Kalljästa frallor

 
Kalljästa frallor, hur smidigt och gott kan det bli! Perfekt att sno ihop på kvällen och sen låta degen stå och jäsa i kylen över natten. Smidigt och lyxigt när det blir nybakta frallor på morgonen.
Ett tips för att se om de är klara: kolla undersidan, den ska vara gyllenbrun.
 
Ca 10-12 st
Ingredienser:
  • 25 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 5 dl kallt vatten
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 10-11 dl mjöl
 
Gör så här:
  1. På kvällen: Använd en stor bunke och lös upp jästen i saltet.
  2. Tillsätt vatten, honung, olivolja och rör om.
  3. Tillsätt sedan en del av mjölet (7 dl) och rör ihop, tillsätt successivt mer mjöl tills det blir en deg. Degen ska vara ganska seg & kladdig men börja släppa från kanterna. Pudra över lite mjöl på degen och plasta bunken.
  4. Låt stå i rumstemperatur ca 30- 45 min, kolla så att du ser att det börjar jäsa. Ställ bunken i kylen över natten (8-12 tim).
  5. På morgonen: Sätt på ugnen, 250 grader. Ta ur bunken ur kylen, häll ut lite mjöl på bänken. Stjälp ut degen och skär med degskrapa eller kniv lite oregelbundna bitar, ca 10x10 cm. Lägg på bakplåtspapper på plåt.
  6. Grädda i ugn ca 12-15 min.
  7. Låt svalna på galler. 

Kommentera här: