Janssons frestelse - med hammare!?

 
Dan innan julafton var vi alla samlade hemma och var lite sugna på julmat, eftersom det endast var Niclas som hade ätit julbord i år. Så vi bestämde oss för att göra ett minijulbord med favoriter till kvällen.
En av mina favoriter på julbordet är Janssons frestelse.
Men, potatisen ska ha en viss storlek för att få den rätta "crunchen" och inte bli för grötig.
 
Har ingen bra rivskiva till varken matberedare eller manuell rivare, men Basse kom på att vi fick ju en manick av mormor och morfar för några jular sedan, den kanske vi kan använda.
Sagt och gjort - medan Niclas skalade potatis letade Basse fram manicken.
Hittade rätt storlek på en av "gallren" och började göra potatisstavar.
Eller nja, det gick inte riktigt som vi tänkt.
Potatis är rätt hårt och manicken gjord av plast så man kan inte trycka hur hårt som helst.
Halvägs ned satt potatisen fast i manicken.
Basse löste det dock - med hjälp av en hammare! :)
Så vi fick till potatisstavarna och det blev en väldigt god Jansson.
 
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 8-10 medelstora potatisar
  • 2 gula lökar
  • 1 burk ansjovisfiléer (125 gr)
  • 2-3 dl grädde eller gräddmjölk
  • smör
  • 2 msk ströbröd
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj, skala och skär potatisen i fina strimlor för hand, på rivjärn, med matberedare eller med manick. :)
  3. Skala, dela och skär löken i skivor.
  4. Fräs löken i lite smör eller låt den mjukna i vatten i en stekpanna.
  5. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord, låg ugnssäker form.
    Första och sista varvet ska vara potatis.
  6. Häll över grädde och ansjovisspad så att det står jämnt med potatisen.
  7. Hyvla lite smör på toppen och strö över ströbröd.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter tills potatisen är mjuk och gratängen fått färg.
    Späd med ytterligare grädde om det behövs.
 
 

Kommentera här: