0 Läs mer >>
 
Hemmagjord gnocchi är väldigt gott och inte speciellt svårt att göra.
Men det är lite som pastadeg, man måste "lära känna" degen för att veta när den är perfekt.
Detta är ett bra startrecept på en god gnocchirätt med få ingredienser.
 
Vi konstaterade att salvia är en krydda som hittills varit ganska anonym i vår matlagning.
En medicinalväxt med en väldans massa bra egenskaper, men som inte bör överkonsumeras.
 
 
Detta behövs till 4-6 personer:
  • 1 kruka salvia
  • 50 g + 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • 1 dl riven parmesan
  • salt & svartpeppar

Gnocchi:
  • 900 g fast potatis (amandine, coloma eller melody)
  • 2 ägg
  • 3-4 dl vetemjöl + extra till utbakning
 
Gör så här:
  1. Börja med gnocchin; skala  och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Häll av och låt svalna lite.
  3. Pressa potatisen genom potatispress i en bunke.
  4. Blanda med ägg och 1 tsk salt till ett mos.
  5. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg.
  6. Degen ska vara ganska lös men kunna formas med hjälp av mjölade händer.
  7. Rulla degen till 2-3 cm tjocka rullar på mjölad bänk.
  8. Skär i 3 cm stora bitar.
  9. Tryck till lätt med gaffel och lägg på mjölat underlag.
  10. Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull.
  11. Koka gnocchin i omgångar. De är klara när de flyter upp till ytan.
  12. Ta upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper eller en ren kökshanduk.
  13. Plocka bladen från salvian.
  14. Bryn 50 g smör. Ta från värmen och rör ner salvian.
  15. Stek gnocchin i 2 msk smör och olja i en stor stekpanna tills den är gyllene.
  16. Krydda med ½ tsk salt och 2 krm peppar.
  17. Toppa med salviasmöret och riven parmesan.

Hemmagjord Gnocchi m...

0 Läs mer >>
 
 
När Lovisa och Sebastian gick på högstadiet, så hade de ett utbyte med en skola i Tyskland.
Tyska barn kom hit en vecka på hösten och bodde hemma hos oss och nästa termin var det dags för våra barn att åka en vecka och bo hos "sin" familj i Tyskland.
När Lovisa kom hem från sin Tysklandsvecka var hon helt lyrisk över den goda maten hon fått.
Och massor av grönsaker!
Detta är en av de rätter som hon lovordade och jag kan bara hålla med.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 1 blomkålshuvud
  • 1 broccoli
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 500 g kycklingfilé
  • 2 tsk olivolja
  • 1 tsk franska örter
  • 1 liten hackad gul lök
  • 2 dl vispgrädde
  • 2½ dl crème fraiche
  • 2 dl riven västerbottenost
  • 1 msk dijonsenap
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk timjan till garnering (kan uteslutas)

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär buketter av blomkål och broccoli.
  3. Koka dem med buljongtärningen i vatten i ca 3 minuter.
  4. Lägg avrunnen kål och broccoli i en ugnsfast form.
  5. Skär kycklingen i bitar.
  6. Stek dem några minuter i olivolja med örter och lök. Salta och peppra.
  7. Tillsätt grädde, crème fraiche, riven ost, senap.
  8. Koka upp.
  9. Smaka av med salt och peppar och kanske även lite mer franska örter.
  10. Häll kycklingen och såsen över broccolin och blomkålen.
  11. Gratinera mitt i ugnen i ca 15 minuter.
  12. Garnera med färsk timjan.
 
Servera med en blandad sallad och tomat.

Kycklinggratäng med b...

0 Läs mer >>
 
 
Isterband känns som rustik mat, men inte i denna sötpotatissallad.
Sallad som passar att servera året runt.
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 500 g sötpotatis
  • 300 g isterband
  • 1 liten gurka
  • 1 msk röd- eller vitvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • 1 påse blandad sallad 225 g
  • 1 dl  hackade (rostade) pekannötter
  • 2 dl smaksatt crème fraiche tex soltorkad tomat
  • salt & svartpeppar

Gör så här:
  1. Skala och skär sötpotatisen i bitar, ca 2x2 cm.
  2. Koka sötpotatisen mjuk i saltat vatten ca 10 minuter.
  3. Häll av och låt ånga av.
  4. Tryck ut innehållet ur isterbanden och smula det grovt. Släng skinnet.
  5. Stek korvsmulorna knapriga på hög värme ca 10 minuter.
  6. Låt rinna av på hushållspapper.
  7. Skala gurkan och blanda med vinäger, olja, 2 krm salt och 1 krm peppar.
  8. Lägg upp sallad, sötpotatis och gurka på ett fat.
  9. Toppa med korvsmulorna och nötterna.
  10. Servera med cème fraichen.
 
 
 

Sötpotatissallad med ...

0 Läs mer >>
 
Då och då kommer de gamla tupperware glassformarna till heders igen.
Istället för att göra ingefärsshot hela tiden, så varvar vi med glass.
Glass som boostar imunförsvaret kan ju aldrig vara fel!
 
Detta behövs:
  • 2 dl mango 
  • 1 bit ingefära (ca 3 cm) - skalad 
  • 3 citroner
  • 1 lime
  • honung (efters smak)
  • vatten
Gör så här:
  1. Mixa mango och ingefära med juice från citron och lime till en slät glassmet.
  2. Tillsätt honung efter smak.
  3. Mixa även i lite vatten på slutet för att få den mängd glassmet du behöver för att fylla glassformarna.
  4. Fyll formarna och stick sedan ner glasspinnar och ställ i frysen över natten.

Hälsoglass - bra i fö...

0 Läs mer >>
 
Vi gillar grillade mackor och tidvis går vårt grilljärn varmt i dubbel bemärkelse.
Denna macka är lite matigare än när man bara kör ost och skinka.
Väldigt gott att servera sötpotatisstrips till.
 
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 200 g  portabello
  • 2 schalottenlök
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 2 tsk hackad timjan eller ½ tsk torkad
  • 2 krm salt
  • 8 skivor ljust toastbröd, gärna surdeg
  • 3 msk färskost
  • 200 g riven Gruyère
  • smör
 
Gör så här:
  1. Skiva portabellon.
  2. Skala och skiva schalottenlöken.
  3. Stek löken på svag värme i 2 msk smör tills den är mjuk och gyllene.
  4. Lägg åt sidan.
  5. Stek svampen med vitlöken och timjan i 2 msk smör tills den är gyllene.
  6. Krydda med salt.
  7. Blanda färskost och Gruyère.
  8. Fördela på bröden tillsammans med svampen och grilla i ett toastjärn eller stek i en stekpanna.
  9. Servera direkt.
 
 
 

Portabello Grilled Ch...

0 Läs mer >>
 
Så här års vill man frossa i äppelpaj av olika slag.
De här små handpajerna är perfekta att ha med sig som picknick i svampskogen.
Eller att äta inomhus en regning söndag.
Har man ingen nutella hemma, hoppar man över den ingrediensen.
De är väldigt goda med enbart med äpple i.
 
Detta behövs till ca 6 stycken:
  • 2 äpplen
  • 25 g smör
  • 1 nypa salt
  • 3 msk strösocker
  • ½ tsk kanel
  • 1 rulle smördeg à 250 g
  • 1 dl nutella
  • 1 uppvispat ägg
  • florsocker
 
Gör så här:
  1. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i små tärningar.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  3. Tillsätt äpplen, salt, socker och kanel.
  4. Låt puttra under omrörning tills äpplena är mjuka.
  5. Låt svalna helt.
  6. Rulla ut smördegen på en bakplåtsklädd plåt och skär ut rektanglar.
  7. Bred på nutella, men inte ända ut i kanten, spara en centimeter ungefär.
  8. Lägg 1-2 msk äppelfyllning på ena halvan.
  9. Vik över degen och tryck till skarven med en gaffel.
  10. Pensla med ägg.
  11. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15-20 minuter eller tills degen puffat upp och fått fin färg.
  12. Låt svalna på galler och strö sedan över florsocker.
 
 
 

Smördegspaj med äpple...

0 Läs mer >>
 
En ny favorit här hemma! Toppa burgaren med dina favorittillbehör. Supergott att servera till sötpotatis. Vi brukar göra våra hamburgerbröd till! 
Ingredienser:
  • 800 g tunt skuren kycklingfilé
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 tsk chilipeppar
  • smör eller olja, till steknik
  • 4 hamburgarbröd
  • sallad
  • tomater, i skivor
  • gruka
Karamelliserad lök:
  • 3 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 1 tsk socker
  • 2 krm salt.
Tryffelmajo:
  • 1 äggula
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2,5 dl rapsolja
  • 1 tsk olivolja med tryffelsmak
  • salt och svartpeppar
Gör så här:
  1. Tryffelmajo: Vispa ihop äggula med vinäger och senap.
  2. Häll i olja i en tunn stråle under konstant vispning till en tjock majonäs.
  3. Smaka av med tryffelolja, salt och peppar.
  4. Stek löken gyllenbrun i smör på medelvärme.
  5. Tillsätt sockret och rör om då och då.
  6. Salta och häll i en skvätt vatten mot slutet, stek tills det kokat in.
  7. Krydda kycklingskivorna med salt, peppar och chilipeppar.
  8. Stek på hög värme i smör/olja tills de är genomstekta.
  9. Fyll burkarbröden med sallad, tomat, gruka, kyckling, lök och tryffelmajo.
 

Kycklingburgare med t...