0 Läs mer >>
 
Den här rätten åt vi första gången uppe i Umeå när vi var där för Lovisa och Viktors examen.
Blev en favoriträtt för både mig och Arvid.
Första gången vi gjorde den hemma kokade vi tortellinin ihop med den stekta svampen i traktörpannan. "Panna" betyder väl att allt ska tilllagas i en panna (för att spara disk?), men det tog så mycket längre tid och gick åt väldigt mycket vätska för att få rätten klar.
Så, nu förtiden kokar vi pastan i en gryta bredvid. Den brukar vara klar samtidigt som svamp och lök är stekt, så det funkar. Häll bara inte ut allt pastavattnet eftersom det ska vara med i rätten.
 
 
Detta behövs:
  • 250 g tortiellini av valfri sort
  • 250 g färska champinjoner
  • 1 st schalottenlök eller en liten gul lök
  • 1-2 dl grädde
  • 1-2 dl pastavatten
  • 2 msk vitt vin (kan uteslutas)
  • 2 tsk soja
  • hackad färsk persilja
  • smör att steka lök och svamp i
  • salt och peppar
 

Gör så här:
  1. Börja med att sätta på pastavattnet. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Hacka löken.
  3. Skiva champinjonerna.
  4. Värm en traktörpanna eller stekpanna och lägg i en ganska stor klick smör.
  5. Stek champinjonerna så att de får färg.
  6. Tillsätt den hackade löken och stek med den tills den blir mjuk.
  7. Peppra med vit- eller svartpeppar på svampblandningen. Avvakta salt eftersom det kommer med både pastavatten och soja.
  8. När svamp och lök fått fin färg ta lite pastavatten och häll över röran. Tillsätt även lite vitt vin om du har hemma. Låt koka upp.
  9. Häll på grädde och soja och låt koka ihop någon minut.. Ska bli lite "simmigt" så häll på lite vätska i taget.
  10. Smaka av med salt och peppar och toppa med färsk hackad persilja.
    Har även toppat med färsk timjan någon gång och det blir också gott.
  11. Färdigt att servera!
 

Tortellinipanna med c...

0 Läs mer >>
 
Råkade hitta detta recept när jag googlade på fläskytterfilé.
Ville gärna hitta ett nytt recept och inte bara gå på gamla beprövade kort.
Och bara namnet gör ju att man blir lite nyfiken!
I det utförandet jag hittade var det ett lchf-recept som fanns på lchfarkivet.se.
Busenkelt att göra och sköter sig själv i ugnen!
 
 
Detta behövs till 5 portioner:
  • 1 kg fläskytterfilé
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 1 dl lingonsylt
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 msk soja
  • ½ tsk sambal oelek

Extra till såsen:
  • 1 dl grädde
  • ev arrowrot eller maizena till redning.
 

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Putsa köttet om det behövs och lägg det i en sockerkaksform.
  3. Blanda ihop alla ingredienser utom de under "extra till såsen" i en bunke och vispa ihop.
  4. Häll såsen över köttet.
  5. Ställ formen i ugnen och låt den stå i ca 1,5 timme.
    Håll lite koll på ytan så att den inte blir bränd. Om det börjar bli för mycket färg på ytan, så lägg aluminiumfolie över formen.
  6. Köttet brukar vara klart efter ca 1,5 timme. Kolla med en kött-termometer. Ska hålla 65 grader.
  7. Ta ut formen ur ugnen och lyft upp köttet och låt det vila i lite aluminiumfolie medan du gör klart såsen.
  8. Häll upp såsen som är i sockerkaksformen i en kastrull och slå på 1 dl grädde till.
  9. Ta en stavmixer och mixa ihop såsen.
  10. Ställ såsen på spisen och låt den koka upp. Låt den sedan stå och småsjuda i ca 10 minuter.
  11. Smaka av såsen med salt och peppar.
  12. Är konsistensen för lös, red av såsen med arrowrot eller maizena som du rört ut i lite vatten först. Såvida det inte är färdig maizena-redning. :0) Prova dig fram och red av lite i taget.
  13. När såsen är klar, skiva upp köttet i halvcentimeter tjocka skivor.
  14. Servera med kokt- eller ugnsrostad potatis och goda grönsaker.

Fläskytterfilé i sock...