0 Läs mer >>
 
 
Kan man få för många recept på pannacotta?
Svar: Nej! :)
Här kommer ännu ett, som vi smaksätter med lite sprit så här till nyår.
Toppad med en fräsch citrussallad.
Gott Nytt År!
 
 
Detta behövs till 8 personer:
  • 3 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 8 cl amaretto (punsch eller mörk rom)
  • 4 dl tjock yoghurt (10%)
 
Citrussallad:
  • 2 apelsiner
  • 2 röda grapefrukt
  • 4 clementiner
 
Sockerkakskrutonger:
  • 250 g sockerkaka
 
Gör så här:
  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Dela vaniljstången längsmed och skrapa ur fröna.
  3. Koka upp grädde, socker , vaniljstång och frön.
  4. Ta från värmen, krama ut vatten ur gelatinbladen och rör ner.
  5. Låt stå och dra 15 minuter.
  6. Sila och blanda med amaretto och yoghurten.
  7. Häll upp i skålar eller glas och ställ i kylen i minst 6 timmar.


    Sockerkakskrutonger:
  8. Sätt ugnen på 175 grader.
  9. Skär sockerkakan i små tärningar och lägg på bakplåtsklädds plåt.
  10. Rosta 5-10 minuter i mitten av ugnen.


    Citrussallad: 
  11. Skala citrusfrukterna med kniv och skär i mindre bitar.

  12. Toppa pannacottan med citrussalladen och sockerkakskrutongerna vid servering.



Yoghurtpannacotta med...

0 Läs mer >>
 
Falsk fläskfilé blev vi bjudna på av min mamma.
Ganska häftigt att fryst köttfärs som skärs i skrivor kan anta (ja i alla fall nästan) samma konsistens som fläskfilé skivor har.
Dock innehåller originalreceptet aromat - en krydda som vi undviker.
Så vi gör som min mamma, vi tar lite andra kryddor istället.
Och tänk på att det är strykande åtgång på denna rätt!
 
Detta behövs till 5 personer:
  • 1000 gram fläskfärs (eller nötfärs - då blir det falsk oxfilé)
  • 2 msk köttfond (vi använder kalv eftersom det brukar vara den vi har hemma)
  • 1 - 1½ tsk salt
  • 1 tsk lökpulver
  • ½ tsk vitlökspulver eller mortlad torkad vitlök
  • 2 krm svartpeppar
 
Sås:
  • 3 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 1½ msk köttfond (kalv här med)
  • ½ msk soja
  • salt och svarpeppar
 
Gör så här:
 
  1. Blanda ihop färsen med fonden och kryddorna.
  2. Forma till en lång korv och frys in med plastfolie runt.
  3. Ta fram köttkorven efter 1½-2 timmar  (eller 1 timme före tillagning om "korven" legat i frysen över natten) och skär i skivor, ca 1 cm tjocka.
  4. Stek köttet i en stekpanna och lägg sedan i en ugnssäker form.
  5. Rör ihop grädde, creme fraiche, fond och soja i en kastrull och koka upp.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Häll såsen över den falska fläskfilén och tillaga i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader.
  8. Servera med klyftpotatis och grönsaker.

Falsk fläskfilé

0 Läs mer >>
 
I många recept så här års ska man använda pepparkakskrydda. Det går ju bra att köpa i affären, men lite roligare blir det allt när man gör sin egen. Ett tips är att köpa hel kryddnejlika och kardemumma och mortla för att få ännu mer smak!
 
Ingredienser:
  • 4 tsk kanel
  • 4 tsk ingefära
  • 3 tsk kardemumma
  • 3 tsk kryddnejlika
Gör så här:
  1. Blanda alla kryddor i en skål. Teskedarna ska vara rågade!
  2. Häll upp i en burk som har ett tätslutande lock.

Pepparkakskrydda

0 Läs mer >>
 
En god och lite lagom julig cheescake som går relativt snabbt att slänga ihop. Det som tar tid är gräddningen i ugnen... 
Ingredienser:
  • 150 g pepparkakor
  • 100 g smör
  • smulade pepparkakor till garnering
Fyllning
  • 2 ägg
  • 400 g cream cheese
  • 2 dl crème fraiche
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 liten citron, finrivet skal
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Mixa pepparkakorna till ett smul i en matberedare eller i en mortel. Smält smöret och rör ner i kaksmulorna.
  3. Tryck ut så det täcker botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Förgrädda botten mitt i ugnen ca 6 min på 225˚.
  4. Sänk ugnsvärmen till 150˚. Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med elvisp till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen tills den stelnat, ca 25 min. Låt kallna. Smula över lite pepparkakor vid servering.
Tips! För att få en bra konsistens och att kakan inte spricker ska den helst gräddas med vattenbad i ugnen samt svalna på eftervärme.

Pepparkakscheesecake ...

0 Läs mer >>
 
 
Barnsligt kul att dekorera pepparkakor med kristyr.
Här har jag och Arvid gott loss med spritsen.
 
Detta behövs:
  • 1 äggvita
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk ättisksprit (12%)
  • Karamellfärg om man vill ha olika färger att garnera med
Gör så här:
  1. Rör ihop äggvita, florsocker och ättikssprit. Använd gärna elvisp.
  2. Lägg kristyren i spritspåse och dekorera de olika delarna.

Kristyr till Pepparka...

