salt och peppar.
  13. Ta ut potatisen ur ugnen, lägg upp köttet och toppa med såsen.
 
 

Ryggbiff med smashad ...

0 Läs mer >>
 
En härlig vintersallad med grönkål.
 
Ingredienser:
  • 250 g grönkål
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 granatäpple
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 citron, saften
Gör så här:
  1. Riv eller strimla grönkålen i aptitliga bitar, ta bort de grova stjälkarna.
  2. Pressa över citron och ha på olivolja.  Massera in detta i grönkålen med rena händer i ett par minuter.
  3. Ta ut kärnorna från granatäpplet och strö över salladen. 

Grönkålssallad med gr...

0 Läs mer >>
 
"Vanlig grön pesto" används mycket här hemma men den röda är lite mer bortglömd. Men efter detta recept lär den komma in i matlagningen mer! 
 
Ingredienser:
  • 4 dl créme fraiche Tomat och Basilika
  • 1,5 msk röd pesto
  • Bladspenat
  • 250 g körsbärstomater
  • 150 g champinjoner
  • Stekt kyckling, mängd efter behag
  • Ev mer basilika, färsk eller torkad
  • Svartpeppar och salt
  • Valfri pasta
Gör så här: 
  1. Stek kycklingen och lägg åt sidan.
  2. Stek svampen och lägg åt sidan.
  3. Koka ihop créme fraiche och pesto.
  4. Vänd ner bladspenat
  5. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Vänd ner körsbärstomater, champinjoner och kycklingen. 
  7. Servera med pasta bredvid elelr vänd ner det direkt i såsen. 

Krämig kycklingpasta ...

0 Läs mer >>
 
Mycket god gryta som är enkel att göra.
Tänk på att den ska stå och puttra en stund bara, så börja i tid.
Vi servererar denna gryta med potatismos, pressad potatis eller ris.
 
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 800 g lövbiff
  • smör 
  • 4 msk tomatpuré
  • 3 dl vatten
  • 3 msk koncentrerad oxfond
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 dl vispgrädde 
  • 3 dl crème fraiche
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk persilja
 
Gör så här:
  1. Skär lövbiffen i centermeterbreda strimlor.
  2. Värm en stekpanna och lägg i en klick smör. Bryn köttet tills det fått färg.
  3. Rör ner tomatpur´och låst fräsa en kort stund.
  4. Häll i vatten och blanda runt.
  5. Låt sjuda under lock på svag värme i ca 1,5 timme. Nästan allt vatten ska ha ångat bort.
  6. Tillsätt oxfond, soja, grädde och crème fraiche.
  7. Rör ihop alltsammans och låt sjuda i några minuter.
  8. Smaka av med salt och svartpeppar.
  9. Klipp över färsk persilja strax innan servering.
 
 

Lövbiffgryta

0 Läs mer >>
 
Vi gjorde pizza på de sista charkuteribitarna från jul.
Hade ingen fabriksproducerad pizza-topping-sås hemma, så vi rörde helt enkelt ihop en egen.
Det blev riktigt bra.
Nästan ännu bättre dagen efter.
 
Detta behövs:
  • 4 msk matlagningsyoghurt (10%)
  • 2-3 msk majonäs
  • 1 pressa vitlöksklyfta
  • rivet skal från ½ citron
  • ½ tsk honung
  • salt & svartpeppar
 
Gör så här:
  1. Blanda ihop yoghurt, majonäs, vitlök, citronskal och honung i en skål.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Låt gärna såsen stå till sig lite innan servering.
 
 

Pizza-topping-sås

0 Läs mer >>
 
När jag är i Stockholm och jobbar, så äter vi ofta på en thairestaurang som ligger på en sidogata till kontoret.
Jag äter alltid deras Röd Curry med kyckling för den är så god.
Men jag har aldrig lyckats tillaga denna rätt hemma och tyckt att den blir speciellt god.
Ända tills Buffé publicerade en massa thai-recept skapade av Wichudaporn (Sveriges Mästerkock 2019).
Hennes recept var med friterad Tofu och zuccini, men vi bytte ut detta mot kyckling.
 
Fantastiskt gott!
Och busenkelt att göra!
 
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 500 - 700 g kycklinginnerfilé
  • 3 msk neutral olja
  • ½ gul lök
  • ½ röd paprika
  • ½ grön paprika
  • 1 förp kokta kikärtor, ca 380 g
  • 2 msk röd currypaste
  • 1 burk kokosmjölk 400 ml
  • 2 msk strösocker
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • salt & vitpeppar
  • ris och ev limeklyftor till servering
 
Gör så här:
  1. Börja med att skära kycklinginnerfiléerna i mindre bitar.
  2. Stek dem i lite neutral olja tills de fått fin färg. Salta och peppra under tiden. Ställ dem åt sidan så länge.
  3. Koka riset.
  4. Skala och skär löken i stora bitar.
  5. Dela och kärna ur paprikorna. Skär paprikan i bitar.
  6. Häll av och skölj kikärtorna.
  7. Hetta upp oljan med currypaste i en kastrull och låt fräsa i 1-2 minuter.
  8. Tillsätt lök och paprika och låt fräsa i 1 minut.
  9. Tillsätt kikärtor, kokosmjölk, socker och buljongtärningar och låt koka 3-4 minuter.
  10. Tillsätt kycklingen och koka ytterligare 1 minut.
  11. Smaka eventuellt av med salt.
  12. Servera med ris och ev limeklyftor.
 

Röd Curry med kycklin...

0 Läs mer >>
 
 God frukost som förbereds på kvällen och väntar i kylskåpet på morgonen.
Fylld av nyttigheter!
 
Detta behövs till 2 portioner:
  • 2½ dl kokosmjölk eller mandelmjölk
  • 1 msk chiafrön
  • 2 msk linfrö
  • 3 msk havregryn
  • 1 tsk agavesirap eller honung
  • färska bär att toppa med
 
Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienser i en skål och lägg över i två glas eller burkar.
  2. landa alla ingredienser i en skål och lägg över i två glas eller burkar.
  3. Förvara övertäckt i kylen över natten. (Rör gärna vid ett par tillfällen.)
  4. Toppa med färska bär vid servering.

Overnight oats

0 Läs mer >>
 
4 portioner
Ingredienser:
  • 400 g pasta
  • 500 g lövbiff
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 10 st champinjoner
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl buljong
  • 1 dl grädde
  • 2 tsk soya
  • 1,5 msk dijonsenap
  • 0,5 tsk dragon
  • salt och peppar 
Gör så här:
  1. Hacka vitlöken fint, strimla köttet och skiva champinjonerna. Fräs vitlöken gyllenbrun i smöret.
  2. Lägg sedan ner kött och svamp och låt det fräsa någon minut.
  3. Strö över vetemjöl och rör om, tillsätt sedan buljong, grädde, senap, soja och dragon. Låt det puttra i ca. 5 min. Smaka av med salt och peppar.
  4. Koka under tiden pastan.
  5. Lägg pastan på en tallrik. Häll såsen på. Servera gärna med en grönsallad.
 

Pasta med lövbiff och...