Aranchini med tryffelmajonnäs

 
Här är en stor favorit hemma hos oss. 
Ofta gör vi detta när vi får risottorester, senast blev det på denna härliga kantarellrisotto.
Tänk på att vara ute i god tid för risotton måste hinna kallna innan man kan göra bollar av den...
Vi har även testat att frysa in färdiga panerade risottobollar (ej friterade) för att senare ta fram och fritera precis innan servering. Fungerade toppenbra! 
 
15-20 stycken
Ingredienser
Risotto
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 msk smör
  • 2-3 kastanjechampinjoner
  • 1,5 dl avorioris
  • 1 dl torrt vitt vin
  •  1,5-4 dl vatten
  • 1,5 msk koncentrerad kycklingfond
  • 1,5 dl riven parmesanost
  • 0,5 tsk vit tryffelolja
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 1 dl riven mozzarella
  • Rapsolja
Panering
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 dl panko
  • 1-2 uppvispade ägg
Tryffelmajonnäs
  • 1 dl majonnäs
  • 0,5 tsk vit tryffelolja
  • Salt och nymalen svartpeppar
 
Gör så här
Risotto
  1. Finhacka bananschalottenlöken och fräs den mjukt i smör på medelhög värme tills den blir mjuk och glansig.
  2. Riv i svampen grovt. Låt fräsa ner.
  3. Tillsätt riset och sedan vinet. Låt vinet koka in i riset någon minut.
  4. Värm upp vatten och kycklingfond i en annan kastrull och tillsätt sedan den varma fonden till riset, successivt allteftersom det kokar in. Rör konstant för en krämig risotto!
  5. Risotton är klar när riset är mjukt med en uns kärna i mitten, efter ca 20-25 minuter.
  6. Vänd till sist i riven parmesanost och tryffelolja. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. 
  7. Låt risotton svalna i rumstemperatur, sätt sedan in i kylen tills den är helt kall.
Panering
  1. Mät upp mjöl, panko och uppvispat ägg i tre olika skålar.
  2. Vänd i den rivna mozzarellaosten i den fasta risotton och rulla sedan bollar i önskad storlek.
  3. Panera bollarna först i mjölet, sedan i ägget och till sist i pankon. Se till att alla moment täcker risottobollen så den kapslas in ordentligt.
  4. Hetta upp en kastrull med olja till 160-170 grader.
  5. Fritera ett par bollar i taget tills de blir gyllene, ca 2-3 minuter. 
  6. Om man önskar kan aranchinin värmhållas i ugnen på 80 grader till servering.
Tryffelmajonnäs
  1. Blanda samman ingredienderna till tryffelmajonnäsen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Servering
  1. Servera risottobollarna varma eller ljumma med en klick tryffelmajonnäs samt riven parmesan (eller varför intr riven tryffel) på toppen. Njut!

Kommentera här: