Kycklinggratäng med blomkål och broccoli

 
 
När Lovisa och Sebastian gick på högstadiet, så hade de ett utbyte med en skola i Tyskland.
Tyska barn kom hit en vecka på hösten och bodde hemma hos oss och nästa termin var det dags för våra barn att åka en vecka och bo hos "sin" familj i Tyskland.
När Lovisa kom hem från sin Tysklandsvecka var hon helt lyrisk över den goda maten hon fått.
Och massor av grönsaker!
Detta är en av de rätter som hon lovordade och jag kan bara hålla med.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 1 blomkålshuvud
  • 1 broccoli
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 500 g kycklingfilé
  • 2 tsk olivolja
  • 1 tsk franska örter
  • 1 liten hackad gul lök
  • 2 dl vispgrädde
  • 2½ dl crème fraiche
  • 2 dl riven västerbottenost
  • 1 msk dijonsenap
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk timjan till garnering (kan uteslutas)

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär buketter av blomkål och broccoli.
  3. Koka dem med buljongtärningen i vatten i ca 3 minuter.
  4. Lägg avrunnen kål och broccoli i en ugnsfast form.
  5. Skär kycklingen i bitar.
  6. Stek dem några minuter i olivolja med örter och lök. Salta och peppra.
  7. Tillsätt grädde, crème fraiche, riven ost, senap.
  8. Koka upp.
  9. Smaka av med salt och peppar och kanske även lite mer franska örter.
  10. Häll kycklingen och såsen över broccolin och blomkålen.
  11. Gratinera mitt i ugnen i ca 15 minuter.
  12. Garnera med färsk timjan.
 
Servera med en blandad sallad och tomat.

Kommentera här: