0 Läs mer >>
 Drömmar är inte helt lätt att få till.
Men när man lyckas och de blir så där spröda att de smälter i munnen, åh vad goda de är då!
Kan erkänna att det mest är Mormor som bakar Drömmar åt oss.
Lovisa brukar önska sig det av henne då och då - och vips så har man fått en burk levererad.
Så tacksamt! <3
Så naturligtvis är det Mormors recept på Drömmar som publiceras här.
 
Ugnstemperatur: 150 grader
Gräddningstid: ca 20 minuter
ca 50 st kakor
 
Ingredienser:
  • 100 gr smör
  • 3 dl socker
  • 2 tsk vanillinsocker
  • 1 dl rapsolja
  • ca 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk hjorthornssalt (eller 2 tsk bakpulver)
 
Gör så här:
  1. Rör smör och socket tills det är poröst med elvisp eller i matberedare.
  2. Tillsätt oljan lite i sänder i fin stråle.
  3. Tillsätt vanillinsocker och mjölet blandat med hjorthornssalt (eller bakpulver).
  4. Forma en rund boll och provgrädda i ugnen. Om kakan flyter ut för mycket måste man tillsätta mera mjöl.
  5. Rulla ut degen till två längder och skär dem i bitar - 25 i varje. Forma små bollar och lägg på smord plåt eller på plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Drömmar

0 Läs mer >>
 
 Pajdeg:
  • 125 g smör
  • 3 dl mjöl
  • Salt
Fyllning:
  • 200 g lättkokta broccolibuketter
  • 100 g tärnad fetaost
  • 250 g fint strimlad kassler
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 3 lättvispade ägg
  • 3 dl mjölk
  • salt och vitpeppar
Gör såhär:
  1. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut dem i en pajform. Ställ in formen i kylen 20 minuter. Tag ut och nagga botten med en gaffel. Grädda i 175 graders ugn ca 10 minuter.
  2. Koka upp mjölk, rör ned den rivna osten och tag åt sidan. När blandningen är svalare än 50 grader rör du ned resterande ingredienser och smakar av med salt och peppar. Slå fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda pajen i 175 graders ugn i ca 25 minuter tills smeten har stelnat.

Paj med fetaost, broc...

1 Läs mer >>
 
Chokladbollar är ju löjligt gott och enkelt att röra ihop! Finns lite varianter på receptet och det som brukar göras mest hemma hos oss är det utan kaffe i eftersom Lovisa inte är en kaffefantast... Här kommer vårt bästa recept!
 
Receptet gäller för 35st.
 
Ingredienser:
  • 150 g rumstempererat smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk vatten (eller kallt kaffe)
  • 4 dl havregryn
  • Pärlsocker för garnering
 
Gör såhär:
  1. Rör ihop smör och socker.
  2. Rör i kakao, vaniljsocker, vatten och havregryn.
  3. Forma runda bollar och rulla dem i pärlsocker.
  4. Förvara i frysen eller kylen.
 
 
 

Chokladbollar

0 Läs mer >>
 
Här Lovisa, enligt önskemål, receptet på ugnspannkaka!
 
 
Ingredienser:
  • 3 ägg
  • 1 liter mjölk
  • 5 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 msk smör till formen
  • Bacon eller kassler, ca 200 gram
OBS!
Har man bacon i ugnspannkakan skall dessa brynas lite i ugnen innan smeten hälls på.
Har man kassler i smeten fördelar man ut den när smeten är upphälld i långpannan.
 
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vispa samman äggen med hälften av mjölken, tillsätt mjöl och salt.
  3. Vispa smeten slät och klimpfri.
  4. Blanda i resten av mjölken och låt smeten svälla en stund.
  5. Smörj en långpanna och häll i smeten.
  6. Grädda i ugnen tills pannkakan stelnat och fått färg, ca 20-30 minuter beroende på ugn.
 
Baconvariant:
Bryn i ugnen små tärningar av 200 gram rimmat sidfläsk, bacon eller skinka i långpannan innan smeten hälls på.
 
