Jordärtskockscheesecake med löjrom

 
Älskar jordärtskockor i alla dess former.
Här kommer ett recept på en cheesecake som passar väldigt bra som förrätt vid festliga tillfällen.
Eller bara för att förgylla en grå vardag.
Man måste dock vara lite planerad, eftersom cheescaken ska stå i kylen i minst 6 timmar.
 
I originalreceptet från ICA ska det vara pumpernickel som steks och smulas på toppen, men det funkar lika bra med annat bröd.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • ¼ tsk citron
  • 150 g jordärtskockor
  • ¼ tsk salt

  • ½ gelatinblad
  • ½ ask färsk gräslök à 20 g
  • 1 dl crème fraiche
  • 100 g färskost
  • ¼  tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Garnering:
  • 50 g pumpernickel (eller annat bröd)
  • 1 msk smör
  • ½ rödlök
  • 50 g löjrom eller tångkaviar
  • färsk gräslök

Gör så här:
  1. Pressa citronen i en kastrull med lite vatten.
  2. Skala och skär jordärtskockorna i små tärningar.
  3. Lägg skockorna i citronvattnet så att de inte mörknar och fyll på vatten så att det precis täcker.
  4. Salta och koka sedan skockorna mjuka.
  5. Låt skockorna rinna av och kallna.
  6. Lägg gelatinbladet i kallt vatten enligt anvisningen på förpackningen.
  7. Hacka gräslöken.
  8. Rör ihop crème fraiche och fräskost.
  9. Blanda skockorna och hälften av gräslöken med ostblandningen.
    Vill man ha en slätare cheesecake så mosa eller mixa skockorna med ostblandningen innan man blandar med gräslök.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Ta upp gelatinbladet ur vattnet och smält på svag värme i en kastrull.
  12. Blanda ner lite av ostblandningen i gelatinet och se till så att det blandas.
  13. Tillsätt resten av ostblandningen och blanda ordentligt.
  14. Häll fyllningen i portionsglas eller i en form.
  15. Jämna till ytan och ställ i kylen minst 6 timmar.
  16. Smula brödet och stek det knaprigt i smöret, krydda med salt.
  17. Skala och hacka rödlöken fint.
  18. Lägg löjrom och rödlök och gräslök på cheesecaken och strö över brödsmulet.
  19. Dags att servera!
 

Kommentera här: