0 Läs mer >>
 
Ingredienser för 4 personer:
  • 1,5-2 kg blandade rotfrukter (tex. potatis, morötter och palsternacka)
  • 4 portionsbitar laxfilé á 140 g
  • 2 tsk strösocker
  • salt, svartpeppar
  • rapsolja
Rucolapesto:
  • 65 g rucola
  • 1,5 dl parmesan
  • 1,5 dl olivolja
  • 0,5 msk finrivet citronskal
  • 3 msk färskpressad citronjuice
 
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skölj rotfrukterna väl och skär dem i bitar. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Blanda med 0,5 dl olja, 0,5 tsk salt och 0,5 tsk peppar. Ställ in i mitten av ugnen ca 40 minuter, tills rotfrukterna är mjuka och fått lite färg. Rör om efter halva tiden.
  3. Mixa alla ingredienserna till rucolapeston. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.
  4. Strö socker, 1 tsk salt och 2 krm pappar över lacen. Stek på medelvärme i 2 msk olja tills laxen är klar.

Rostade rotfrukter...

0 Läs mer >>
 
Hemma hos oss är det oftast Niklas som lagar schnitzel.
En uppskattad rätt av alla - utom Arvid...  :0)
 
Detta behövs: till 4 personer:
  • 4 st Skinksnitsel-skivor
  • 4 skivor rökt skinka
  • 6 skivor Cheddarost
  • 2 ägg
  • 1-2 dl vetemjöl
  • 1-2 dl skorpmjöl/ströbröd
  • Salt och peppar
  • Smör att steka i
 
Gör så här:
  1. Banka ut köttskivorna så mycket det går. De ska helst vara tunna.
  2. Krydda skivorna med salt och peppar.
  3. Lägg på ost- och skinkskivorna på halva schnitzeln och vik den andra halvan kött över.
  4. Stäng till kanterna och "lås" med tandpetare.
  5. Strö salt och peppar på köttet.
  6. Häll upp mjöl i en tallrik.
  7. Häll upp skorpmjöl/ströbröd i en annan tallrik. Salta och peppra i skorpmjölet.
  8. Vispa upp ägg i en tredje tallrik.
  9. Doppa köttskivorna först i  mjöl, sedan i uppvispat ägg och slutligen i ströbrödet.
  10. Låt köttet ligga en liten stund så att paneringen stelnar.
  11. Stek schnitzlarna långsamt i smör. De ska bli vackert bruna och genomstekta.
  12. Servera med råstekt potatis, ärter, broccoli eller en frasig grönsallad. Om man vill kan man även servera en skysås till schnitzlarna.

Nickes Ost- & Skin...

0 Läs mer >>
 
Detta recept satt på baksidan av Vetemjöl Special paketen när de var nya på marknaden. Och det var ju ett tag sedan...
Lättbakat gott bröd.
 
  • 50 gr smör eller ½ dl flytande margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 gr jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 12-13 dl (ca 750 gr) Vetemjöl Special
 
Gör så här:
  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). 
    Används flytande margarin, värm enbart mjölken.
  2. Smula sönder jästen i en bunke och lös upp den i lite av degspadet, salt och socker. 
  3. Häll på resten av degspadet och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen.
    Arbeta kraftigt ihop degen tills den blir smidig och släpper bunken.
  4. Jäs degen övertäckt ca 30 minuter.
  5. Tag upp degen på mjölat bakbord och knäda den lätt. 
  6. Dela degen i 2 delar och forma släta längder. Bröden skall vara lite högre om degen först plattas eller kavlas ut och sedan rullas ihop.
  7. Lägg längderna med skarven nedåt i smorda formar (à 1,5 l) eller på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Jäs under bakduk ca 40 minuter.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen, 200-225 grader, ca 30 minuter.
  10. Låt bröden kallna på galler under bakduk.
 

Formfranska

0 Läs mer >>
 
 
Här kommer ett recept på en gammal hederlig söndagsstek.
Slottsstek kallas också Herrgårdsstek.
Steken serveras varm med sås, kokt potatis, grönsaker och lingonsylt eller gelé.
 
Detta behövs:
  • 1 kg benfritt nötkött, tex fransyska
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 8 kryddpepparkorn
  • 4 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 gul lök i skivor
  • 4-6 ansjovisfiléer
  • 1 msk vinäger
  • 2-3 dl vatten
 
Gör så här:
  1. Bryn smöret i en stekgryta. Lägg i köttet och bryn det långsamt på alla sidor till vacker färg.
  2. Krydda steken runt om med salt och peppar.
  3. Späd med 1 dl vatten vid sidan om köttet.
  4. Tillsätt övriga kryddor, lök, ansjovis och vinäger.
  5. Låt steken bräsera under lock på svag värme tills den är mör. Ungefärlig tillagningstid 1½ timme. Vänd steken någon gång och späd med mer vatten om det behövs.
  6. Stick med en provnål - köttet ska kännas mjukt och köttsaften ska vara klar och genomskinlig när köttet är färdigt. Man kan också sätta i en köttermometer under slutet av stekningen. Innertemperaturen ska vara 75 grader för genomstekt kött.
  7. Ta upp steken och lägg den på en skärbräda och låt den stå 10-15 minuter inlindad i aluminiumfolie.
  8. Gör under tiden såsen.
 
Detta behövs:
  • 6 dl sky + ev buljongtärning
  • 4 msk vetemjöl + 1 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • salt och nymalen peppar
 
Gör så här:
  1. Sila och mät upp skyn i en kastrull.
  2. Späd med ytterligare vatten och smula ev i en buljongtärning.
  3. Rör ut vetemjölet med kallt vatten till en slät redning.
  4. Rör ner den i skyn under omrörning.
  5. Koka såsen 3-5 minuter.
  6. Rör om då och då.
  7. Tillsätt grädde. Smaka av med salt, peppar och ev lite ansjovisspad.
  8. Skär köttet i skivor.
 
 

Slottsstek

0 Läs mer >>
 
Vad gör man av alla polkaklubbor som hängt i granen?
Man bakar kakor av dem!
 
Detta behövs:
  • 150 gr mörk blockchoklad
  • 100 gr smör
  • 1,5 dl farinsocker
  • 1 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 gram polkagrisar eller polkastavar
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält chokladen tillsammans med smöret i mikron eller i en kastrull på spisen på svag värme.
  3. Rör ner farinsockret.
  4. Blanda i ägg, vetemjöl, havregryn och bakpulver och rör ihop till en tjock smet.
  5. Tillsätt ev några droppar pepparmintarom om du vill ha extra mycket mintsmak på kakorna.
  6. Krossa polkagrisarna och rör ner två tredjedelar av krosset i smeten.
  7. Forma smeten till ganska stora bullar, platta ut dem och lägg dem glest på bakplåtsklädda plåtar.
  8. Kakorna flyter ut ganska mycket under gräddningen.
  9. Strö över resten av polkagriskrosset.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter.

Polka Cookies

0 Läs mer >>
 
Detta recept har vi fått av svägerskan Berit.
Mycket god laxrätt!
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 8 stora tunna skivor färsk lax (à 75 gram)
  • 2 dl riven västerbottenost, eller hyvlade skivor - funkar också.
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2½ dl mellangrädde
 
Garnering:
  • 1 liten skivad rödlök
  • 50 gram löjrom
  • ½ kruka dill
 
Gör så här:
  1. Sättugnen på 200 grader.
  2. Lägg ut laxskivorna och fördela osten på skivorna och salta och peppra.
  3. Rulla ihop skivorna och lägg dem i en ugnsfast form.
  4. Häll över grädden.
  5. Ställ formen mitt i ugnen i ca 20 minuter.
  6. Garnera med lökringar, löjrom och dill.
  7. Servera med pressad potatis eller ris.

Västerbottenlax

0 Läs mer >>
 
 
 
Lite som potatisgratäng fast betydligt snabbare. Denna potatisrätt lagar du på en kvart i stekpannan.
 
