Semmelrulltårta

 
 
Fick besök dagarna före fettisdagen, men hade inte så mycket tid att varken baka eller åka och köpa semlor.
Då fick semmelrulltårta bli räddningen!
Rulltårta går ju supersnabbt att baka, perfekt när man har ont om tid.
Enligt Arvid var denna rulltårta godare än semlor. :0)
 
Detta behövs till en rulltårta:
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk kardemummakärnor - nystötta
  • ½ dl mjölk

  • strösocker till bakplåtspapper när kakan är klar

Fyllning:
  • 200 g mandelmassa
  • 1½ dl vispgrädde

Dekoration:
  • Florsocker
  • 2-3 dl vispgrädde
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  3. Mortla kardemummakärnorna fint. Jag häller dem genom en grovmaskig sil för att se så de inte blir för stora bitar.
  4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  5. Blanda ihop de torra ingredienserna: mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma.
  6. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och rör om försiktigt.
  7. Blanda i mjölken i smeten och rör runt så det blandar sig.
  8. Bred ut smeten jämnt på bakplåtspappret.
  9. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.
  10. Förbered ett bakplåtspapper på köksbänken som du "sockrar".
  11. Ta ut kakan ur ugnen när den fått fin färg och stjälp upp kakan på det sockrade bakplåtspappret.
  12. Dra försiktigt bort bakplåtspappret på kakan som varit med i ugnen. Om det inte vill släppa från kakan, blöt ett hushållspapper med kallt vatten och dra över bakplåtspappret. Då brukar det släppa lite lättare.
  13. Låt kakan kallna helt.
  14. Riv mandelmassan fint.
  15. Vispa den lilla mängden grädde lätt eller kör den med en mixerstav. Blanda i den rivna mandelmassan och mixa så det blir en slät kräm.
  16. Bred massan på kakan och rulla ihop den från långsidan med hjälp av bakplåtspappret. Se till att den inre biten rullas ihop och inte viks.
  17. Lägg rulltårtan med skarven underst på ett fat.
  18. Vispa den större mängden grädde hårt, så att det går att spritsa.
  19. Pudra kakan med florsocker och spritsa grädde på toppen.
  20. Färdigt att servera. Blir det grädde över, servera i skål vid sidan av till dem som vill ha liter mer grädde på kakan än den som ligger på toppen.
 
 

Kommentera här: