0 Läs mer >>
 
Kan man göra skumtomtepannacotta, måste det ju även gå att göra pannacotta på påskskumgodis.
Och det gör det!
 
Detta behövs till ca 8 portioner:
  • 120 g påskskumgodis
  • 5 dl vispgrädde

Garnering:
  • Vispad grädde
  • Påskskumgodis
  • Små påskäggsgodis

Gör så här:
  1. Klipp eller skär skumgodiset till mindre bitar.
  2. Koka upp grädden och häll i skumgodiset.
  3. Sänk till medelvärme och rör om tills godiset har smält helt.
  4. Häll upp i portionsglas och ställ i kylen i minst 3 timmar.
  5. Garnera med vispad grädde, påskskumgodis och lite påskäggsgodis.
 
 
 

Påskskumspannacotta

0 Läs mer >>
 
Mycket god soppa som till och med Arvid som inte är någon soppa-kille gillar.
Funkar även som förrätt om man hoppar över svamptoasten.
Strö istället lite knaperstekt bacon och lite krutonger på toppen av soppan vid servering.
 
 
Ingredienser:
Svamptoast
  • Bröd
  • 2 msk smör
  • 250 g skivade champinjoner
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 0.5 dl grädde
  • 0.5 tsk soja
  • 100 g riven ost
  • 1.5 msk bladpersilja
Broccolisoppa
  • 500 g broccoli
  • hackad gul lök
  • 8 dl vatten
  • grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl grädde
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 krm riven muskot
  • 0.5 tsk salt
Gör så här:
Svamptoast
  1. Hetta upp en stekpanna med smör.
  2. Stek svampen tills de vätskat av sig.
  3. Strö över mjöl och rör om.
  4. Häll på mjölk och grädde under omrörning. Sänk värmen och låt stuvningen bli tjock.
  5. Smaksätt med soja, salt och peppar.
  6. Skiva bröden och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Toppa med svampstuvning och riven ost. Gratinera högt upp i ugnen på 225° tills osten smält och har fin färg, cirka 5 minuter.
  8. Toppa med persilja.
Broccolisoppa
  1. Skär broccoli i buketter och skiva de grova stjälkarna.
  2. Lägg broccoli, lök, vatten och buljong i en kastrull och låt koka 10 minuter. 
  3. Mixa soppan slät och tillsätt grädde. 
  4. Låt puttra 3 minuter till och krydda med salt, peppar och muskot.

Broccolisoppa med sva...

0 Läs mer >>
 
Varmt tips inför stundande våffeldag, speciellt om du tycker om citron ;)
Ingredienser:
Citronvåfflor:
  •  125 g smör (+ extra till gräddning)
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 msk vallmofrön
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 2 dl kallt kolsyrat vatten
Vaniljmascarpone:
  • 250 g mascarpone
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 1/2 msk vaniljsocker
Till servering: Honung
 
Gör så här:
  1. Citronvåfflor: Smält smöret och låt svalna lite. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ner mjölken, smöret och citronskal. Rör ner vattnet.  
  2. Hetta upp våffeljärnet. Smörj den första laggen. Grädda våfflorna gyllene. Lägg dem på ett galler så håller de sig frasiga.  
  3. Vaniljmascarpone: Vispa mascarpone, grädde och vaniljsocker fluffigt. 
  4. Till servering: Toppa våfflorna med den vispade mascarponen och honung.

Våfflor med citronsma...

0 Läs mer >>
 
En härligt fräsch och lätt avslutning på måltiden.
Citronfromage kan jag verkligen längta efter.
 
Detta behövs till 6 portioner:
  • 3 gelatinblad
  • 3 äggulor
  • 1¼ dl strösocker
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • 3 dl grädde
 
Gör så här:
  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Låt stå i blöt i ca 5 minuter.
  2. Riv skalet på citronen och pressa ur saften. Sila saften.
  3. Vispa äggulor och socker pösigt.
  4. Värm citronsaften i en kastrull, lägg ner gelatinbladen och smält på svag värme.
  5. Häll försiktigt ner citronsaftsblandningen i äggsmeten under omrörning tillsammans med citronskalet.
  6. Vispa grädden och vänd ner i äggsmeten.
  7. Fördela fromagen i 6 st glas och låt stå minst 1 timme i kyl innan servering.
  8. Garnera enligt tycke och smak och vad som finns hemma.
 
 

Citronfromage

0 Läs mer >>
 
Ett pastarecept med sting!
Smaka försiktigt av chilin för att anpassa hettan i rätten.
Har hänt att jag missat det...
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 400 g tagliatelle eller annnan pasta
  • ½ dl olivolja
  • 500 gr laxfilé i kuber
  • 5 finhackade sardeller
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 finhackad röd chili
  • 2 dl hackad persilja
  • 1 citron, finrivet skal och saft
 
Gör så här:
  1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Hetta upp olja i en stekpanna och stek laxkuberna på hög värme runt om i ca 3 min så att de får en knaprig yta. 
  3. Lyft ur laxen och sänk värmen på plattan.
  4. Lägg i hackade sardeller, vitlök och chili.
  5. Stek någon minut.
  6. Vänd ihop pastan med persilja, citronskal och oljan med sardeller, vitlök och chili.
  7. Smaka av med citronsaft och toppa rätten med laxkuberna.
 
 

Laxpasta med citron o...

0 Läs mer >>
 
Älskar jordärtskockor i alla dess former.
Här kommer ett recept på en cheesecake som passar väldigt bra som förrätt vid festliga tillfällen.
Eller bara för att förgylla en grå vardag.
Man måste dock vara lite planerad, eftersom cheescaken ska stå i kylen i minst 6 timmar.
 
I originalreceptet från ICA ska det vara pumpernickel som steks och smulas på toppen, men det funkar lika bra med annat bröd.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • ¼ tsk citron
  • 150 g jordärtskockor
  • ¼ tsk salt

  • ½ gelatinblad
  • ½ ask färsk gräslök à 20 g
  • 1 dl crème fraiche
  • 100 g färskost
  • ¼  tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Garnering:
  • 50 g pumpernickel (eller annat bröd)
  • 1 msk smör
  • ½ rödlök
  • 50 g löjrom eller tångkaviar
  • färsk gräslök

Gör så här:
  1. Pressa citronen i en kastrull med lite vatten.
  2. Skala och skär jordärtskockorna i små tärningar.
  3. Lägg skockorna i citronvattnet så att de inte mörknar och fyll på vatten så att det precis täcker.
  4. Salta och koka sedan skockorna mjuka.
  5. Låt skockorna rinna av och kallna.
  6. Lägg gelatinbladet i kallt vatten enligt anvisningen på förpackningen.
  7. Hacka gräslöken.
  8. Rör ihop crème fraiche och fräskost.
  9. Blanda skockorna och hälften av gräslöken med ostblandningen.
    Vill man ha en slätare cheesecake så mosa eller mixa skockorna med ostblandningen innan man blandar med gräslök.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Ta upp gelatinbladet ur vattnet och smält på svag värme i en kastrull.
  12. Blanda ner lite av ostblandningen i gelatinet och se till så att det blandas.
  13. Tillsätt resten av ostblandningen och blanda ordentligt.
  14. Häll fyllningen i portionsglas eller i en form.
  15. Jämna till ytan och ställ i kylen minst 6 timmar.
  16. Smula brödet och stek det knaprigt i smöret, krydda med salt.
  17. Skala och hacka rödlöken fint.
  18. Lägg löjrom och rödlök och gräslök på cheesecaken och strö över brödsmulet.
  19. Dags att servera!
 

Jordärtskockscheeseca...

0 Läs mer >>
 
Hittade detta recept av en händelse när jag satt och googlade lite på chiliconkarin.se.
Mycket gott!
 
I receptet kan man använda antingen skinka eller bacon.
Bacon funkar bäst till nötfärs, medan skinka fungerar bra med fläsk- eller blandfärs.
 
Detta behövs till 14 rullader:
  • 500 g blandfärs
  • 1 liten gul riven lök
  • ½ dl grädde
  • 3 msk ströbröd
  • 2 msk kalvfond
  • nymalen vit och svartpeppar
  • 14 skivor rökt skinka (eller 14 skivor bacon)

Såsen:
  • 4 dl grädde (funkar med hälften crème fraiche också)
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk chilisås
  • 1 msk kalvfond
  • nymalen svartpeppar
  • torkad oregano

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader (250 om du använder bacon)
  2. Blanda grädde, lök, fond, ströbröd och låt det svälla lite.
  3. Tillsätt färsen. Blanda runt ordentligt och låt den vila lite i rumstemperatur.
  4. Vispa ihop ingredienserna till såsen i en bunke. (Kastrull om du använder bacon).
  5. Rulla färsen till 14 köttbullar och forma dem sedan till avlånga järpar på en skärbräda.
  6. Rulla in varje rullad i skinka eller bacon och lägg i en ugnsfast form i lagom storlek.
  7. Använder du bacon, kör in rulladerna i ugnen på 250 grader utan sås i ca 10-12 minuter så att baconet får lite färg. Värm såsen lite och häll över rulladerna och åt dem gå ytterligare 20 minuter i ugnen på 225 grader.
  8. Använder du skinka, häll såsen över rulladerna och gratinera i ugnen i 30 minuter.
  9. Servera med potatismos eller kokt potatis.
 

Köttfärsrullader med ...

0 Läs mer >>
 
En perfekt rätt om man har lite surdegsbröd över.
Recepter kommer från Buffé april 2020.
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 400 g pasta
  • 2 skivor ljust surdegsbröd
  • ½ schalottenlök
  • 6 sardellerfiléer i olja
  • 1 msk kapris
  • 2 dl finriven parmesan
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 3 msk färskpressad citronjuice
  • olivolja
  • salt
  • hackad persilja att toppa med
 
Gör så här:
  1. Riv eller smula brödet och stek i 2 msk olja på medelvärme tills det är gyllene.
  2. Krydda med 1 krm salt.
  3. Skala och finhacka löken.
  4. Koka pastan enligt anvsningar på förpackningen. Häll av och spar ca 2 dl av pastavattnet.
  5. Fräs löken, sardellerna och kaprisen i ½ dl olivolja.
  6. När sardellerna löst upp sig, rör ner pastan och 1 dl pastavatten.
  7. Vänd ner parmesan, citronskal och  citronjuice.
  8. Tillsätt eventuellt mer pastavatten och rör till en krämig pasta.
  9. Lägg upp på tallrikar och strö över de stekta brödsmulorna och persilja.
 
Och vad var då Pangrattato för något?
Jo, det är det italienska ordet för brödsmulor.

Pasta med Sardeller o...