Hemmagjord Gnocchi med brynt smör och salvia

 
Hemmagjord gnocchi är väldigt gott och inte speciellt svårt att göra.
Men det är lite som pastadeg, man måste "lära känna" degen för att veta när den är perfekt.
Detta är ett bra startrecept på en god gnocchirätt med få ingredienser.
 
Vi konstaterade att salvia är en krydda som hittills varit ganska anonym i vår matlagning.
En medicinalväxt med en väldans massa bra egenskaper, men som inte bör överkonsumeras.
 
 
Detta behövs till 4-6 personer:
  • 1 kruka salvia
  • 50 g + 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • 1 dl riven parmesan
  • salt & svartpeppar

Gnocchi:
  • 900 g fast potatis (amandine, coloma eller melody)
  • 2 ägg
  • 3-4 dl vetemjöl + extra till utbakning
 
Gör så här:
  1. Börja med gnocchin; skala  och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Häll av och låt svalna lite.
  3. Pressa potatisen genom potatispress i en bunke.
  4. Blanda med ägg och 1 tsk salt till ett mos.
  5. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg.
  6. Degen ska vara ganska lös men kunna formas med hjälp av mjölade händer.
  7. Rulla degen till 2-3 cm tjocka rullar på mjölad bänk.
  8. Skär i 3 cm stora bitar.
  9. Tryck till lätt med gaffel och lägg på mjölat underlag.
  10. Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull.
  11. Koka gnocchin i omgångar. De är klara när de flyter upp till ytan.
  12. Ta upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper eller en ren kökshanduk.
  13. Plocka bladen från salvian.
  14. Bryn 50 g smör. Ta från värmen och rör ner salvian.
  15. Stek gnocchin i 2 msk smör och olja i en stor stekpanna tills den är gyllene.
  16. Krydda med ½ tsk salt och 2 krm peppar.
  17. Toppa med salviasmöret och riven parmesan.

Kommentera här: