Kanelbullar

å
 
Älskar nybakade kanelbullar!
Och doften de sprider i huset.
Lycka!
 
 
 
Till 40 bullar behövs:
 
DEG:
  • 50 gr jäst (för söta degar)
  • 5 dl mjölk
  • 175 gr rumsvarmt smör
  • 1 rumsvarmt ekologiskt ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kardemumma (gärna nystött)
  • 14-16 dl vetemjöl

 

FYLLNING:
  • 150 gr rumsvarmt smör
  • 100 gr riven mandelmassa
  • 1 ½ dl strösocker
  • 3 msk ströbröd
  • 1 msk vatten
  • 1 ½ msk kanel
 
GARNERING:
  • 1 ekologiskt ägg till pensling
  • pärlsocker
 
 
GÖR SÅ HÄR:
  1. Smula jästen i en bunke eller i en köksmaskin.
  2. Värm mjölken så att den blir fingervarm, 37 grader och häll den över jästen.
  3. Rör tills jästen löst sig.
  4. Tillsätt det rumsvarma smöret i tärningar, ägg, socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet.
  5. Arbeta degen i maskin eller för hand tills den blir blank och smidig.
  6. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
  7. Låt jäsa under bakduk på en dragfri plats i ca 30-40 minuter, till dubbel storlek.
  8. Medan degen jäser förbereder du fyllningen.
  9. Lägg alla ingredienser till fyllningen i en skål och blanda ordentligt med en gaffel eller elvisp.
  10. När degen jäst färdigt tar du upp degen och lägger den på lätt mjölat bakbord och knådar igenom degen.
  11. Dela degen i två bitar och kavla ut till rektanglar.
  12. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan.
  13. Skär i 2-3 cm tjocka skivor och lägg i bullformar.
  14. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 20-30 minuter.
  15. Pensla de färdigjästa bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  16. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 5-10 minuter.
  17. Låt svalna under bakduk.

Kommentera här: