Smakrik Fläskfilé med sötpotatisfries och tryffelmajo

 
En mycket god fläskfilé! Så här till helgen. :)
Tillbehören tryffelmajo och sötpotatisfries/pommes har vi ganska många recept på sedan tidigare. Även picklad rödlök finns sedan tidigare.
Hittade recepter på köket.se - fick modulera lite, eftersom vi bara har en ugn.
Ganska normalt i vanliga hem, antar jag...
Då är det omömligt att köra sötpotatisen i 230 grader varm ugn, när fläskfilén samtidigt ska gå klart i 150 graders varm ugn!!
Så vi körde sötpotatisen i ugnen och lät fläskfilén gå klart i stekjärnet.
 
Tänk på att detta är en rätt som kräver förberedelser.
Ta ut och rumstemperera alla ingredienser till majon. 
Den picklade löken blir godast om den får stå några timmar tycker jag.
Och jag missar ALLTID att sötpotatisen ska ligga i blöt i 1,5 timme innan tillagning!
Och fläskfilén blir inte sämre av att ligga flera timmar i marinad, även om det står kortare tid i receptet nedan.
 
 
Fläskfilé:
  • ca 500 g svensk fläskfilé
  • ½ dl crema di balsamico
  • ½ dl soja
  • 2 tsk sriracha
  • 2 klyftor vitlök, riven
  • ½ tsk rökt paprikapulver
  • svartpeppar
  • smör till stekning

Gör så här:
  1. Putsa fläskfilén, dvs skär bort hinnor mm.
  2. Blanda alla ingredienser till marinaden i bunke.
  3. Lägg fläskfilén i en påse och häll över marinaden.
  4. Massera runt och låt ligga i kylen och marinera i minst 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 150 grader.
  6. Stek filén runt om i en het stekpanna tills den får fin stekyta.
  7. Lägg i en ugnsfast form och tillaga klart i ugnen till ca 70 grader i innertemperatur, ja, eller gör som vi då och sänk värmen och låt fläskfilén gå klart i pannan. Ös med smör från pannan.
  8. När köttet är klart, låt vila ca 15 minuter i folie innan det skärs upp i skivor. 
 
Sötpotatisfries:
  •  800 g sötpotatis
  • 2 msk maizenaredning
  • salt
  • peppar
  • ½ dl olivolja

Gör så här:
  1. Skala sötpotatisen och skär i ganska smala stänger.
  2. Lägg dem i iskallt vatten i 1,5 timme för att dra ut stärkelse.
  3. Sätt ugnen på 230 grader.
  4. Skölj av sötpotatisen och torka i en ren kökshandduk.
  5. Blanda stärkelse, salt och peppar i en form.
  6. Vänd runt sötpotatisen i mjölblandningen så de täcks runt om.
  7. Lägg ut stängerna på en bakplåtsklädd plåt och ringla över oljan.
  8. Ställ in plåten i ugnen (mitten). Vänd runt sötpotatisen efter ca 10 minuter. Sätt in igen och låt dem gå klart i ca 15 minuter till. De ska få ordentligt med färg och bli krispiga.
 
Tryffelmajo:
  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vinäger
  • 2 dl neutral olja
  • ½-1 tsk tryffelolja
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här:
  1. Tricket med att göra majo utan att den skär sig är att låta alla ingredienserna stå framme och så samma temperatur.
  2. Vispa samman äggulor, senap och vinäger så det blir fluffigt.
  3. Strila sedan ner oljan under kraftig vispning. Inte för mycket i taget!
  4. Smaksätt med tryffelolja, salt och peppar.
  5. Skulle majon mot förmodan skära sig, ta en ny skål med en äggula (helst då rumstempererad) och 1 tsk senap som man blandar ihop. Mata i lite av den skurna majon och vispa runt, lite i taget och vips så har du en oskuren majo igen!
 

Picklad rödlök:
  • 1 rödlök
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 4 msk strösocker
  • 1 dl vatten

Gör så här:
  1. Skala och skiva rödlöken tunt.
  2. Rör ihop ättika, socker och vatten. Rör tills allt socker lösts upp.
  3. Lägg löken i ättikslagen.
  4. Låt gärna stå ett par timmar innan servering.
 
 

Kommentera här: