0 Läs mer >>
 
Fick massor av plommon av min kusin.
Passade då på att göra plommonchutney som är väldigt gott ovanpå lite ost på ett kex.
 
Chutneyn håller flera veckor i kylen.
 
 
Detta behövs:
  • 1 kg plommon
  • ½ dl koncentrerad svart vinbärssaft
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 dl råsocker
  • 2 kanelstänger
  • 1 tsk chilipulver
  • ½ tsk salt

Gör så här:
  1. Skölj och kärna ut plommonen.
  2. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp.
  3. Låt koka utan lock i ca 20 minuter, tills plommonen är mjuka.
  4. Häll upp chutneyn på väl rengjorda burkar. Tillslut dem väl.
 
 

Kryddig Plommonchutne...

0 Läs mer >>
 
En rätt som fungerar ensam som vegetarisk sallad, eller som tillbehör till grillat.
Har aldrig rostat jordärtskockor tidigare, men det var såå gott!
Och polkabetor, varför använder vi inte det oftare? Ny favorit!
 
 
Detta behövs till 4-6 portioner:
  • 250 g Fullkornsbulgur & Quinoa
  • 500 g jordärtskocka
  • 2 St Mozzarella
  • 4 st polkabetor, skalade
  • 200 g rädisor, sköljda
  • 200 g röda vindruvor, halverade på längden
  • 20 g lättrostade pinjenötter
  • 70 g ruccolasallad
  • 1 kruka basilika
  • olivolja
  • salt

Pestodressing:
  • 5 msk Pesto
  • 2 msk olivolja
  • ½ citron, saften

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och skrubba jordärtskockorna och skiva dem sedan i 5-10 mm tjocka skivor.
  3. Lägg skivorna i en skål, häll över olivolja och salt och vänd skivorna tills de är helt täckta av olja.
  4. Sprid ut skockorna på en bakplåtsklädd plåt.
  5. Rosta dem i ugnen ca 30-40 minuter, tills de är mjuka och har krispiga kanter.
  6. Koka upp rikligt med saltat vatten.
  7. Lägg i grynerna och koka dem i 8-10 minuter, rör om då och då.
  8. Låt rinna av i ett durkslag och häll sedan tillbaka dem i kastrullen.
  9. Rör ihop pestodressingen och häll över grynerna i kastrullen.
    Rör runt tills de är helt täckta av dressingen.
  10. Häll grynblandningen på ett stort fat.
  11. Vänd ner jordärtskockorna.
  12. Bryt mozzarellan i mindre stycken och placera ut bland grynerna.
  13. Hyvla polkabetor och rädisor så tunt som möjligt på en mandolin (eller skiva dem väldigt tunt) och arrangera över grynerna tillsammans med vindruvor, pinjenötter, ruccola och basilika.
 

Färgstark sallad med ...

0 Läs mer >>
 
 
Lägg undan tio kräftor innan kräftskivan och spar till att göra denna goda pastasås.
Receptet kommer från Sofia Henrikssons kokbok "Always Hungry". 
En bok med fantastiskt många goda recept som vi varmt kan rekommendera. Köp den!
 
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 10 havskräftor
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 morot
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk konjak
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 dl vitt vin
  • vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tomat
  • ½ dl finhackad dill
  • 2 krm kajennpeppar
  • 1 msk pressad citron
  • salt och svartpeppar

Gör så här:
  1. Skala kräftorna och lägg stjärtarna åt sidan till senare.
  2. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs skalen på medelhög värme tillsammans med tomatpurén.
  3. Skala och hacka morot, vitlök och schalottenlök grovt.
  4. Häll konjak på skalen och tillsätt sedan grönsakerna och vitpepparkornen.
  5. Fräs i fem minuter.
  6. Tillsätt vitt vin och vatten så att allt är täckt.
  7. Koka i ca 20 minuter. (Koka under tiden pastan).
  8. Sila av buljongen i en ny kastrull.
  9. Tillsätt grädde.
  10. Finhacka och rör ner tomaten tillsammans med dill, kajennpeppar och pressad citron.
  11. Smaka av med salt och svartpeppar.
  12. Lägg ner pastan i såsen och toppa med kräftstjärtarna.
 

Pasta med Krämig Kräf...

0 Läs mer >>
 
Gott om blåbär i skogen och då fick det bli stora goda amerikanska muffins.
Och som vanligt pimpar vi dem med lite blåbärssylt. 
Blir väldigt gott!
 
 
Detta behövs till 6 stora muffins:
  • 150 g smör (rumstempererat)
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g blåbär (ca 2 dl)
  • blåbärssylt
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör smör och socker vitt och pösigt med elvisp eller hushållsmaskin.
  3. Rör i ett ägg i taget.
  4. Tillsätt vaniljsocker och mjölken.
  5. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
  6. Fyll smeten i en smord muffinspanna för 6 stora muffins eller i pappersformar.
  7. Klicka en tesked blåbärssylt i mitten på varje muffins.
  8. Strö blåbären över muffinsen.
  9. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
  10. Låt muffinsarna svalna innan de lossas.
  11. Pudra gärna över lite florsocker precis innan servering.
 
 
 

Amerikanska Blåbärsmu...

0 Läs mer >>
 
Kolbulle är något som Lovisa har fått när hon har varit uppe i Norrland och som vi nu tänkte försöka oss på här hemma när vi sov i vindskyddet. Men klurigt var det innan vi fick till rätt konsistens. Vi alla var lite för ivriga och lät inte kolbullen steka tillräckligt länge... 
För att få dem perfekta är det som Basse säger: VLB - Våga Låta Bli!
 
Servera gärna med rårörda lingon!
 
Ingredienser, ca 4 personer:
  • 4 dl vetemjöl
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 4 hg saltat fläsk/bacon
  • smör att steka i
Gör så här:
  1. Tärna och bryn fläsket i en panna.
  2. Vispa ihop vatten, mjöl och salt till en pannkaksliknande smet. 
  3. Häll smeten över fläsket och fettet som smält i pannan. 
  4. Vänd kolbullen efter några minuter och stek andra sidan.

Kolbulle

0 Läs mer >>
 
 
 
Detta behövs till 4 personer:
  • ca 200 g skalade kräftskärtar
  • ½ dl crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • ½ tsk dijonsenap
  • 1 msk finriven pepparrot
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 2 msk finskuren gräslök
  • 1 msk finhackad dill
  • ljust bröd 
  • salt och peppar
 
Gör så här:
  1. Hacka kräftstjärtarna grovt.
  2. Blanda med övriga ingredienser.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera med bröd.
 
 

Kräftskagen

0 Läs mer >>
 
Sommar, sol och grillad mat!
Idag blev det grillad lax i knyte med ljummen potatissallad och limesås.
 
 
Detta behövs till 4 personer:
  • Lax i bit ca 600 g
  • 1 citron
  • 1 knippe färsk dill eller ½ dl fryst
  • smör
  • salt
  • citronpeppar
  • chiliflakes

Gör så här:
  1. Lägg ett par bakplåtspapper i kallt vatten i ca 5 min.
  2. Hacka dillen.
  3. Skiva citronen.
  4. Ta fram en stor bit grillfolie som räcker att sno runt hela laxbiten.
  5. Plocka upp bakplåtspappren ur vattnet och lägg dem omlott ovanpå foliebiten.
  6. Lägg laxen med skinnsidan nedåt mitt på bakplåtspappren.
  7. Salta och krydda laxen med citronpeppar och chiliflakes.
  8. Strö på dillen på laxen och lägg på citronskivorna.
  9. Lägg smörklickar ovanpå varje citronskriva. 
  10. Lägg över bakplåtspappret runt laxen.Stäng igen helt med folien.
  11. Lägg på grillen i ca 10 minuter med lock på.
 
 
 

Lax i knyte