0 Läs mer >>

Fyllda Scones brukar jag göra när vi ska iväg på picknick eller som kvällsmat.
Godast att äta samma dag som de bakas och gärna med en god sallad till.
Receptet går utmärkt att halvera.
 
 
Till degen behövs:
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk bakpulver
100 gr smör
3 dl mjölk
 
Till fyllningen behövs:
75 gr rökt skinka
250 gr Keso Naturell
1 tsk fransk senap
 
Börja med att sätta ugnen på 250 grader.
  • Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
  • Finfördela smöret i blandningen.
  • Tillsätt mjölken och rör ihop till en deg.
  • Lättast att röra med fingrarna.

  • Skär skinkan i strimlor.
  • Rör ihop skinka, keso och senap.
 
  • Dela degen i fyra delar på mjölad bänk.
  • Platta med mjölad hand eller kavla ut varje del till tunna, runda kakor, ca 20 cm i diameter.
  • Lägg två degkakor på bakplåtspapper på en plåt och markera varje kaka korsvis i 4 delar.
  • Lägg en klick fyllning på varje fjärdedel på dessa två kakor.
  • Lägg de andra kakorna ovanpå som lock och tryck ihop runt kanterna och mellan fyllningen.
    Jag brukar dels vika ihop kanterna och sedan trycka till med en gaffel så att de inte skall gå upp under gräddning.
  • Vill man kan man skåra varje kaka korsvis för att sedan kunna bryta isär bröden.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
 
Bryt isär, eller skär upp brödet och servera dem samma dag.
 
 
 

Fyllda Scones

0 Läs mer >>
 
Vi har genom åren gjort en väldig massa tacopaj. Under några år var det ofta tacopaj som serverades vid födelsedagar. Dessutom är det en väldigt bra rätt att ha i frysen när det är ont om tid att laga mat.
 
Så, vår familjs tacopaj-recept är en blandning av en massa olika recept. Den blir lite spicy, men servera gräddfil till för de som inte gillar stark mat.
 
Bon appétit!
 
Pajdeg:
1 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
0,75 dl smält smör
1 dl kesella gourmet
 
Fyllning:
500 gr nötfärs (eller blandfärs)
smör att steka i
(1 påse taco-kryddmix) eller krydda själv med:
salt, vitpeppar, svartpeppar, paprikapulver, lite curry och massor av spriskummin samt lite soja
1 dl vatten (om du använder färdig taco-kryddmix)
2 dl lätt crème fraiche paprika & chili
2 dl lätt crème fraiche
 
150 gr körsbärstomater
1 dl green jalapeno
1½ dl riven ost
1 tsk paprikapulver
  
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda ingredienserna till pajdegen i en bunke till en smidig deg och tryck ut den i en pajform.
  3. Bryn färsen i smör. Tillsätt taco-kryddan och vatten, låt koka i 5 min, eller krydda själv.
  4. Blanda smaksatt crème fraiche med naturell crème fraiche i en skål.
  5. Halvera tomaterna och låt bitarna med chili rinna av.
  6. Fyll pajskalet med färsen och bred på crème fraiche blandningen.
  7. Täck med tomater och chili, strö över den rivna osten och pudra sist över paprikapulver (kan uteslutas).
  8. Grädda pajen mitt i ugnen i 25 minuter, tills osten har fått fin färg.

Till pajen brukar vi servera gräddfil, guacamole, tacosås, tacochips och en grönsallad.

 

Tacopaj

0 Läs mer >>
 
 På Tuna Krog på Ven åt vi förra året de godaste hamburgarna vi någonsin ätit - och då har vi ändå ätit en hel del hamburgare genom åren. Men dit kan vi ju inte åka hela tiden, så vi har försökt att göra vår egen variant på deras goda, goda hamburgare.
Vi fuskar och köper färdigt bröd ibland, men naturligtvis är det godare med surdegsbröd till. Eller hembakat bröd som rostats lite.
 
Vi kan rekommendera sidan www.hamburgare.org där man hittar mycket gott om hamburgare. Bla hittade vi smältostreceptet där, vilket är plankat rakt av här:
 
SMÄLTOST:

Det här behöver du:
2 msk varmt vatten
1 tsk citronsyra
1 tsk + 2 krm bikarbonat

0,25 dl mjölk
135 g riven cheddarost
1 krm gurkmeja (för den härligt gula färgen)
1 finhackad jalapeño
2 skivor bacon, svensk och ekologisk så klart!

Gör så här:
Börja med att ställa in en bakplåt på lägsta värme i ugnen.

Stek baconet på medelvärme tills det är härligt knaprigt. Låt det torka på en bit papper och smula den sedan.

Ta en ganska hög kopp (för nu ska det bubbla!) och häll 2 msk vatten i.
Värm i micron 30 sekunder på full fräs.
Tillsätt citronsyran och rör tills den lösts upp.
Tillsätt bikarbonaten, lite i taget. När det slutat bubbla upp tillsätter du lite till. Upprepa tills allt är upplöst i blandningen. Om du vill kan du stoppa ner fingret och smaka på vätskan innan och efter bikarbonaten. Det ska gå från surt till salt.

Häll sedan 1 msk smältsaltslösning i en kastrull och häll i 0,25 dl mjölk.
Tillsätt gurkmejan och blanda runt. Koka upp blandningen, sänk värmen och tillsätt osten i omgångar. Fortsätt värma försiktigt under konstant omrörning. När all ost är smält tar du bort kastrullen från värmen och blandar ner den hackade chilin och baconsmulorna.

Ta ut plåten och lägg en bit platsfolie på. Häll ut oströran på plastfolien och försök breda ut den till ett tunt, jämnt lager. Arbeta snabbt för den stelnar fort!

Låt osten svalna och skär den sedan i lagom stora fyrkanter, förpacka den i mer plastfolie (individuellt inplastade skivor är nästan ett måste här) och lägg i kylen.

OBS! Vi brukar använda bakplåtspapper istället för plastfolie att hälla osten på.

 

KARAMELLISERAD LÖK:

Det här behöver du:
2 st gula lökar
1 msk smör
1 msk neutral rapsolja
(1 tsk salt)

Gör så här:
Skala och strimla löken.
Fräs den på svag värme i en panna med smör och olja i 20-30 minuter så att den blir karamelliserad.
Rör då och då så att den inte fastnar eller blir bränd.
Salta på slutet om du vill.

 

TRYFFELMAJONÄS:

Det här behöver du:
1 ½ dl majonnäs
½ tsk tryffelolja
1 krm nymalen svartpeppar

Gör så här:
Blanda majonnäs med olja och peppar.

 

HAMBURGARE:

Det här behöver du:
Nötfärs (120gr / burgare)
Salt
Nymald svartpeppar

Gör så här:
Forma färsen till hamburgare utan att arbeta färsen för mycket.
Salta och krydda hamburgarna ordentligt på båda sidor.
Grilla sedan hamburgarna, eller stek på grilljärn.

Lägg smältosten på hamburgaren när den fortfarande är varm.
Bred tryffelmajonnäs på brödet, lägg på lite sallad och sedan hamburgaren.
Toppa med den karamelliserade löken.

Så gott!

 

 

Hamburgare med Smälto...

1 Läs mer >>
 
Det här receptet har jag fått från min svägerska Berit. Mycket goda små chokladkladdkakor. Perfekta att ha i frysen. Behöver bara tänka på att ta upp dem ca 5 min innan de ska ätas. Och det är ju ungefär lika lång tid det tar för kaffet att bli klart. :)
 
Ca 15-20 st folieformar
 
Sätt ugnen på 160 grader.
 
Vispa ihop:
2 st ägg
3 dl socker
 
Blanda ihop de torra ingredienserna:
1 ½ dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krd salt
4 msk kakao
 
Smält:
100 gr smör
 
Rör i de torra ingredienserna i äggsmeten. Häll därefter i det smälta smöret.
Klicka ut i folieformar - fyll dem bara till hälften.
Grädda i mitten av ugnen i 15 min - INTE längre. För då blir de inte kladdiga...
 
Kräm:
100 gr smör
4 msk socker
2 tsk mjöl
4 tsk kakao
1 dl grädde
1 dl mjölk
 
Koka alla ingredienser tills det blir en tjock kräm, ca 10 min.
 
Häll krämen i formarna när kakorna är kalla.
Förvaras i frysen, tas upp ca 5 min innan de skall ätas.
Kan garneras med kokos eller nötter om man vill.
Ätes med sked direkt ur formen.
 
Mums!
 

Chokladkladdkakor

0 Läs mer >>
 
En perfekt rätt för blomkålsälskare eller som tillbehör till grillat!
Ingredienser:
  • 1 Blomkålshuvud
  • 2 msk Olivolja
  • 1 tsk Flingsalt
  • Citronskal
  • 1 Vitlöksklyfta
  • 1 msk Persilja
  • 3 msk Olivolja
  • 120 g Gruyére
 
Ansa blomkålen och lägg i en ugnsfast form. Ringla över 2 msk olivolja och flingsaltet och sätt in formen i ugnen på 200 grader i 1 timme. 
 
Blanda citronskalet, vitlöksklyftan, persiljan och 3 msk olivoljan.
 
Ta ut blomkålen och riv osten över blomkålen och sätt in formen i ugnen i 5 minuter. 
 
Ringla över blandningen av citronskal, vitlök, persilja och olivoljan. Nu är blomkålen redo för servering!
 
Receptet hittar ni här

Gratinerad Blomkål

0 Läs mer >>
 
Två lager chokladkola, en ljus och en mörk ovanpå ett pajskal gjort av chokladkakor. Detta är Basses favorit sedan många år tillbaka och en obligatorisk födelsedagstårta/paj när han fyller år.
 
Fungerar ypperligt även som julgodis, men om man vill skära upp "godiset" i bitar, fungerar en avlång form bättre än en rund.
 
Till 14-16 bitar:
200 g chokladkakor (Maryland Cookies)
75 g smör
 
Mörk Chokladkola:
1½ dl vispgrädde
1½ dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
½ tsk ättiksprit (12%)
50 gr smör
 
Vit Chokladkola:
1½ dl vispgrädde
1½ dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
½ tsk ättiksprit (12%)
50 gr smör
 
Garnering:
Kakao
 
Gör så här:
  1. Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden den går. Tryck ut smulorna i en veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.
  2. Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 10 minuter till 120 grader. Dra kastrullen från värmen. Rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt.
  3. Vit chokladkola: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka ca 10 min till 120 grader. Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan. Rör i choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.
  4. Servering: Det blir godare (och lättare att skära) om pajen får stå en stund i rumstemperatur innan den serveras. Pudra över kakao. Servera i små bitar eftersom pajen är mycket mäktig.

Dubbel Kola Paj

0 Läs mer >>
 
 
Börja med att sätta ugnen på 225 grader och klä en långpanna med bakplåtspapper.
 
4 ½ dl socker
3 3/4 dl mjöl
1 ½ tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
4 ½ msk kakao
 
Blanda alla ingredienserna i en skål.
 
3 ägg
200 gr smält smör
2 ½ dl kokande vatten
 
Vispa äggen och blanda i smält smör och kokande vatten.
Blanda äggsmeten med de torra ingredienserna.
Häll smeten i den klädda långpappan och grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter.
 
Smörkräm:
225 gr rumstempererat smör
4 dl florsocker
2 äggulor, en i taget
1 flaska arrak
 
Blanda ihop alla ingredienserna till smörkrämen.
Bred den över kakan när den kallnat. Sätt in kakan i kylskåp så att den blir riktigt kall.
 
200 gr blockchoklad
2 msk olja
 
Smält chokladen blanda i oljan och bred ut över den kalla smörkrämen.
OBS! Smörkrämen måste vara riktigt kall.
 
 

Arrakskakor

0 Läs mer >>
 
Det här behövs:

40 st fläderblomsklasar
3 citroner
50 gr citronsyra
2 kg socker
2 liter vatten
konserveringsmedel
 
Gör så här:
  1. Skölj blommorna väl och lägg dem i ett rymligt kärl.
  2. Skölj, torka och skiva citronerna. Lägg dem och citronsyran bland blommorna.
  3. Koka en lag av vatten och socker. Häll detta kokande över blommorna. Rör om, lägg på lock och ställ kärlet kallt i 5 dygn. Rör om ibland.
  4. Sila saften genom silduk. Tillsätt konserveringsmedel eller frys saften. Den är inte så hållbar. Häll saften på rena flaskor och förvara dem kallt om du inte fryser saften.

Fläderblomssaft

0 Läs mer >>
 
Jenny var under många år vår granne och denna hälsolimpa har vi ätit otaliga gånger på "grannfika" när barnen var små. Och det är ett bröd som bakas ofta även hos oss eftersom det är ett väldigt enkelt bröd att baka. Bara att röra ihop. Inga långa jästider. In i ugnen bara - och sedan kan man gå en promenad på en timme under tiden brödet bakas. Suveränt! :)
 
Brödet innehåller dock en väldigt massa ingredienser, men har man inte allt hemma, så är det bara att ta lite mer av det man har som kompensation för det man saknar. Det blir bra i alla fall. Det enda man inte ska ändra mängden på eller byta ut är vetemjöl och grahamsmjöl.
 
Har en kollega som minskade på sirapen i receptet eftersom han tyckte att det blev för sött.
Och själv har jag tex slängt i solroskärnor istället för vetegroddar vid något tillfälle. 
 
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
 
Ingredienser:
6 dl vetemjöl
6 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
3 dl havregryn
2 dl fibrex
2 dl vetekross
3 dl vetegroddar
1 dl vetekli
4 tsk salt
4 tsk bikarbonat
3 dl mörk sirap
1 liter lättfil eller youghurt
Vatten till lagom konsistens
 
Blanda ihop alla torra ingredienser och blanda sedan i sirap, lättfil och vatten. Rör ordentligt.
Häll sedan smeten i två avlånga inoljade bakformar. (Jag brukar använda rapsolja).
Grädde i nedre delen av ugnen i 75 min.
 
Låt brödet svalna något innan servering.
Ljuvligt gott ljummet!
 

Jennys Bruna Bröd

0 Läs mer >>
 
Detta är Lovisas favoritbullar. Kanske inte så konstigt eftersom hon bokstavligt talat fick dem med modersmjölken. Receptet är från en Allers (nr 28, 3 juli 1997) och jag bakade dem ofta medan jag var mammaledig med Lovisa. Åt minst en bulle om dagen under tiden jag var mammaledig - ja, efter att ha gått en timmes långpromenad med hundar och barnvagn då förstås...
 
ca. 40 st
Ingredienser:
  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 3/4 dl socker
  • 1 krm salt
  • ca 13 dl vetemjöl
  • (2 tsk kardemumma)
Fyllning
  • 2 dl färdig marsánkräm
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 2 msk socker
  • 1 msk vaniljsocker
Toscasmet
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 3 msk kaffegrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 100 g flagad mandel
Pensling
  • 1 ägg
Gör så här:
  1. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken. Tillsätt ägget och smöret klickvis. Rör därefter ner socker och salt.
  2. Blanda ner vetemjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg. Låt degen vila under bakduk i bunken i ca 30 minuter.
  3. Medan degen vilar görs marsánkrämen enligt recept på förpackningen. Använder du kokmarsán, låt den svalna till rumstemperatur.
  4. Lägg smör i en skål och klicka ner krämen, lite i taget under omrörning. TIllsätt sist socker och vaniljsocker och rör krämen slät. 
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en tunn platta, ca 1 cm tjock. Ta med ett ringmått ut rundlar, ca 8 cm i diameter, och lägg ner dessa i bakformar av aluminium.
  6. Då alla bullar bakats ut, tryck till varje en extra gång i fördjupningen och fördela fyllningen jämnt mitt i varje bulle. Ställ dem att jäsa i ca 40 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Gör toscasmeten medan bullarna jäser. Mät upp alla ingredienserna utom mandeln i en kastrull. Sjud blandningen under omrörning och ta därefter kastrullen från värmen. Rör ner mandeln.
  9. Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och lägg en liten klick toscamassa mitt uppe på varje bulle.
  10. Grädda bullarna i 8-10 minuter mitt i ugnen.
 

Krämtoscabullar