0 Läs mer >>
 
Dan innan julafton var vi alla samlade hemma och var lite sugna på julmat, eftersom det endast var Niclas som hade ätit julbord i år. Så vi bestämde oss för att göra ett minijulbord med favoriter till kvällen.
En av mina favoriter på julbordet är Janssons frestelse.
Men, potatisen ska ha en viss storlek för att få den rätta "crunchen" och inte bli för grötig.
 
Har ingen bra rivskiva till varken matberedare eller manuell rivare, men Basse kom på att vi fick ju en manick av mormor och morfar för några jular sedan, den kanske vi kan använda.
Sagt och gjort - medan Niclas skalade potatis letade Basse fram manicken.
Hittade rätt storlek på en av "gallren" och började göra potatisstavar.
Eller nja, det gick inte riktigt som vi tänkt.
Potatis är rätt hårt och manicken gjord av plast så man kan inte trycka hur hårt som helst.
Halvägs ned satt potatisen fast i manicken.
Basse löste det dock - med hjälp av en hammare! :)
Så vi fick till potatisstavarna och det blev en väldigt god Jansson.
 
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 8-10 medelstora potatisar
  • 2 gula lökar
  • 1 burk ansjovisfiléer (125 gr)
  • 2-3 dl grädde eller gräddmjölk
  • smör
  • 2 msk ströbröd
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj, skala och skär potatisen i fina strimlor för hand, på rivjärn, med matberedare eller med manick. :)
  3. Skala, dela och skär löken i skivor.
  4. Fräs löken i lite smör eller låt den mjukna i vatten i en stekpanna.
  5. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord, låg ugnssäker form.
    Första och sista varvet ska vara potatis.
  6. Häll över grädde och ansjovisspad så att det står jämnt med potatisen.
  7. Hyvla lite smör på toppen och strö över ströbröd.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter tills potatisen är mjuk och gratängen fått färg.
    Späd med ytterligare grädde om det behövs.
 
 

Janssons frestelse - ...

0 Läs mer >>
 
Ingen jul utan knäck!
Att en eller annan plomb ryker hör liksom till.
Och i framtiden kommer väl ingen vara gladare för det än Lovisa. :)
 
 
Detta behövs till ca 75 st:
  • 2 dl grädde
  • 2 dl sirap
  • 2 dl socker
  • 2 msk smör (30 gr)
  • 3/4 dl mandel
  • knäckformar
Gör så här:
  1. Ställ knäckformarna på en plåt.
  2. Blanda grädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad vid gryta eller stekjärn.
  3. Koka blandningen utan lock tills temperaturen är 125 grader C eller tills blandningen håler för kulprovet.
  4. Rör då och då. Det tar ungefär 12-15 minuter tills knäcken är klar.
  5. Medan knäcken kokar, skålla och hacka mandeln och tillsätt den strax innan knäcksmeten är färdig.
  6. Fyll smeten i knäckformarna med hjälp av två teskedar.
  7. Låt knäcken stelna och förvara den i burk med lock med ett smörgåspapper mellan varje lager.
KULPROV:
Häll ner 1 tsk av knäckblandningen i en kopp med kallt vatten. När provet är segt och kan formas till en kula med fingrarna är blandningen färdigkokt.

Knäck

0 Läs mer >>
 
Blev bjudna på ostbollar med pepparkaka hos Helena och Uffe förra advent.
Och de var så himla goda.
Så dessa har blivit en ny favorit till glöggen hos oss.
Och vill man bjuda på ostbollar som tilltugg någon annan del av året kan man rulla dem i lite krossade ostbågar istället.
 
Detta behövs:
  • 150 g färskost, typ Philadelphiaost
  • 150 g riven cheddar eller annan smakrik ost
  • ½ tsk Worcestershiresås
  • nymald svartpeppar
  • några pepparkakor
 
Gör så här:
  1. Blanda färskost, cheddar, Worcestershiresås och svartpeppar.
  2. Ställ i kylen i minst 30 minuter.
  3. Forma till små bollar.
  4. Krossa pepparkakor i matberedare eller plastpåse med brödkavel.
  5. Strö ut på ett fat och rulla bollarna i smulet.
  6. Förvara i kyl tills det är dags att servera.
 

Ostbollar med peppark...

0 Läs mer >>
 
Ingredienser:
  • 400 g vita bönor (på burk), avsköljda
  • 500 g kycklingfärs
  • 1 gul lök, finhackad eller grovriven
  • 1 ägg
  • 1 tsk mortlad kryddpeppar
  • 1 tsk mortlad kryddnejlika
  • 0,5 tsk grovmalen svartpeppara
  • 1,5 tsk salt
  • smör, till stekning
Gör så här:
  1. Mixa bönorna med mixerstav till en slät puré.
  2. Blanda med kycklingfärs, lök, ägg, torra kryddor och salt.
  3. Forma smeten till bollar med blöta händer.
  4. Hetta upp en stekpanna och stek köttbullarna i smör, några i taget så de får fin stekyta.

Juliga kycklingköttbu...

0 Läs mer >>
 
En ny favoritkaka som dessutom passar kanon till julen! Receptet kommer från Baka med Frida.
 
Ingredienser:
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 1,5 msk sirap, ljus
  • 3,75 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 g saffran
  • Ägg 
  • Pärlsocker
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Nyp ihop alla ingredienser utom ägg och pärlsocker till en smidig deg. 
  3. Rulla till tre längder och lägg på plåten, platta till en aning.
  4. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
  5. Grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter.
  6. Tag ut och låt svalna en aning innan du skär dem i snittar.

Saffranssnittar