Kanelbullar
å
Älskar nybakade kanelbullar!
Och doften de sprider i huset.
Lycka!
Till 40 bullar behövs:
DEG:
-
50 gr jäst (för söta degar)
- 5 dl mjölk
- 175 gr rumsvarmt smör
- 1 rumsvarmt ekologiskt ägg
- 1 ½ dl strösocker
- 1 tsk salt
- 2 tsk kardemumma (gärna nystött)
- 14-16 dl vetemjöl
FYLLNING:
-
150 gr rumsvarmt smör
- 100 gr riven mandelmassa
- 1 ½ dl strösocker
- 3 msk ströbröd
- 1 msk vatten
- 1 ½ msk kanel
GARNERING:
- 1 ekologiskt ägg till pensling
- pärlsocker
GÖR SÅ HÄR:
- Smula jästen i en bunke eller i en köksmaskin.
- Värm mjölken så att den blir fingervarm, 37 grader och häll den över jästen.
- Rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt det rumsvarma smöret i tärningar, ägg, socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet.
- Arbeta degen i maskin eller för hand tills den blir blank och smidig.
- Tillsätt eventuellt mer mjöl.
- Låt jäsa under bakduk på en dragfri plats i ca 30-40 minuter, till dubbel storlek.
- Medan degen jäser förbereder du fyllningen.
- Lägg alla ingredienser till fyllningen i en skål och blanda ordentligt med en gaffel eller elvisp.
- När degen jäst färdigt tar du upp degen och lägger den på lätt mjölat bakbord och knådar igenom degen.
- Dela degen i två bitar och kavla ut till rektanglar.
- Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan.
- Skär i 2-3 cm tjocka skivor och lägg i bullformar.
- Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 20-30 minuter.
- Pensla de färdigjästa bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 5-10 minuter.
- Låt svalna under bakduk.