 
Serveras med lingonsylt.
 
 

Ugnspannkaka

1 Läs mer >>
Paj med fetaost, broccoli och kassler.

En pajdeg kan göras med både vatten eller ägg.
En pajdeg med ägg blir frasigare och håller formen bättre.

 Med vatten:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 gram smör (kylskåpskallt)
  • 1-2 msk vatten
 
Med ägg:
  • 4 dl vetemjöl
  • 125 gram smör
  • 1 äggula
 
MED VATTEN:
  1. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman degen.
  3. Degen kan också blandas med kniven i matberedaren eller med pajkrok i assistent.
  4. Arbeta då mjöl och smör i några sekunder och tillsätt sedan vattnet genom röret.
  5. Kör bara tills massan har blandats till en deg (i matberedare tar det bara några sekunder).
 
 
MED ÄGG:
  1. Hacka ihop mjöl och fett till en grynig massa.
  2. Blanda i äggulan.
  3. I matberedare eller assistent blandas först mjöl och smör i några sekunder och sedan tillsätter man äggularn.
  4. Kör bara tills massan har blandats till en deg.
 
  • Tryck utl den färdiga degen i en pajform och ställ sedan i kylskåp i 30 minuter.
  • Eller sätt in degen i kylskåp i en plastpåse i 30 minuter. Kavla sedan ut den och fyll ett pajskal.

 

Tips! Hälften av vetemjölet kan bytas ut mot grahamsmjöl, havrekli eller havregryn för en mustigare och fiberrikare paj. Blir svårare att kavla och bör därför tryckas ut i formen.

 

Ugnstemperatur: 225 grader

Gräddningstid: ca 15 minuter

  • Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  • Fyll och servera omedelbart direkt ur formen. Låt annars pajskalet svalna innan det flyttas ur formen.
 

Pajdeg

0 Läs mer >>
 Att få american pancakes till frukost är lyx.
Men på helgen när man har lite mer tid kan det bli pannkakor till frukost.
 
När barnen i vår familj fyller år får de önska vad de vill ha på sin frukostbricka.
I år ville Lovisa ha american pancakes - och då fick det bli det!
Men jag tror faktiskt att de rosa rosorna på frukostbrickan är det viktigaste.
Det är en tradition man inte bryter...   :0)
 
 
 
Till ca 8 pannkakor:
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 ekologiskt ägg
  • ev rivet skal av en citron
  • smör till gräddning
  • florsocker till garnering
 
Gör så här:
 
  1. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt, strösocker, vaniljsocker och eventuellt rivet citronskal i en bunke.
  2. Smält smöret och vispa ihop det med mjölk och ägg.
  3. Rör sedan ner äggsmeten i bunken med de torra ingredienserna.
  4. Grädda pannkakorna gyllene i smör i en medelvarm stekpanna.
  5. Servera pannkakorna varma med florsocker, lite sirap och färska bär.
 

 

 
 
 

Amerikanska Pannkakor

0 Läs mer >>
å
 
Älskar nybakade kanelbullar!
Och doften de sprider i huset.
Lycka!
 
 
 
Till 40 bullar behövs:
 
DEG:
  • 50 gr jäst (för söta degar)
  • 5 dl mjölk
  • 175 gr rumsvarmt smör
  • 1 rumsvarmt ekologiskt ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kardemumma (gärna nystött)
  • 14-16 dl vetemjöl

 

FYLLNING:
  • 150 gr rumsvarmt smör
  • 100 gr riven mandelmassa
  • 1 ½ dl strösocker
  • 3 msk ströbröd
  • 1 msk vatten
  • 1 ½ msk kanel
 
