0 Läs mer >>
 
Just nu har vi snöat in på käckiga pajer. Men det är ju så gott!
Denna gång med äpplen.
 
Detta behövs:
  • 175 g smör
  • 2 dl råsocker
  • 2 krm salt
  • 3 dl havregryn
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ dl ljus sirap

    Fyllning:
  • 4 äpplen
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk farinsocker
  • 3 tsk mald kanel
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 4 msk potatismjöl (eller majsstärkelse)

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala äpplena och dela dem. Ta bort kärnhus och skär i lika stora klyftor. 
  3. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke, lägg i äpplena och blanda runt.
  4. Sprid ut i en ugnsfast form.  
  5. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.
  6. Smält smöret i en kastrull.
  7. Häll sirapen i det smälta smöret och häll detta sedan över de torra ingredienserna.
  8. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut över äppelfyllningen.
  9. Bre försiktigt  ut i ett jämnt lager.
  10. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.
 

Knäckig äppelpaj

0 Läs mer >>
 
 
Chimichurri:
  • 1 schalottenlök
  • 1 röd chili
  • 1 msk äpplecider- eller vitvinsvinäger
  • 1 dl persilja
  • 1 dl koriander
  • 1 saften av citron
  • 2 dl rapsolja
  • 1 tsk salt 
  • 1 tsk svartpeppar

Gör så här:
  1. Mixa alla ingredienserna ordentligt.
  2. Smaka av och tillsätt mer salt eller peppar om du tycker det behövs.

Detta behövs till Empanadas:
  • 125 g smör
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 dl kall mjölk
  • 2 dl kallt vatten
  • 2 ägg
  • 2 l frityrolja (om du inte bakar dem i ugn)

Gör så här:
  1. Smält smöret.
  2. Blanda mjöl och salt i en bunke.
  3. Häll över smör, mjölk, vatten och ett av äggen.
  4. Knåda till en smidig deg.
  5. När degen inte längre är kladdar, kavla ut den tunt som en pizzadeg och tryck ut 18 rundlar med ett mått.
  6. Riv osten och fördela på mitten av rundlarna.
  7. Vik över degen till halvmånar och tryck ihop kanterna.
  8. Hetta upp frityroljan i en kastrull till 180 grader, eller sätt ugnen på 250 grader.
  9. Fritera dem tills de är gyllenbruna. Lägg på hushållspapper för att rinna av innan servering.
  10. Ska de gräddas i ugn, pensla med uppvispat ägg, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter.
 
 

Empanadas med chimich...

0 Läs mer >>
 
En kryddig och god smulpaj på plommon som vi äter lätt ljummen med vaniljglass till.
 

Detta behövs:
  • 2½ dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 75 g smör

  • 400 g plommon
  • 2 msk strösocker
  • ½ tsk malen kanel

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda mjöl och socker i en bunke.
  3. Skär smöret i små kuber och finfördela dessa i mjölet till en grynig massa.
  4. Kärna ur och skär plommonen i klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form.
  5. Fördela smuldegen över fyllningen.
  6. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.
  7. Servera pajen ljummen med vaniljglass eller vispad grädde.
 
 

Smulpaj med plommon

0 Läs mer >>
 
Pinnbröd är ju alltid roligt!
Går utmärkt att även rulla runt en korv innan man grillar. 
 
Ingredienser, ca 6 st:
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mjölk
Gör så här:
  1. Blanda de torra ingredienserna.
  2. Häll i mjölken och blanda till en deg.
  3. Rulla till korvar som sedan snurras runt en pinne.
  4. Grilla :)
 

Pinnbröd

0 Läs mer >>
 
Fick en glassmaskin som tillbehör till vår kitchenaid av mina barn i fördelsedagspresent.
Första glassen vi gjorde i denna maskin var Whisky-gräddglass.
 
Receptet hittade vi på glassakademien.se.
Serverade glassen tillsammans med kolasås och lite hackad mörk choklad.
Blev verkligen jättegott!
 
Det går även bra att göra denna glass utan glassmaskin. 
 
Detta behövs:
  • ½ dl socker
  • 1 dl mjölk
  • 1 st vaniljstång
  • 3 äggulor
  • 3 dl vispad grädde
  • 3 msk smakrik whisky
 
Gör så här:
  1. Häll mjölken och sockret i en kastrull och lägg i vaniljstången. (Vi skrapade även ur fröna från denna och la i.)
  2. Koka upp men sänk sedan värmen och låt blandningen sjuda lugnt på svag värme en liten stund under omrörning.
  3. Vispa därefter äggulorna i en skål.
  4. Koka upp sockerlagen igen, ta ur vaniljstången och häll sakta den kokheta lagen under kraftig vispning i skålen med äggulorna.
  5. Häll tillbaka krämen i kastrullen och sjud den under vispning på svag värme tills dess den tjocknar något (tre-fyra minuter).
  6. Häll krämen i skåken igen och vispa tills den svalnat.
  7. Därefter tillsätter du whiskyn och blandar i den tjockvispade grädden i krämen.
  8. Kyl först i glassmaskin eller frys direkt i en form och ställ i frysen.
  9. Ta ut glassen när den hårdnat och servera.
 
Garnera med mörk choklad, rostad mandel eller smulade maränger.
 

Whisky Gräddglass

0 Läs mer >>
 
Ingredienser:
  • 1/2 savoykålshuvud (ca 300 g)
  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl frysta gröna ärtor
  • 65 g babyspenat
  • 2 dl riven parmesanost
  • salt och svartpeppar
  • 4 portioner pasta
  • ruccolasallad
Gör så här:
  1. Tina ärtorna. 
  2. Sätt på en stor kastrull med vatten till pastan som även rymmer kålen.
  3. Ansa och strimla kålen mycket fint.
  4. Koka upp grädden och grönsaksbuljongen i en kastrull.
  5. Häll buljongen i en matberedare och mixa med gröna ärtor, spenat och parmesan. Smaksätt med salt och peppar. 
  6. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  7. När det är 4 minuter kvar av pastans koktid, låt savoykålen koka med tillsammans med pastan. 
  8. Häll av pastan och savoykålen. Blada den med ärtsåsen.
  9. Servera pastan och toppa med ruccola. 

Pasta med savoykål oc...

0 Läs mer >>
 
Plötsligt bara står det en burk med god inlagd gurka i vårt kylskåp.
Så tacksamt - tack mamma/mormor!
Detta är hennes recept på skivgurka och efter rubriken står det "god" inskrivet.
Och det stämmer!
 
Istället för att lägga gurkor och lag i burkar direkt, så står det som kommentar i receptet:
Lägg gurkor och lag i ett kärl. Låt stå och vattna sig några timmar innan man lägger dem i burkar.
Blanda i atamon.
 
Antar att både ovan sätt och nedan fungerar.
 
Detta behövs:
  • 2.5 kg Västeråsgurka

Till lagen:
  • 20-25 g gula senapsfrön
  • ca 10 dillkronor
  • 1 kg socker
  • ½ dl salt
  • 1½ dl ättikssyra
  • 1½ dl vatten

Gör så här:
  1. Borsta gurkorna rena i ljummet vatten.
  2. Skiva dem tunt, gärna i en matberedare.
  3. Varva dem med senapsfrö och dillkronor i en glasburk.
  4. Rör samman socker, saltet, ättikan och vattnet.
  5. Häll blandningen över gurkorna.
  6. Låt burkarna stå framme över natten och ställ dem sedan svalt.
  7. Efter en eller ett par dagar har en lag bildats i burkarna.
  8. Gurkorna är klara att äta efter en vecka.
 
 

Smörgåsgurka (Skivgur...

0 Läs mer >>
 
Denna kolasås går verkligen jättefort att göra och är väldigt god till glass.
 
Detta behövs:
  • 2 dl grädde
  • 2 d socker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
  1. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull.
  2. Koka upp och låt puttra i ca 10 minuter. (Den ska tjockna något).
  3. Rör i vaniljsocker.
  4. Låt svalna något innan servering.
 
 

Supersnabb kolasås