Jennys Bruna Bröd

 
Jenny var under många år vår granne och denna hälsolimpa har vi ätit otaliga gånger på "grannfika" när barnen var små. Och det är ett bröd som bakas ofta även hos oss eftersom det är ett väldigt enkelt bröd att baka. Bara att röra ihop. Inga långa jästider. In i ugnen bara - och sedan kan man gå en promenad på en timme under tiden brödet bakas. Suveränt! :)
 
Brödet innehåller dock en väldigt massa ingredienser, men har man inte allt hemma, så är det bara att ta lite mer av det man har som kompensation för det man saknar. Det blir bra i alla fall. Det enda man inte ska ändra mängden på eller byta ut är vetemjöl och grahamsmjöl.
 
Har en kollega som minskade på sirapen i receptet eftersom han tyckte att det blev för sött.
Och själv har jag tex slängt i solroskärnor istället för vetegroddar vid något tillfälle. 
 
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
 
Ingredienser:
6 dl vetemjöl
6 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
3 dl havregryn
2 dl fibrex
2 dl vetekross
3 dl vetegroddar
1 dl vetekli
4 tsk salt
4 tsk bikarbonat
3 dl mörk sirap
1 liter lättfil eller youghurt
Vatten till lagom konsistens
 
Blanda ihop alla torra ingredienser och blanda sedan i sirap, lättfil och vatten. Rör ordentligt.
Häll sedan smeten i två avlånga inoljade bakformar. (Jag brukar använda rapsolja).
Grädde i nedre delen av ugnen i 75 min.
 
Låt brödet svalna något innan servering.
Ljuvligt gott ljummet!
 

Kommentera här: