0 Läs mer >>
 
Vi älskar laxmousse!
Och för att fortsätta frossa i denna rätt, så kör vi en liten macka med laxmousse som förrätt till nyår.
Man behöver ju inte äta hummer varje år. :0)
 
Detta behövs:
  • Laxmousse - se recept
  • Skivor av kallrökt lax eller färska räkor
  • Citron
  • Gurka
  • Dill
  • Ljust rostat bröd eller kavring
 
Gör så här:
  1. Rosta brödet lätt om du valt ljust bröd.
  2. Välj form på mackan - rund eller avlång eller vad man känner för.
    Vi brukar använda oss av pepparkaksmått för att få samma storlek på macka och mousse.
  3. Forma moussen och lägg ovanpå mackan.
  4. Garnera med laxrosor eller färska räkor, dill, citron och lite gurka.
 
 

Laxförrätt till nyår

0 Läs mer >>
 
Mandelmusslor hör julen till. Extra roligt att få anvädnda farmors välanvända gamla formar. Inte mycket till teflon där inte ;)
 
Det här behöver du:
  • 100 g sötmandel
  • 2 bittermandlar
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 210 g rumstempererat smör
  • smält smör till formarna
Till servering: Grädde, sylt eller färska bär
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skålla mandeln om du inte har köpt utan skal.
  3. Skålla genom att lägga ner mandlarna i kokande vatten i 1 minut. Häll av vattnet och lägg mandlarna på en kökshandduk. Tryck sedan utan mandlarna ur skalen. 
  4. Mal söt- och bittermandeln. 
  5. Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg mandelmjölet där tillsammans med smör och socker. 
  6. Arbeta ihop alla ingredienser till en deg. Använd fingertopparna.
  7. Lägg degen att vila svalt i ca 1 timme. 
  8. Pensla formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder och dela i ca 45 bitar (beroende på storlek på formarna) och tryck ut dem i formarna. 
  9. Grädda formarna mitt i ugnen i ca 8-10 min. 
  10. Stjälp försiktigt upp kakorna medans de fortfarande är varma, ibland får man ta hjälp av en liten kniv. 
  11. Servera mandelmusslorna som de är eller fyll dem med grädde och sylt eller färska bär. 

Mandelmusslor

0 Läs mer >>
 
Detta julgodis funkar ju faktiskt att göra när som under året.
Vill man göra en extra julig variant så byter man naturligtvis ut marschmallows mot skumtomtar.
 
Detta behövs:
  • 600 gr mörk choklad gärna 70 procentig
  • 2 påsar dumlekola
  • 2-3 dl minimarshmallows
  • 3 dl salta jordnötter
  • 1 dl pistagenötter eller cashewnötter
 
Gör så här:
  1. Smält chokladen i vattenbad på svag värme (dvs i en skål över sjudande vatten).
  2. Medan chokladen smälter, blanda alla övriga ingredienser i en skål.
  3. Häll över den smälta chokladen och rör om tills allt blandats ordentligt.
  4. Häll godisröran i en ugnsfast form som är klädd med bakplåtspapper. 
    Rocky Road blir bäst om den är ca 2-3 cm hög.
  5. Ställ formen kallt och låt innehållet stelna ordentligt.
  6. Ta fram i rumstemperatur en kvart innan du börjar skära i små mumsbitar.

Rocky Road

0 Läs mer >>
 
Vi har fantastiskt bra grönkålsodlare i närområdet och grönkål är ett måste på vårt julbord.
Tror att det finns lika många recept på grönkål som det finns tillagare.
Vi vill ha vår grönkål ganska krämig, dvs en hel del grädde och ganska salt med ett uns sötma. 
Därför innehåller receptet inga måttangivelser.
Det är bara att blanda i ingredienser och smaka av hela tiden, tills man hittat sin smak.
 
 
Detta behövs:
  • 1 "korv" färdigkokt grönkål
  • grädde
  • sirap eller flytande honung
  • salt
  • vitpeppar
  • smör
 
Gör så här:
  1. Ta fram en stekpanna och smält smöret i denna.
  2. Lägg i grönkålen och låt den bli varm.
  3. Häll på grädde, inte så mycket så att kålen rinner, utan "mata" i lite hela tiden tills du fått en bra och lite krämig konsistens.
  4. Salt, peppra och häll på lite sirap.
  5. Blanda runt och smaka av.
  6. Salta och peppra och häll ev på mer sirap om det behövs och smaka av.
  7. Smaka av ofta! :0)
 

Stuvad grönkål

0 Läs mer >>
 
Revben är Basses måste-rätt på julbordet.
Julen 2019 provade vi detta recept som blev en succé!
Lite kul med julmust i glazen när det ändå är jul.
Och inte bara i glasen. :0)
Receptet kommer från Buffe, nov 19.
 
Detta behövs till 6-8 personer:
  • ca 1½ kg tjocka revbensspjäll
  • 1½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar

Glaze:
  • 3 dl julmust
  • 3 krossade enbär
  • ½ dl japansk soja (funkar även med kinesisk)
  • 1 kanelstång
  • 3 nejlikor
  • 1 stjärnanis
  • ½ tsk chiliflakes
  • ½ dl honung eller ljus sirap
  • 1 msk riven ingefära
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg alla ingredienserna till glazen i en kastrull och koka ihop tills halva mängden återstår.
  3. Krydda revbenen med salt och peppar och lägg dem i en ugnsform.
  4. Häll mustglazen över och ställ i mitten av ugnen i 1½ - 2 timmar, eller tills de känns möra och köttet släpper från benet.
  5. Vänd då och då och pensla med glazen.
  6. Skär revbenen i bitar och servera.
 
 
 
 

Kryddiga mustglaserad...

0 Läs mer >>
 
 
Älskar Skumtomtar! Och pannacotta!
Och vilken lycka när man hittar ett recept som kombinerar dessa två favoriter.
Receptet hittade jag på CakeByMarys blogg.
Fanns fantastiskt mycket gott på den sidan.
Och jättefina bilder. 
 
Detta behövs till ca 6-8 port: (Den blir väldigt mäktig, så gör inte för stora portioner)
  • 120 g skumtomtar
  • 5 dl vispgrädde

Garnering
  • vispad grädde
  • skumtomtar
  • färska hallon
  • ev. chokladkrisp
 
Gör så här:
  1. Klipp eller skär skumtomtarna i bitar.
  2. Koka upp grädden och häll i skumtomtarna.
  3. Sänk till medelvärme och rör om tills godiset har smält helt.
  4. Häll upp i portionsglas och ställ i kylen i minst 3 timmar.
  5. Garnera med vispad grädde, skumtomte, färska hallon och ev. lite chokladkrisp. 

Skumtomtepannacotta

0 Läs mer >>
 
I originalreceptet från Arla ska det vara färsk grönkål i denna paj,
men det går bra att göra pajen på grönkålsrester från julbordet eller av en "korv" av grönkål.
 
 
Detta behövs:
  
Pajdeg:
  • 125 gr smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning:
  • 250 g färsk grönkål, strimlad
  • 2 msk smör
  • ½ dl mandelspån
  • 2 dl riven Kvibille cheddar
  • 140 g Kvibille Ädel
  • 3 dl gräddmjölk
  • 3 ägg
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
 
Gör så här:
  1. Hacka ihop smör och mjöl för hand eller i matberedare.
  2. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm diameter.
  4. Låt vila i kyl minst 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Nagga pajskalet och förgrädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  7. Koka grönkålen mjuk i saltat vatten ca 5 minuter.
  8. Pressa ut vätskan ur kålen.
  9. Lägg kål, mandel, cheddarost och grovt smulad eller riven ädelost i pajskalet.
  10. Vispa ihop gräddmjölk, ägg, salt och peppar.
  11. Häll äggstanningen över kålen.
  12. Grädda i mitten av ugnen ca 30-35 minuter.
 
 

Grönkålspaj med ädelo...

0 Läs mer >>
 
Grytbröd bakas mycket hemma hos oss och häromdagen kom jag över detta recept på ett i jultappning! Om man vill kan man göra mönster i brödet när man har lagt det i grytan innan det åker in i ugnen.
 
Receptet kommer från Henrietta Bolander.
 
Ingredienser:
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 3 dl julmust
  • 0,5 dl mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 4 dl rågsikt
  • 8 dl vetemjöl special
Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt saltet.
  2. Tillsätt sedan vatten, julmust, sirap, smör, rågsikt ochen del av mjölet och knåda degen för hand eller med maskin. Tillsätt mer mjöl tills en smidig och lite lätt kladdig deg fås.
  3. Jäs degen under bakduk i minst 45 minuter.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop till en stor bulle. Pudra över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
  5. Ställ in en järngryta i ugnen och sätt på 250°C över/under eller 230°C varmluft.
  6. Ta ut grytan. OBS! Var försiktig, den är jättevarm. Pudra lite mjöl i botten och lyft försiktigt i degen. 
  7. Grädda mitt i ugnen på 250°C över/under eller 230°C varmluft med lock i 30 minuter.
  8. Plocka av locket, sänk till 225°C över/under eller 215°C varmluft, och grädda ytterligare i 15 minuter. 

Julmustbröd