0 Läs mer >>
 
 Vi brukar göra dessa mackor med ciabatta-bröd.
Men denna gång hittade vi några picknick-bröd i frysen som blivit över från i somras.
Funkar precis lika bra.
 
Detta behövs till 4 mackor:
  • 3 stora kycklingfiléer, eller 4 små
  • Smör att steka i
  • Salt och peppar
  • 8 skivor bacon
  • 1 dl crème fraiche
  • 70 gr riven ädelost
  • Sallad och tomat
 
Gör så här:
  1. Stek kycklingfiléerna i smör. Salta och peppra.
  2. Stek baconen knapriga och låt vila på lite hushållspapper.
  3. Medan kycklingen steks, blanda ihop crème fraiche och riven ädelost.
    Vill du ha starkare ost-smak - öka på med ytterliga riven ädelost.
  4. Värm bröden lite lätt i 100 gr varm ugn.
  5. Skiva kycklingen när den är färdigstekt.
  6. Sedan är det bara att montera sin macka; bred lite ostsås på botten av brödet, lägg på kyckling, bacon, sallad och tomat. Mums!
 
 

Ciabatta med kyckling...

0 Läs mer >>
 
 Vissa matminnen ligger en lite varmare om hjärtat än andra.
Gulaschsoppa är ett sådant!
När Lovisa gick i högstadiet ville hon inte ha födelsedagskalas.
När det hade gått en tid ångrade hon sig och ville ha kalas i alla fall. En tjejfest!
Så, mitt i höstrusket lånade vi Kicki & Mattias mobila vedeldade badtunna som vi parkerade på garageuppfarten.
Vi lagade gulaschsoppa som de kunde komma in och värma sig med mellan baden - om nu det varma vattnet i badtunnan inte skulle räcka. :0)
Efter en timmes badande kom tjejerna in och skulle äta.
Frida meddelade att hon inte gillar gulaschsoppa, men eftersom den var hemlagad så skulle hon ändå smaka.
Gör det, sa jag och gillar du det inte så behöver du inte ät upp. Du får äta desto mer bröd istället.
Men hon gillade soppan och tog ytterligare en portion.
Sedan försvann tjejerna ut i badtunnan igen...
 
 
 
Detta behövs till 10 portioner:
(Receptet grå bra att halvera)
  • 1 kg grytbitar av nötkött (eller högrev)
  • 5 st gul lök
  • Smör till stekning
  • 2,5 l vatten
  • 7,5 msk koncentrerad köttfond eller 5 st buljongtärningar
  • 7,5 msk tomatpuré
  • 4 msk paprikapulver
  • 2,5 tsk kummin (hel)
  • Salt & Peppar
  • 1 kg potatis
  • 2-3 st paprikor (röd eller gul)
 
Gör så här:
  1. Skär köttet i mindre bitar.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Fräs löken i en kastrull på medelhög värme i lite smör.
  4. Tillsätt vatten, fond, tomatpuré, nötkött och kryddor.
  5. Låt småkoka i ca 1 timme.
  6. Skala potatis och skär i mindre bitar.
  7. Tillsätt potatisen efter 30 minuter.
  8. Ansa paprikan och skär i bitar.
  9. Lägg i paprikan när 15 minuter återstår.
  10. Smaka av med kryddor.
  11. Serveras varm med ett gott bröd till.
 

Gulaschsoppa

0 Läs mer >>
 

 
 

Skulle i vårt fall egentligen heta Helena i Hyssnas goda kaffekaka, eftersom det var henne vi fick receptet ifrån någon gång på 90-talet. Jättegod kaka med smak av både kardemumma och kanel. Och som räcker till många.
 
Detta behövs till ca 40 bitar:
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 tsk kardemumma
  • 100 gr smält smör
  • knappt 8 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 3 dl mjölk
 
Fyllning:
  • 100 gram smör
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl farinsocker
  • 1 tsk kanel
 
Gör så här:
  1. Klä en långpanna med bakplåtspapper och värm ugnen till 200 grader.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  3. Krossa kardemumman i en mortel och blanda i.
  4. Häll i det smälta smöret.
  5. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver, växelvis med mjölken.
  6. Häll smeten i långpannan och bred ut den så den blir jämn.
 
Fyllning:
  1. Smält smöret och tillsätt havregryn, farinsocker och kanel.
  2. Blanda runt ordentlig och fördela sedan massan över kakan.
  3. Ställ in kakan i ugnen (andra falsen nerifrån).
  4. Sänk värmen till 175 grader och grädda kakan i ca 20 minuter.
  5. Låt kakan svalna på galler innan den skärs i bitar.
 
 

Öhmnas goda kaffekaka

0 Läs mer >>

Denna rätt brukar vi göra på spill-bitar av kallrökt lax.
Men det funkar naturligtvis lika bra med kallrökt lax i bit eller i skivor.
 
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 300-400 gr kallrökt lax
  • 1-2 broccolibuketter eller motsvarande fryst.
  • 2 dl crème fraiche
  • ½ dl grädde
  • dill
  • citronpeppar
  • salt
  • pasta
 
Gör så här:
  1. Koka pastan enligt instruktion på förpackningen.
  2. Täck botten på en traktörpanna med vatten. Salta lätt.
  3. Skölj broccolin och skär loss buketterna. Lägg dessa i pannan och koka på svag värme med lock på så de blir något mjuka. Ca 4 min.
  4. Ta bort locket sista minuten och låt vattnet "koka bort", så det bara återstår lite grann i botten av pannan.
  5. Häll på crème fraiche och grädde och rör runt.
  6. Om du har en hel bit lax - skär den i tärningar ca 2 x 2 cm. Här du laxskivor eller laxspill lägg skivorna direkt i pannan.
  7. Rör runt och låt laxen bli varm.
  8. Smaka av såsen med dill, lite citronpeppar och ev lite salt.
  9. Färdigt att servera.
 

Laxpasta

0 Läs mer >>
 
Ett recept som används flitigt när vi bjuder på buffé.
Och som dessutom delats flitigt till släkt och vänner.
Receptet är plockat från arla.se, och där står det så här om receptet:
"En praktisk och god buffékyckling som kan förberedas dagen före".
Och det stämmer! :)
 
Har dock tagit mig vissa kreativa friheter - jag kryddar kycklingen när jag steker den och inte som det står i originalreceptet att kycklingen skall kryddas efter det att man skurit upp den.
 
Detta behövs till 10 bufféportioner:
  • 900 gr kycklingfilé
  • smör (arla då förstås)
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • (Själv mäter jag aldrig hur mycket jag saltar och pepprar när jag steker kött - jag gör som Farbror Melker - kryddar efter behag).
 
Sås:
  • 4 dl lätt crème fraiche
  • rivet skal och pressad saft av ½ citron
  • 1 msk flytande honung
  • ½ dl hackad dill
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
(Till sås mäter jag dock kryddorna och provsmakar innan jag ev går loss med ytterligare salt och peppar).
 
Garnera med dill och citronskivor.
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Bryn kycklingen i omgångar på båda sidor i smör i en stekpanna.
  3. Lägg dem i en långpanna.
  4. Stek i mitten av ugnen 10-12 minuter.
  5. Kolla för säkerhetsskull med en termometer så kycklingen är klar - skall hålla 70 grader.
  6. Låt kycklingen kallna.
  7. Rör ihop såsen.
 
Så här långt kan man förbereda.
 
  1. Skär kycklingen i skivor och lägg upp dem på ett serveringsfat.
  2. (Krydda med salt och peppar).
  3. Ringla hälften av såsen över kycklingen och servera resten till.
  4. Strö över färsk dill och garnera med citron.

 

 

Kyckling med kall dil...

0 Läs mer >>
 
Finns det något bättre än kanelbullens dag? Supergott med bullar! Detta recept är från boken Bullar skriven av Daniel Lindeberg. Mycket goda kanelbullar som dock tar lite tid att baka om man inte har någon maskin... Men så värt den lilla extra tiden i slutändan! 
 
Vetedeg:
  • 500 g vatten
  • 1 150 g vetemjöl special
  • 200 g strösocker
  • 200 g normalsaltat smör
  • 25 g grovmalen kardemumma
  • 70 g jäst
  • 15 g salt
  • 1 ägg
Med maskin:
  1. Blanda alla ingredienser till degen i bunken till degblandaren. Kör med degkrok på låg hastighet cirka 5 minuter. 
  2. Öka hastigheten till medel och kör ytterligare cirka 5 minuter, tills degen är jämn. 
  3. Ta upp degen ur bunken och lägg den på bakbordet. Platta ut den till en cirka 30x25 stor retangel, lägg på en bricka och ställ in i kylen 1-2 timmar, tills degen är kall.
Utan maskin:
  1. Blanda samman mjöl och vatten, cirka 2 minuter. Täck bunken med en handduk och låt stå i rumstemperatur 30-60 minuter. Mjölet kommer att svälla i vattnet och bli enklare att knåda.
  2. Lös upp jästen i 2 msk kallt vatten. Tillsätt alla ingredienser utom smöret och knåda degen cirka 10 minuter, tills du har fått en jämn och elastisk deg. Tillsätt smöret och knåda 5 minuter till, tills allt är väl blandat. 
Fyllning och bakning:
Fyllning:
  • 300 g mandelmassa
  • 360 g rumstempererat normalsaltat smör, tärnat
  • 55 g brunt farinsocker
  • 45 g kanel
Sockerlag:
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
Äggstrykning:
  • 2 ägg
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk vatten
Topping:
  • 1 dl pärlsocker
  • 1,5 dl strimlad mandel
  1. Fyllning: Blanda mandelmassa och smör (lättaste att göra detta i degblandaren), tillsätt lite smör i taget sp undviker du klumpar. Blanda farinsocker och kanel och tillsätt till blandingen. Ställ åt sidan.
  2. Sockerlag: Koka ihop socker och vatten i en kastrull, låt svalna. Ställ åt sidan. 
  3. Ta ut vetedegen ur kylen och tryck försiktigt ut luften md händerna för att underlätta utkavlingen
  4. "Dofta" bordet med mjöl och kavla ut degen till en cirka 50x50 cm stor kvadrat som r ca 4 mm tjock. Lyft degen några gånger under utbakningen så att spänningarna släpper.
  5. Bred ut fyllningen på degen
  6. Gör ett treslag (degen viks in två tredjedelar från höger till vänster, varpå den vänstra kvarvarande tredjedelen viks över till höger och på så vid bildar tre lager). Kavla ut degen till en cirka 30x70 cm stor rektangel
  7. Skär cirka 1-1,5 cm breda remsor. Gör en bullknut (tips på hur man gör) och lägg bullarna i formar på en plåt. 
  8. Sätt ugnen på 50 grader och ställ in en ungsäker form med vatten längst ner för kondens. Låt ugnen komma upp i rätt gradantal. Ställ in plåtarna i ugnen och stäng av värmen. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 1-2 timmar. 
  9. Ta ut dem ut ugenn och ställ i rumstemperatur. 
  10. Äggstrykning: Rör ihop ingredienserna och pensla bullarna. Strö öer pärlsocker och mandel. 
  11. Sänk temperaturen till 190 grader och baka bullarna mitt i ugnen, helst en plåt i taget, cirka 8-10 minuter
  12. Ta ut bullarna ur ugnen och pensla dem direkt med sockerlag. Låt bullarna svalna på ett galler
 

Kanelbulle Anno 2017

0 Läs mer >>
Hittade en nötbog i frysen.
Vad i hela friden gör man med en nötbog?
Fram med den gamla (silvertejpade) kokboken och hittade ett recept på Grytstek.
Så vansinnigt enkelt och vilken fantastiskt god sås det blev!
 
Detta behövs:
  • 1 kg benfritt nötkött, tex fransyska, högrev eller mörad bog
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen peppar
  • 2 dl vatten eller buljong
 
Sås:
  • 6 dl sky och buljong eller vatten
  • 4 msk vetemjöl + 1 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • salt, nymalen peppar
  • soja
 
Gör så här:
  1. Bryn smöret i stekgryta. Lägg i köttet och bryn det långsamt på alla sidor till vacker färg.
  2. Krydda runt om med salt och peppar.
  3. Späd steken med 1-2 dl vatten vid sidan om köttet.
  4. Låt steken bräsera under lock på svag värme tills den är mör. Ungefärlig tillagningstid 1½ timme.
    Vänd steken någon gång och späd med mer vatten om det behövs.
  5. Stick med en provnål - köttet ska kännas mjukt och köttsaften ska vara klar och genomskinlig när köttet är färdigt.
    Man kan också sätta in en köttermometer under slutet av stekningen.
    Innertemperaturen ska vara 75 grader C för genomstekt kött.
  6. Ta upp steken och lägg den på en skärbräda och låt den stå 15 minuter inlindad i aluminiumfolie.
 
Sås:
  1. Sila och mät upp skyn i en kastrull. Tillsätt ytterligare vatten och ev buljongtärning.
  2. Rör ut vetemjölet med kallt vatten till en slät redning.
  3. Rör ner den i skyn under omrörning.
  4. Koka 3-5 minuter. Rör om då och då.
  5. Tillsätt grädde och smaka av med salt, peppar och soja.
 
Skär upp köttet i tunna skivor och servera med kokt potatis, grönsaker och gelé.

 


Grytstek