GARNERING:
  • 1 ekologiskt ägg till pensling
  • pärlsocker
 
 
GÖR SÅ HÄR:
  1. Smula jästen i en bunke eller i en köksmaskin.
  2. Värm mjölken så att den blir fingervarm, 37 grader och häll den över jästen.
  3. Rör tills jästen löst sig.
  4. Tillsätt det rumsvarma smöret i tärningar, ägg, socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet.
  5. Arbeta degen i maskin eller för hand tills den blir blank och smidig.
  6. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
  7. Låt jäsa under bakduk på en dragfri plats i ca 30-40 minuter, till dubbel storlek.
  8. Medan degen jäser förbereder du fyllningen.
  9. Lägg alla ingredienser till fyllningen i en skål och blanda ordentligt med en gaffel eller elvisp.
  10. När degen jäst färdigt tar du upp degen och lägger den på lätt mjölat bakbord och knådar igenom degen.
  11. Dela degen i två bitar och kavla ut till rektanglar.
  12. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan.
  13. Skär i 2-3 cm tjocka skivor och lägg i bullformar.
  14. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 20-30 minuter.
  15. Pensla de färdigjästa bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  16. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 5-10 minuter.
  17. Låt svalna under bakduk.

Kanelbullar

0 Läs mer >>
 
Snabblagad rätt som alla gillar hemma hos oss.
Även han som inte äter broccoli - för den kan man ju alltid pilla bort...
 
 
Till 4 personer behöver du:
  • 1 pkt tortellini - valfri fyllning
  • 1 bukett broccoli - eller några buketter frusen broccoli
  • 2 paket bacon (svenskt)
  • Ostsås (tex 1 burk creame fraiche + 1 Kvibille Ädel + ev lite grädde) 
  • Riven ost på toppen
 
Gör så här:
  1. Börja med att sätta på ugnen på 225 grader.
  2. Sätt därefter på pastavatten och koka tortellinin enligt anvisningar på förpackningen.
  3. Broccolin kan koka med pastan lite på slutet.
  4. Stek baconen knapriga.
  5. Riv osten och koka upp creame fraichen i en kastrull. Lägg i den rivna osten.
  6. När pastan och broccolin har kokat klart - häll av den i ett durkslag och häll den sedan i en ugnsfast form.
  7. Knastra sönder baconen över tortellinin.
  8. Häll över ostsåsen.
  9. Strö lite riven ost på toppen.
  10. Gratinera mitt i ugnen tills osten på toppen fått lite färg, ca 10 - 15 minuter.
 
Färdigt att servera!

Tortellinigratäng

1 Läs mer >>
 
För 4 personer
Ingredienser:
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 2 msk olja
  • 0,5 tsk salt
  • 6-7 dl vetemjöl
 
Gör så här:
  1. Finfördela jästen i en bunke.
  2. Häll över salt och rör tills jästen löser sig.
  3. Tillsätt vatten, olja och större delen av mjölet.
  4. Arbeta till en smidig deg.
  5. Låt jäsa övertäckt i en timme. 

  6. Sätt ugnen på 225 grader i god tid.
  7. Baka ut pizzadegen på en oljad plåt eller bakplåtspapper.
  8. Fördela ut det du skall ha på pizzan.za recept.
  9. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
 

Klassisk italiensk pi...

0 Läs mer >>
 
Det här receptet går in under "snabbt och lätt". Biffarna blir klara under tiden potatisen kokar.
Bra vardagsmat när det är bråttom, bråttom...
 
Det här behövs:
400 gr köttfärs
2 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
1 ½ msk potatismjöl
1 dl mjölk
1 msk smör
2 ½ - 3 dl grädde av något slag
1 msk soja
 
Tillbehör:
hackad lök, persilja och oliver eller smörkokta morötter
 
Gör så här:
  1. Blanda färsen med örtsalt, peppar, potatismjöl och mjölk.
  2. Bryn smöret i en stor stekpanna och platta ut färsen direkt i den till en stor biff som täcker hela pannan.
  3. Stek i 4 minuter.
  4. Dela färsen i 4 delar och vänd dem.
  5. Stek ytterligare 4 minuter.
  6. Blanda ihop grädde och soja och häll över biffarna.
  7. Låt puttra i 3-4 minuter.
 
Servera med tillbehören och kokt potatis.
 

Färsbiff i panna