Ugnsbakad torsk med jordärtskocka och varm romsås

 
Det här var det godaste vi lagat i fiskväg på länge!
Hittade receptet i en tidning hos frissan och tog en bild av receptet.
Presenterades så här:
"Ugnsbakad torsk med grovmosad jordärtskocka, citroninkokt lök, grönkål och varm crème fraiche-sås med rom och färska örter".
Bara godsaker, men alldeles för långt för att lägga som rubrik. 

Det är många moment i detta recept, men börja med att rimma torsken och skala jordärtskockorna.
Man får ha igång många kastruller samtidigt. :0)
 
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 4 bitar torskfilé eller rygg à 120 g
  • salt
  1. Salta torsken lätt och låt den rimma övertäckt i rumstemperatur i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 125 grader.
  3. Baka fisken till en innertemperatur av 45 grader. 
    (Går ganska fort, så dra igång nedan medan fisken rimmas.)

Inkokt lök:
  • 2 bananschalottenlökar
  • saft av 1 citron
  • 1 dl vatten
  • ½ dl ättika 12%
  • ½ dl strösocker
  1. Skala och strimla löken fint.
  2. Koka en lag på vatten, citron, ättika och socker.
  3. Lägg i löken och ge den ett uppkok.
  4. Låt svalna i rumstemperatur.

Grönkål:
  • 100 g repad grönkål
  • smör till stekning
  1. Repa och koka grönkålen mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Kyl ner den i kallt vatten.
  3. Krama ur den och stek i smör.
  4. Smaka av med salt och peppar.

Jordärtskockspuré:
  • 300 g jordärtskocka
  • 50 g smör
  • salt och peppar
  1. Skala och koka jordärtskockorna i saltat vatten.
  2. Känn med provsticka när de är mjuka. Kan ta allt mellan 5-10 minuter.
  3. Ånga av och mosa dem grovt med smör, salt och vitpeppar.

Sås:
  • 2½ dl crème fraiche
  • 1 dl mjölk 3% (eller blanda mjölk och grädde)
  • 25 g smör
  • salt och vitpeppar
  • 1-2 msk citronsaft
  • 50 g rom (löjrom, stenbitsrom eller laxrom)
  • 30 g gräslök
  • 30 g dill
  1. Koka upp crème fraiche och mjölk och mixa/vispa i smör.
  2. Smaka av med salt, vitpeppar och citronsaft.
  3. Klipp eller skär örterna och blanda ner.
  4. Vänd ner rommen.
 
Servera fisken med såsen, picklad lök, jordärtskockspuré och grönkål.
 

Kommentera här: