0 Läs mer >>
 
En variant på den vanliga Carbonaran! 
 
Ingredienser:
  • 400 g pasta penne (eller gnocchi)
  • 200 g kassler
  • 140 g bacon
  • 200 g champinjoner
  • 2 klyfta vitlök
  • 3 dl grädde
  • 4 äggulor
  • 2-3 dl pecorinoost, riven
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • smör, att steka i
Sallad:
  • 150 g haricots verts
  • 2 knippe rucolasallad
  • 1 citron, rivet skal från
  • olivolja
  • salt
Gör så här:
  1. Koka pastan al dente. 
  2. Sätt ugnen på 225 grader. 
  3. Tärna kassler, bacon och svamp fint. Hacka vitlök. Hetta upp en stekpanna med smör och fräs svamp, kassler och bacon tills allt börjar fin färg. Tillsätt vitlöken och låt fräsa med en stund. 
  4. Blanda pasta med fräset och hackad persilja i en gratängform. 
  5. Rör samman grädde, äggulor och hälften av pecorinon. Krydda med salt och rikligt med nymalen svartpeppar. Blanda ner detta i pastablandningen. Toppa med den sista pecorinon och gratinera på ca 225 grader tills gratängen fått fin färg. 
  6. Servera genast med en bönsallad som du gör genom att koka haricot verts i saltat vatten tills de är mjuka. Skölj i iskallt vatten så kokningen avstannar, blanda med ruccola, olivolja samt rivet citronskal och smaka av med salt.

Carbonaragratäng

0 Läs mer >>
 
 
Arvids nya favoritkakor.
Degen blir ganska lös och man vill därför hälla i extra mjöl, men då blir inte kakorna så möra.
Ha mjöliga händer när du rullar bollarna istället.
 
Detta behövs till 30 kakor:
  • 150 g rumstempererat smör
  • 1 dl florsocker
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 50 g nougat till garnering
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör samman smör, florsocker och vaniljsocker lite poröst.
  3. Rör ner äggulan.
  4. Tillsätt potatismjöl och vetemjöl.
  5. Arbeta samman allt till en deg.
  6. Rulla små bollar av degen och lägg på bakplåtsklädd plåt.
  7. Gör en liten fördjupning i mitten på kakan med tummen.
  8. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter,
  9. Dela under tiden nougaten i små bitar, lika många som kakorna.
  10. När kakorna är färdiggräddade lägg nougatbiten på toppen på kakan.
  11. Vänta ca 5 minuter och "bred" sedan ut nougaten något över kakan med en kniv eller liten sked.
 

Mördegskakor med noug...

0 Läs mer >>
 
 
Här kommer ett recept på en väldigt god mingelrätt.
Även perfekt som förrätt tillsammans med ett glas vin när man sitter och snackar med goda vänner.
Så här i Corona-tider kanske det inte är optimalt att alla sitter och doppar sina "smördegspinnar" i osten, men sätt i några teskedar (en till varje person) i osten så löser det sig.
 
Viktigt att ostasken är av spån eftersom den ska in i ugnen.
 
 
Receptet är till 8 bufféportioner:
  • 2 rullar kyld smördeg à 250 g
  • 1 dl valfri senap
  • ca 150 g rund spånask med camembert eller brieost
  • 200 g (alspånsrökt) bacon
  • färsk timjan el färska rosmarinkvistar
  • ägg till pensling
  • svartpeppar

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär ut två cirklar av smördegsrullarna, så stora som möjligt.
    (Detta gör inte jag, tycker det är lite slöseri med smördeg - jag använder hela rektanglarna)
  3. Lägg den ena smördegen (eller rundeln) på en bakplåtsklädd plåt.
  4. Sätt asken med osten utan plasthölje i mitten på cirkeln.
  5. Bred ett tunt lager med senap på smördegen.
  6. Skär remsor ca 1½ cm från askens kant ut till ytterkanten.
  7. Dela baconskivorna och lägg dem på smördegsremsorna.
  8. Lägg över den andra smördegsplattan med hål för asken.
    (Jag lägger hela arket ovanpå och skär försiktigt hål för asken.)
  9. Tryck upp lite smördeg runt askens kant.
  10. Skär ut till dubbla remsor enligt bottenplattan och snurra till vridna stänger.
  11. Snitta osten och sätt i färskt timjan eller rosmarin.
  12. Pensla med uppviskat ägg och krydda med peppar.
  13. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter eller tills allt har puffat upp och fått fin färg.
 
 
 

Frasigt med bacon och...

0 Läs mer >>
 
 
Om man byter ut olivoljan mot 1 msk kokosolja så blir det lite tai-smak på denna pastarätt.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 400 g pasta av valfri sort
  • 300 g kycklingflié tunnskivad
  • 0,5 msk olivolja eller 1 msk kokosolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svarpeppar
  • 1 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 100 g cocktailtomater
  • 0,5 kruka basilika
  • 100 g sockerärter
  • 70 g babyspenat
  • Färst finriven parmesanost, till servering
Gör så här:
  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skär kycklingen i strimlor.
  3. Hetta upp olja i en stekpanna och stek kycklingen till fin färg runt om.
  4. Pressa i vitlöken och salta och peppra.
  5. Häll i vatten och grädde och rör om. Låt småputtra ca 5 min.
  6. Dela tomaterna och riv basilikabladen i mindre bitar.
  7. Tillsätt basilika och alla grönsaker i såsen och vänd ner den nykokta pastan i stekpannan eller tvärtom.
  8. Servera med lite riven parmesan på toppen.
 
 

Krämig pasta med kyck...

0 Läs mer >>
 
Torsk och bacon är en väldigt god kombo!
Serveras med ett gott potatismos gärna kryddat med lite färsk dill.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 4 bitar torskrygg
  • 1 scharlottenlök
  • 1 paket bacon
  • smör
  • salt
  • citronpeppar
  • klippt färsk dill

Gör så här:
  1. Börja med att förbereda moset (skala och koka potatis) eftersom det är det som tar längst tid.
  2. Knaperstek bacon. Jag steker hela skivor och "smular/delar" sedan baconen. tycker det går fortare än att skära eller klippa bacon i bitar och sedan steka. Lägg dem på en tallrik med hushållspapper på när de är färdigstekta.
  3. Finhacka löken.
  4. Salta och peppra fisken och stek den i rikligt med smör. 
  5. Ös gärna fisken med smör under tiden den steks.
  6. När fisken är klar, lägg upp den i en uppläggningsform.
  7. Stek scharlottenlöken mjuk. Smula i baconen i löken.
  8. Fördela lök- & baconblandningen över fisken. Häll det smör som finns kvar i pannan över fisken.
  9. Toppa med färsk hackad dill.
  10. Gör klart potatismoset och servera.
Bon apetit!
 
 
 

Smörstekt torskrygg m...

0 Läs mer >>
 
Ett favoritrecpept på god pizza toppad med kantareller och fetaost.
Grjorde en del pizza på grillen i somras, men funkar ju lika bra att göra i ugn så här på hösten.
Om man nu inte vill tända grillen...
 
Originalreceptet är från Allt om Mat 2010 och är som minipizzor.
 
Pizzadeg (4 pers):
  • 25 g jäst
  • ½ tsk strösocker
  • 2½ dl ljummet vatten, 37 grader
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 7 dl vetemjöl (420 g)

Fyllning:
  • 1 squash (350 g)
  • 2 krm salt
  • 1 msk olivolja

Topping:
  • 7½ dl rensade kantareller (200 g)
  • 2 msk smör
  • ½ tsk salt
  • 75 g fetaost
  • f'ärska örter, tex timjan
  • nymalt svartpeppar

Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Tillsätt sockret och rör ut det med ca ½ dl av vattnet tills jästen löst sig.
  3. Blanda i salt, olivolja och resten av vattnet.
  4. Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta ihop till en smidig deg.
  5. Knåda degen i ca 5 minuter.
  6. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  7. Ansa och skär squashen i tunna skivor, använd gärna mandolin.
  8. Salta och blanda med olivolja.
  9. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. 
  10. Dela den i 16 lika stora bitar.
  11. Rulla bitarna till släta bullar och låt dem jäsa under bakduk i ca 10 minuter.
  12. Platta eller kavla ut bullarna till runda pizzor, ca 8 cm i diameter.
  13. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  14. Sätt ugnen på 250 grader.
  15. Toppa pizzorna med squashen och grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.
  16. Fräs kantarellerna knapriga i smör i en stekpanna. Salta.
  17. Toppa pizzorna med nystekt svamp, smulad fetaost och färska örter.
  18. Mal över lite peppar.
 
 

Pizza med kantareller...

0 Läs mer >>
 
 
Dessa kakor är himmelskt goda! 
Receptet kommer ifrån baka med Frida.
 
Ingredienser:
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1.5 msk ljus sirap
  • 3.75 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1.5 tsk malen kardemumma
  • 1.5 tsk malen kanel
  • + ägg & pärlsocker
Gör så här:
  1. Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Nyp ihop smör, strösocker, vaniljsocker, sirap, vetemjöl, bakpulver, 1 tsk av kardemumma och 1 tsk av kanel till en smidig deg. 
  3. Rulla till tre längder och lägg på plåten, platta till en aning.
  4. Pensla med ägg och strö över resten av kardemumma, kanel samt pärlsocker.
  5. Grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter. Tag ut och låt svalna en aning innan du skär dem i snittar.

Kanelbullesnittar

0 Läs mer >>
 
Ingredienser: 
  • mathavre
  • 400 g lövbiff i strimlor 
  • 1-2 gula lökar
  • 2 klyfta vitlök
  • 100 g champinjoner
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl kalvfond (ej koncentrerad)
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2-3 msk tomatpuré
  • salt
  • peppar
  • 3 dl crème fraîche
  • 1 kruka persilja
  • saltgurka
Gör så här:
  1. Koka mathavret enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Strimla ner lövbiffen, hacka löken och vitlöken fint och skär champinjonerna i slantar.
  3. Stek sedan biffen i olja på hög värme, köttet ska få färg och inte koka. Stek köttet i omgångar för att undvika kokning. 
  4. När köttet fått färg, tillsätt all lök så den mjuknar och avsluta med svampen.
  5. Slå på vitt vin, låt det koka upp och in i köttet och grönsakerna. Fortsätt med kalvfonden, senap och tomatpuré.
  6. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med crème fraîche och fint hackad persilja.
  7. Lägg upp riset på tallriken och toppa med köttet och såsen samt servera med saltgurka.

Biff stroganoff på lö...