0 Läs mer >>
 
Väldigt enkel kaka att göra som kommer från boken Skördetid av Siv Key Nilsson.
I boken heter den Bärkaka från Bjers.
Funkar finfint med andra bär än just vinbär.
 
Tips! Eftersom det är smält smör i botten, så blir den nästan lite knäckig - jättegott!
Men, använd en form utan löstagbar kant, för smöret smälter ur formen vid gräddning.
Vill man ändå använda en botten med löstagbar kant för att få en snygg paj att servera,
klä in botten och kant på utsidan med lite aluminiumfolie, så slipper man smörläckage i ugnen.
 
Detta behövs:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 150 g smält smör
 
  • färska bär
  • 1 uppvispat ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjöl, socker och bakpulver.
  3. Rör ner det smälta smöret i mjölblandningen.
  4. Tryck ut degen i en pajform.
  5. Lägg bär över bottnen.
  6. Rör ihop ägg, crème fraiche och vaniljsocker.
  7. Slå smeten över bären.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
 
Kakan smakar bäst avsvalnad men nygräddad!
 
 
 

Röd Vinbärskaka

0 Läs mer >>
 
Varje sommar brukar vi (Lovisa och Basse) sova över i vindskyddet uppe hos vår farbror. 
I år bestämde vi oss för att servera viltskav i pitabröd. 
Givetvis går det bra att lägga till olika grönsaker och tillbehör till receptet!
Vi tillagade allting över öppen eld i en stor panna. 
 
Ingredienser:
  • Fryst viltskav (vi använde ren)
  • Chorizo
  • Ostronskivling, riven
  • Gul hackad lök
  • Riven västerbottenost
  • Ruccola
  • Gräddfil
  • Rårörda lingon
  • Pita-, liba- eller tortillabröd
  • Rapsolja att steka i
Gör så här:
  1. Stek ostronskivlingen.
  2. Tillsätt köttet och chorizon.
  3. Tillsätt den gula löken och låt steka med tills mjuk. 
  4. Tillsätt ruccolan till röran.
  5. Låt alla fylla sina egna bröd med önskade tillbehör. 

Viltskav över öppen e...

0 Läs mer >>
 
En härlig potatissallad på färskpotatis. Receptet kommer från Lisa Lemke.
 
Ingredienser, 4 portioner:
  • 600 g färskpotatis
  • 75 g smör
  • 1 dl finhackad gräslök
  • 1 dl finhackad dill
  • flingsalt
Gör så här:
  1. Tvätta potatisen och koka den mjuk i saltat vatten.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme och låt det hettas upp tills det är gyllenbrunt och börjar lukta lite sött.
  3. Ta bort kastrullen från plattan och låt smöret stå i någon minut.
  4. Häll det sedan genom en finmaskig sil för att bli av med den bruna bottensatsen.
  5. Vänd ner dill och gräslök i smöret och sväng runt med den nykokta potatisen.
  6. Krydda med flingsalt.
  7. Klart för servering!

Potatissallad med bry...

0 Läs mer >>
 
Arvid tyckte det var för lite choklad i årets midsommartårta.
Så han fick komponera en egen sommartårta som vi åt veckan efter.
Blev väldigt god!
 
Detta behövs till marängen:
  • 4 äggvitor
  • 2½ dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 200 g finhackad mörk choklad 

Detta behövs till garneringen:

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 100 grader (varmluft).
  2. Rita en cirkel, ca 20 cm i diameter, på ett bakplåtspapper och lägg på en plåt.
  3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
  4. Tillsätt sockret lite i taget under vispning.
  5. Vispa till en hård maräng.
  6. Vispa ner majsstärkelse och vinäger.
  7. Vispa ner den finhackade chokladen.
  8. Klicka eller spritsa ut marängen som en krans på plåten.
  9. Ställ i ugnen i minst 1½ timme (vi kör 2½ timme, är något märkligt med vår ugn och maräng...)
  10. Stäng av värmen och låt plåten stå kvar i ugnen med luckan på glänt (lägg en grytlapp emellan) tills ugnen svalnat. Gärna till dagen efter.

Garnering:
  1. Vispa grädden och spritsa eller klicka den över marängkransen.
  2. Garnera med jordgubbar och smultron.
  3. Ringla chokladkolasås över kransen.
  4. Färdigt att servera!
 
 
 

Arvids sommartårta

0 Läs mer >>
 
Denna lilla förrätt gör jag lite då och då.
Ofta när man "bara" råkar ha lite rester i kylskåpet.
Receptet nedan är originalet, men det fungerar lika bra med annan sallad,
lite kallrökt istället (då gärna med lite citronzest i vispen) och solroskärnor istället för pinjenötter.
Och visst, det fungerar med färdig pepparrotsvisp på tub med...
 
Vill man servera detta på buffébordet, använd plastglas istället.
Salladen går bra att förbereda. Finast blir det om man lägger på vispen och pinjenötterna så när servering som möjligt.
 
Detta behövs:
  • ärtskott
  • kallrökt skinka
  • pinjenötter
  • gräddfil eller creme fraiche
  • riven pepparrot
  • ev salt

Gör så här:
  • Börja med att rosta pinjenötterna lite i en torr, medelvarm stekpanna. De ska bara få lite färg.
  • Riv pepparrot fint. Svårt att ange hur mycket - det får man smaka av. 
  • Blanda ner den rivna pepparroten i gräddfil. Jag brukar beräkna ca 1 msk visp per portion.
  • Smaka ev av med lite salt.

  • Skölj ärtskotten och lägg dem i botten på ett fint glas.
  • Klipp skinkan över ärtskotten.
  • Toppa med pepparrotsvisp och de rostade pinjenötterna.
 
 
 

Enkel förrätt med ärt...

0 Läs mer >>
 
Vi frossar verkligen i jordgubbar just nu. I alla former.
Sallader och desserter. Och dessa picklade jordgubbar var en kul nyhet för oss.
Säkert även jättegoda med lite grädde i en mandelmussla.
Tänk på att de ska stå i 12 timmar innan picklingen är klar bara...
 
Picklade jordgubbar med vanlj och rosmarin:
  • 500 g färska jordgubbar
  • 1 rosmarinkvist
  • ½ vaniljstång
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Gör så här:
  1. Skölj och ansa jordgubbarna.
  2. Dela dem på mitten och lägg dem i en väl rengjord glasburk med tätslutande lock tillsammans med rosmarin och vanilj.
  3. Koka upp vinäger, vatten och socker.
  4. Häll den varma lagen i burken.
  5. Låt svalna och ställ i kylen minst 12 timmar.
  6. Jordgubbarna håller upp till tre veckor i kylen.

Sommardessert med mascarpone och jordgubbar:
  • 2 dl lag från picklade jordbgubbar
  • ½ dl strösocker
  • 2 dl picklade jordgubbar
  • 2 dl färska jordgubbar
  • rostade kokosflakes och färsk rosmarin att garnera med

  • 2 dl vispgrädde
  • 125 g mascarpone
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm vaniljpulver

Gör så här:
  1. Koka upp lagen från de picklade jordgubbarna med sockret.
  2. Låt koka på svag värme till en tjock sirapskonsistens, ca 5-10 minuter.
  3. Låt svalna lite.
  4. Vispa grädde, mascarpone, socker och vaniljpulver fluffigt.
  5. Ansa och kvarta jordgubbarna.
  6. Fördela krämen på 4 tallrikar och toppa med inlagda och färska jordgubbar, kokosflakes och rosmarin.
  7. Avsluta med att ringla över jordgubbssirapen.
 

Sommardessert med mas...

0 Läs mer >>
 
En ny favorit hos oss - sparrisbroccoli.
Köpte ett knippe hos Ugglarps Grönt och fick tips på tillagning.
Mycket gott!
 
Detta behövs:
  • Ett knippe sparrisbroccoli
  • Olivolja
  • Flingsalt
 
Gör så här:
  1. Skölj broccolin och ta bort det allra nedersta på stjälken.
  2. Ringla lite olivolja över broccolin och gnid in oljan så att hela broccolin blir oljig.
  3. Strö lite flingsalt på.
  4. Tillaga antingen i ugn (200 grader tills broccolin får färg - max 10 min) eller på grillen i grönsaksnät.
 

Sparrisbroccoli

0 Läs mer >>
 
 
Denna goda Skagencheescake gjorde vi till midsommar i år.
Lätt att göra och så god!
 
 
Detta behövs:
  • 200 g kavring
  • 75 g smält smör
  • 300 g skalade räkor
  • 2 dl crème fraiche
  • 200 g naturell färskost
  • ½ dl riven pepparrot
  • 1½ tsk dijonsenap
  • 2 krm salt
  • 2 tsk finrivet citronskal
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 2 msk finhackad dill
  • 2 msk finskuren gräslök
  • 1 liten rödlök
  • ärtskott och dill till garnering

Gör så här:
  1. Mixa kavringen till ett smul i en matberedare.
  2. Rör ner smält smör.
  3. Tryck ut i en form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter.
  4. Ställ i kylen.
  5. Hacka räkorna grovt.
  6. Vispa crème fraichen och färskosten fast. Viktigt! Annars blir krämen för lös och kommer rinna ut.
  7. Vispa ner riven pepparrot, senap, salt, citronskal och juice.
  8. Vänd ner räkor, dill och gräslök.
  9. Bred ut smeten i formen.
  10. Ställ i kylen tills servering.
  11. Skala och skiva löken i tunna ringar.
  12. Garnera med lök, ärtskott och dillvippor.
 

Skagencheescake

0 Läs mer >>
 
Jättegoda biffar som serveras med en fräsch sallad. 
Receptet kommer från Jennie Walldén.
 
Ingredienser
Zucchinibiffar:
  • 3 zucchini
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 ägg
  • 150 g parmesanost, riven
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl ströbröd
  • olivolja
Citronyoghurt:
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 1 citron, riven zest och saft
  • 1 msk honung
  • salt
Äppelsallad:
  • 200 g babyspenat
  • 1 äpple
  • 0,5 dl rostade mandelflisor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • salt och peppar
Gör så här:
  1. Riv zucchinin och strö 1 tsk salt över.
  2. Blanda runt och låt stå i 30 minuter. Krama sedan ur zucchinin.
  3. Riv vitlök och blanda med zucchinin, ägg, parmesan, vetemjöl och ströbröd.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Stek i små biffar i generöst med olivolja till gyllene.
  6. Blanda turkisk yoghurt med citron och honung. Smaka av med salt.
  7. Skär äpplet i tunna skivor.
  8. Lägg i en salladskål tillsammans med spenaten och häll över olivolja, vinäger, salta och peppra.
  9. Vänd runt och toppa med rostad mandel.
  10. Servera tillsammans med zucchinibiffar och citronsåsen.

Zucchinibiffar med äp...