0 Läs mer >>
 
Ibland när det bara är lilla familjen hemma så blir det pannkakor över.
Då brukar jag passa på att göra Crêpes.
Fyllning kan göras i oändliga varianter, men detta är receptet på den som oftast serveras hemma hos oss. 
 
Du behöver:
  • Pannkakor (6 st)
  • 1 pkt bacon (140 gr)
  • Svamp - valfri sort
  • Ev liten bit purjolök
  • 2 dl crème fraiche
  • Grädde
  • Soja
  • Svartpeppar och ev salt
  • Redning (maizena eller malda psylliumfröskal (ca 1 tsk)
  • Riven ost

 Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär baconen i strimlor och stek dessa i lite, lite smör.
  3. När baconen nästan är knapriga, lägg i svampen och stek med till den får lite färg.
    (Gillar du purjolök så stek strimlor av denna tillsammans med svampen.)
  4. Häll i crème fraiche och en skvätt soja så det blir fin färg.
  5. Red stuvningen antingen med maizena redning eller med malda psylliumfröskal för lite mer fiberrik måltid.
  6. Späd med grädde till lagom konsistens. Skall vara rätt trög i konsistensen.
  7. Smaka av med svartpeppar och ev salt.
  8. Lägg en rand av stuvningen på pannkakorna och rulla ihop.
  9. Lägg rullarna i en ugnsfast form och strö över riven ost.
  10. Gratinera i ugnen tills osten fått fin färg - ca 10-15 minuter.
  11. Serveras med grönsallad till.

Crêpes

0 Läs mer >>
 
Så här års vill man verkligen frossa i äppelpajer.
Här kommer en klassiker.
 
Det här behövs:
  •  2 kg äpplen
  • 50 gram smör
  • 175 gram socker  (ca 1,75 dl)
  • 150 gram skorpmjöl
  • Ev kanel

 

Knäck:

  • 50 gram socker
  • 100 gram smör
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en ugnsfast form (ca 25 x 35) med 50 gram smör.
  3. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor.
  4. Lägg äppelklyftorna i formen och strö över 175 gram socker. Strö även över 1 msk kanel och rör runt.
  5. Strö sedan över skorpmjölet.
  6. 50 gram socker strös över skorpmjölet och  100 gram smör lägges över i små klickar eller hyvlas i tunna skivor så att det smälter samman med sockret till en knäck.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Sänk därefter värmen till 175 grader och får stå 30 minuter till.
  8. Låt äppelkakan svalna lite och servera den ljummen med vaniljsås, vaniljglass eller lite vispad grädde.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Äppelpaj

0 Läs mer >>
 
Bearnaisesås är Lovisas favoritsås nr 1.
Vi har sparat på oss recept på både kalla och varma "beor".
Detta recept är på en varm bea som vi ofta serverar till stekt eller grillat kött.
 
 
Detta behövs:
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl vatten
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk torkad dragon till lagen
  • 200 gr smör
  • 2 äggulor
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 msk torkad dragon för smaksättning
 
Gör så här:
  1. Hacka löken och lägg i en kastrull ihop med vatten, vinäger och 1 msk dragon.
    Låt det koka ihop tills det reducerats till hälften.
  2. Sila bort löken och dragonen. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och låt svalna.
  3. Smält smöret på svag värme i en annan kastrull.
    (När smöret smält, fortsätt att ha det på värmen och rör i det hela tiden tills det blir bärnstensfärgat.)
    Häll det smälta smöret i en liten kanna.
  4. Vispa ner äggulorna (en i taget) i vinägerreduktionen. Ha väldigt svag värme på plattan och vispa hela tiden medan du sakta, sakta häller i smöret. Det får inte bli för varmt, då spricker såsen. Är det för svag värme så tjocknar inte såsen. Smaksätt såsen med dragon, salt och svartpeppar.
 
Skulle såsen spricka - tag kastrullen från plattan och rör runt en isbit i såsen.
Har man tur kan man lyckas rädda såsen på detta vis.

Bea - Bearinaisesås

0 Läs mer >>
 Kolakakor var en av Basses favoritkakor när han var liten.
Dessa kakor är en klassiker när barnen sovit över hos Mormor och Morfar och fått kvällsfika.
 b
 
Ingredienser:
  • 100 gram smör
  • 1 dl socker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2,5 dl mjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader och ställ fram smöret en stund innan så att det blir mjukt.
  2. Blanda alla ingredienser med händerna i en bunke.
  3. Dela degen i 3 delar och rulla ut varje till fingertjocka längder.
  4. Lägg längderna på en bakplåtsklädd plåt och platta till dem lite.
  5. Grädda mitt i ugnen och ca 10-15 minuter, tills de blir gyllene.
  6. Skär längderna medan de fortfarande är varma och låt sedan svalna på plåten under duk.

Kolakakor

0 Läs mer >>
 
Här är ännu en rätt som går in under snabblagat.
Bra att ta till de där kritiska dagarna när maten helst redan skulle varit framme när man kommer hem.
Tar inte längre tid att göra än pastans koktid - och då kan man snabba på kokningen ytterligare med att förvärma vatten i en vattenkokare - om man har en sådan...
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • Pasta - valfri sort
  • Kassler - räkna med ca 2 skivor/person
  • 2 dl Cream Fraiche
  • 140 gr Kvibille Ädelost
  • Ev lite grädde
  • Ev lite soja
  • En klick smör
 
Gör så här:
  1. Sätt på pastavattnet och koka pastan enligt anvisning.
  2. Medan pastavattnet kokar upp skivar du kassler som du sedan tärnar till små fyrkanter. Eller avlånga bitar om man har riktigt bråttom.
  3. Bryn kasslertärningarna i lite smör i en traktörpanna eller stekjärn tills vätskan är borta.
  4. Riv under tiden osten på ett rivjärn - grova sidan.
  5. Lägg i Cream Fraichen i pannan.
  6. Lägg i den rivna osten i pannan.
  7. Gör man sås till ca 6 personer kan man behöva fylla ut såsen med lite grädde.
  8. Droppa eventuellt lite soja i såsen.
  9. Låt koka ihop och smaka av. Kan ev behövas lite svartpeppar om man hällt i lika mycket grädde som Cream Fraiche.
  10. Häll av pastan och servera.
 
 
 

Pasta med kasslersås

0 Läs mer >>
 Känns lyxigt med Chiapudding och färska bär till frukost. Eller mellanmål.
Jag inbillar mig att jag tappar mindre hår när jag äter Chiapudding regelbundet.
Men det är säkert bara inbillning...
 
Eftersom Chiapudding behöver lite tid på sig att bli så där krämig och god, så brukar vi förbereda den på kvällen. Då står den färdig i kylskåpet att äta på morgonen.
 
 
 
Till 4 små glas behöver man:
  • 2 dl mandelmjölk
  • ½ dl chiafrön
  • 1 krm vaniljsocker
 
Gör så här:
  1. Mät upp alla ingredienser i en liten skål och vispa runt.
  2. Ställ in puddingen i kylskåp.
  3. Vispa igen efter ca 10 minuter.
  4. Och vispa ytterligare en gång efter ytterligare 10 minuter.
  5. Låt stå i kylskåp över natten.
  6. Servera med färska bär och lite hackade nötter.
 
 

Chiapudding

0 Läs mer >>
Ceasarsallad är en favorit.
Sommar som vinter.
 

ca 5 dl Ceasar dressing
Ingredienser:

  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 sardeller
  • 3 dl rapsolja
  • ½ dl finriven parmesanost
  • salt & peppar
  • vatten

Gör såhär:

  1. Använd mixerstav i en tillbringare. Lägg i äggulorna, sardellerna, vitlöken, senapen, vitvinsvinägern & citron. Mixa alltihopa slätt.
  2. Mät upp rapsoljan och tillsätt den i en fin strålen samtidigt som du fortsätter mixa.
  3. Tillsätt finriven parmesan och byt ut mix-munstycket mot vispen, eller vispa för hand. Det ska bli en tjockare vit kräm, likt majonäs.
  4. Späd dressingen med vatten och du vill ha den tunnare.
  5. Smaka av med salt & peppar.
 
 
Ceasarsallad
4 personer
  • 1 kruka romansallad
  • brödkrutonger
  • 4 msk grovhackad gräslök
  • ½ dl parmesanost
  • bacon (140 gr)
  • Stekt eller grillad kyckling
 
Gör så här:
  1. Stek kycklingen, salta och peppra.
  2. Stek baconen knapriga.
  3. Rosta franskbröd och skär till krutonger
  4. Skölj och skär salladen.
  5. Hacka gräslöken.
  6. Lägg salladen i botten på ett uppläggningsfat.
  7. Skär kycklingen i skivor och lägg ovanpå salladen.
  8. Strö över gräslök, bacon, brödkrutonger.
  9. Riv sist parmesanost över salladen.
  10. Servera med Ceasardressingen till salladen.
 
 
 

Ceasar sallad

0 Läs mer >>
 
Detta recept tillagade vi på en kusinmiddag för en väldigt massa år sedan.
Har sedan tillagat det vid flera tillfällen då det bjudits på middag till många.
 
Detta recept räcker till 8 personer.
 
Detta behöver du:
3 st svenska fläskfiléer
2 pkt svenskt bacon
2 burkar svamp
2 st gul lök
1 burk syltlök
2 burkar crème fraiche franska örter
6 dl grädde
2 st ölkorvar
färsk persilja
salt och peppar
 
Gör så här:
  1. Putsa fläskfilén och stek dem. Antingen i skivor eller hela - då får man skiva efter stekning. Salta och peppra. Lägg i eldfast form eller stor gryta efter stekning.
  2. Stek bacon. Strö över fläskfiléskivorna.
  3. Stek svamp och skivad lök.
  4. Häll crème fraiche och grädde över svamp och lök. Koka ihop något och häll sedan såsen över fläskfilén.
  5. Skiva upp ölkorven (smala bitar) och lägg dessa och den avrunna syltlöken över fläskfilén.
  6. Värm upp allt i gryta eller i ugn.
  7. Smaka av med salt och peppar (vit & svart)
  8. Före servering, strö hackad persilja över grytan.
Servera grytan till klyftpotatis och med en god sallad.
 
 
 

Fläskfilégryta

0 Läs mer >>
 
Här har vi receptet på världens godaste muggkaka! 
Ett tips är att blanda allting i en och samma mugg (microsäker) för att spara på disk om du inte har en diskmaskin precis som jag (Lovisa) ;)
 
1 mugg
Ingredienser:
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm bakpulver
  • 1/2 krm salt
  • 1 ägg
  • 25 gram smält smör
Gör såhär:
  1. Smält smöret i micron.
  2. Blanda de torra ingredienderna i smöret.
  3. Rör ner ägget och se till att allt blandas ordentligt.
  4. Micra muggen på full effekt i ca 45 sekunder till drygt en minut. OBS! Testa röra med en sked för att se om kakan är klar inte inte helt genomgräddad. 
  5. När kladdkakan är färdig äter du den antingen precis som den är eller så går den lika bra att dekorera precis som en vanlig kladdkaka. 

Kladdkaka i Mugg

0 Läs mer >>
 
 Ingredienser:
  • 4 dl kallt vatten
  • 6 g jäst
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk vetekli
  • 1 dl valnötskärnor
  • 8,5 dl vetemjöl special (505 g + att strö över brödet)
Gör såhär:
  1. Ställ ugnen på 225 grader.
  2. Klä en 1,5 liters bakform med bakplåtspapper.
  3. Fördela jästen i en buken och strö salt över. 
  4. Blanda i vatten och resten av ingredienserna till en jämn deg. 
  5. Fyll formen med degen och strössla över mjöl.
  6. Skär 4 diagonala snitt i brödet och grädda i 30 minuter.
  7. Stjälp upp brödet och låt svalna på galler utan bakduk. 

Valnötsbröd

0 Läs mer >>
 
På hösten lagar vi ofta grytor av alla de slag.
Man riktigt längtar efter en mustig god gryta när hösten kommer. 
Antagligen för att vi inte äter grytor så ofta på sommaren.
Det här är ett recept från min mammas receptsamling. Väldigt lättlagat. Och gott!
 
 
Till 6 personer:
  • 1 kg fläskkotlett eller grishalskotlett i bit (grytbitar av fläsk fungerar också)
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 4 hg färska champinjoner
  • 6 stora tomater skurna i skivor
  • 1 msk tomatpuré
  • kinesisk soja
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ingefärspulver
  • salt och peppar
 
Gör så här:
  1. Tag bort benet från köttet och skär det i knappt en centimeter tjocka skivor. Dela varje skiva en gång.
  2. Bryn köttet i en rymlig stekgryta i smör eller olja. Salta och peppra med grovmalen svartpeppar samt strö över ingefärspulver.
  3. Låt köttet få fin färg. Stänk över lite kinesisk soja, det får köttet både smak och färg av.
  4. Tillsätt tomaterna när köttet är nästan färdigbrynt, och låt dem steka med någon minut. Dessa tomater kommer så småningom att upplösas i såsen.
  5. Tillsätt grädden och crème fraichen. Tillsätt tomatpurén och champinjonerna.
  6. Smaka av med buljongtärningarna - en i taget. Det kanske räcker med en. Men grytan ska vara mustig i smaken. Förmodligen behövs det lite mer ingefära, den smaken ska tydligt tränga igenom.
  7. Tillsätt kinesiskt soja så att grytan blir läckert brun.
  8. Låt puttra på svag värme tills köttet är färdigt, det tar kanske en kvart.
  9. Servera med grön eller vit pasta, ris eller potatis. Det går lika bra med vilket som, samt en krispig grönsallad, eller någon annan favoritgrönsak.

Ingefärsgryta

0 Läs mer >>
 
När Niclas kommer hem med färska jordgubbar från Hallandsbär så här en vecka in i oktober, då blir man sugen på att göra en riktigt somrig efterrätt. Solen skiner men nu är det verkligen höst vädermässigt.
Så det här blir ett smakminne till sommaren. 
Och ja, jag vet - det är basilika på bilden trots att det står citronmeliss i receptet.
Men jag hade ingen citronmeliss hemma och basilika och jordgubbar funkar också bra ihop.
Receptet kommer från en gammal Buffé från 2009.
Vi har dock gjort om det lite - på så sätt tycker vi att det blir ett snäpp bättre än originalet.
Så här presenteras det i Buffé: " En dessert som doftar och smakar sommar med fläder och jordgubbar!"
Och det håller vi med om.
 
För 4 personer:
  • 3/4 dl jordgubbar
  • 1 dl vispad grädde
  • 75 gr vit choklad
  • 1 äggula (rumsvarm)
  • ½ gelatinblad
Botten:
  • 4 savoiardikex (används till tiramisu)
  • 4 msk koncentrerad flädersaft
Flädergelé:
  • ½ gelatinblad
  • ½ dl koncentrerad flädersaft
  • 1 krm vaniljsocker
  • vatten
Till servering:
  • maränger, jordgubbar, citronmeliss
 
GÖR SÅ HÄR:
  1. Mousse: Börja med att lägga det halva gelatinbladet i kallt vatten.
    Mixa därefter jordgubbarna med en stavmixer till puré.
    Vispa grädden fast.
    Smält den vita chokladen över vattenbad.
  2. Vispa upp äggulan. Häll chokladen över gulan, rör runt så att det blandar sig.
    Blanda i grädden och jordgubbspurén.
    Smält gelatinbladet på svag värme och blanda i moussen.
  3. Lägga kexen på en tallrik och häll flädersaft över dem. Låt kexen ligga och dra till sig saften.
    Fördela sedan kexen (genom att dela dem i mindre bitar) i fyra glas.
    Fördela moussen över kexen och låt stå i kylen 2-3 timmar.
  4. Flädergelé: Blötlägg det halva gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
    Ta upp och smält i kastrull med saft, 2 msk vatten och vaniljsocker.
    Låt svalna något och häll sedan över moussen som måste vara riktigt kall för att det skall skikta sig.
    Ställ kallt i minst en timme.
  5. Dekorera glasen med brutna bitar av maräng, jordgubbar och en kvist  

Sommarsensation