4 portioner
 
6-8 potatisar, ca 600 gr
(1 morot)
1 msk smör
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 - 2½ dl grädde av något slag
 
Skala och riv potatis och morot grovt.
Hetta upp smöret i en stor stekpanna.
Lägg i potatis- och morotsraspet och platta ut det i hela pannan.
Salta och peppra.
Stek i ca 5 minuter.
Dela kakan i 4 bitar och vänd dem med stekspade.
Häll på grädden och lyft lite på potatisen så att grädden rinner ner.
Stek på svag värme i ytterligare 10-12 minuter.
 
 
 

Gräddig Potatiskaka

0 Läs mer >>
 
Ett recept som vi första gången tillagade vid en kusinmiddag.
Antar att det var 2006 eftersom receptet är utskrivet då.
Var ganska flitig på att laga detta recept några år efter det, men sedan glömdes receptet bort.
Endast såsen har varit en återkommande rätt vid Lovisas födelsedagar senaste åren.
Blev riktigt glad när jag bläddrade fram detta recept ur samlingen.
 
Till 4 portioner behövs:
 
Biffarna:
  • 400 gr kycklinfilé
  • 8 skivor parmaskinka
  • 2 dl pistagenötter
  • 4 st schalottenlökar
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 ägg (små) - stora ägg ta 1 helt och 1 äggula
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk koncentrerad kycklingfond
  • 2 vitlöksklyftor
  • 40 gr färsk basilika (eller 1 msk torkad)
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och lägg dem i en mixer, tillsammans med vitlök och  schalottenlöken och mixa till en slät smet.
  3. Tillsätt resten utom pistagenötterna och basilikan. Mixa en stund.
  4. Lägg smeten i en bunke och strimla basilikan och rör ner det i smeten tillsammans med pistagenötterna.
    (Jag brukar dela dem lite - inte hacka men dela lite.)
  5. Lägg 2 st skivor parmaskinka som ett "kors", lägg en fjärdedel av smeten i mitten på "korset", vik över skinkan så det blir som ett paket, sätt en tandpetare för att hålla ihop om det behövs.
  6. Bryn biffarna i en stekpanna på medelstark värme, 2 minuter på varje sida, lägg dom i en ugnsfast form, kör dom klart i ugnen tills de har en innertemperatur på 72 grader.
 
Medan biffarna står i ugnen - gör såsen och koka pastan.
 
Såsen:
  • 50 gr smör
  • 6 tsk grön pesto
  • 4 dl grädde
  • salt och lite vitpeppar
 
Gör så här:
  1. Smält smöret till såsen i en kastrull.
  2. Tillsätt peston, låt det fräsa under omröring.
  3. Häll i grädden och låt koka upp.
  4. Salta och peppra efter behag, såsen klar.
 
Färsk pasta:
  1. Kokas enligt anvisning på förpackningen.

Kycklingbiffar med...

0 Läs mer >>
 
Lasagne är ingen snabbmat, långt därifrån. Men, lasagne är ofta räddaren i nöden.
Vi brukar ofta göra lasagne på helgen när vi har tid och sedan frysa ner.
Perfekt mat att ställa på värmning i ugnen medan man åker och hämtar barn, joggar en runda,
åker till stallet och mockar eller vad man nu måste göra på veckan.
När alla är samlade hemma är maten klar! 
 
 Lasagne var länge Basses favoriträtt och därför har vi lagat den i massor.
Och det är den rätt vi i princip alltid lagar för att ta med oss infryst när vi skall till Lalandia eller Hafjell.
 
Smaklig spis!
 
 
Detta behövs:
  • lasagneplattor
  • 600 gram blandfärs
  • 1 gul lök
  • 1 fp krossade tomater (gärna med smaksättning, vitlök eller chili)
  • salt och peppar (både vit- och svartpeppar)
  • kryddor (paprikapulver -  mycket, curry - lite, oregano - mycket, chiliflakes - om man gillar sting, spiskummin - lite, så det inte blir tacosmak på såsen)
  • 1 köttbuljongtärning (kan uteslutas, men då måste man krydda mer)
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk chilisås
  • några stänk worcestersås om du har hemma (kan uteslutas) 
  • smör till stekning

 

Gör så här:

  1. Börja med att sätta ugnen på 180 grader.
  2. Skala och finhacka löken. Stek den på svag värme tills den blivit gyllengul. Häll bort den ur pannan i en lite skål.
  3. Lägg lite smör i stekpannan och stek köttfärsen.
  4. Krydda under tiden du steker. När färsen fått färg häll på lök, tomatkross, tomatpuré och chilisås och smula över köttbuljongtärningen.
  5. Låt puttra några minuter och smaka av. Krydda mer om det behövs.
  6. När du är nöjd med kryddningen, låt färsen stå och småputtra medan du gör ostsåsen.
 

Ostsås:

  • 75 gr smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 10 dl mjölk
  • 10 dl riven smakrik ost - vi brukar använda Kvibille cheddar (ca 700 gr)
  • salt och vitpeppar
 
Gör så här:
  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Häll i mjölet (sikta för att undvika klumpar) och vispa runt så att allt mjölet blandar sig med smöret.
  3. Häll på mjölk - lite i taget - tills röran kokar.
  4. Sänk värmen och låt blandningen sjuda medan du lägger i osten - lite i taget och rör runt.
  5. Salta och peppra och smaka av.
  6. Fyll på med mer ost om du vill ha mer ostssmak.

 

Montering:

  1. Börja med att hälla lite ostsås så att botten täcks på en ugnsfast form. Därefter lite köttfärs.
  2. Lägg på ett lager med lasagneplattor.
  3. Fortsätt varva med ostsås, köttfärs och lasagneplattor.
  4. Översta lagret skall endast vara täckt med ostsås.
  5. Ställ in i ugnen i 45 minuter.
  6. Ta ur formen och lägg på ostskivor eller riven ost.
  7. Ställ in i ugnen igen tills osten smält och fått fin färg, ca 10 minuter.
Om lasagnen skall ätas direkt, låt den gärna stå till sig lite innan servering, ca 5 minuter.
 

Lasagne

0 Läs mer >>
 
Jag har av någon oförklarlig anledning trott att det var svårt att göra pesto.
Därför köpte vi alltid färdig.
Men efter en kickoff med jobbet i Sälen, då vi hade en kock som kom och lagade mat tillsammans med oss
och vi gjorde just pesto upptäckte jag att inget kunde vara mer fel.
Att göra pesto är busenkelt!
 
 
Detta behövs:
  • Pinjenötter (1 påse)
  • Lika mycket riven parmesan ost som pinjenötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka färsk basilika
  • ca ½ dl olivolja (prova dig fram)
  • Salt och peppar
 
Gör så här:
  1. Lägg allt utom salt och peppar i en bunke och mixa!
  2. Smaka av med salt och peppar. Färdigt!
     

Tips!
Blanda peston med skalade färska räkor. Lägg röran på matskedar och servera som drink"tilltugg" eller en lätt förrätt.

Pesto

0 Läs mer >>
 
De här ringarna är barndomsminne för mig.
Mormor Frida hade alltid sådana här ringar att bjuda på.
Min mamma har försökt att "skapa" receptet efter riktiga mått
- inte helt lätt när originalreceptet består av beskrivningar som
"händer" och "nypor" och "till bra konsistens".
Här är hennes tolkning.
 
Till ca 30 ringar:
  • 100 gr smör
  • 1 dl socker
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1 ägg
  • ½ dl mjölk
  • 2½ hg vetemjöl
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda alla ingredienser på bakbordet till en smidig deg.
  3. Rulla ut till lillfinger-tjocka rullar, ca 15-16 cm långa.
  4. Forma till en ring.
  5. Doppa dem i pärlsocker eller strösocker blandat med lite florsocker.
  6. Baka dem mitt i ugnen i ca 12-15 minuter.
 
Lycka till!

Mormor Fridas ringar