Laxpaj

 
Vi äter ganska ofta varmrökt lax hemma hos oss. Det är ju så gott!
Och ofta blir det lite rester av lax kvar och dem gör vi ofta laxpaj på.
Så, här kommmer ännu ett recept på en god laxpaj.
 
Detta behövs till pajdeg:
  • 125 gr smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk kallt vatten 
Detta behövs till fyllning:
  • varmrökt lax
  • curry
  • torkad dill
  • citronpeppar
  • 4 ägg
  • ca 2 dl grädde
  • västerbottenost
  • salt 
  • citronpeppar
Gör så här:
  1. Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen.
  2. Tryck ut den i en pajform och ställ i kylskåp minst 1 timme.
  3. När pajen är färdigkyld, picka den lite i botten och på kanterna med en gaffel.
  4. Mosa eller soppa sönder den varmrökta laxen och fyll botten på pajskalet med lax.
  5. Strö curry och dill över laxen.
  6. Gör en äggstanning genom att knäcka 4 ägg i en shaker.
  7. Fyll på med lika mycket grädde som äggen fyller.
  8. Salta och peppra i äggröran. Skaka tills allt blandat sig väl.
  9. Häll äggstanningen över laxen.
  10. Täck med riven ost.
  11. Grädda pajen i mitten av ugnen i 200-225 grader i ca 25 minuter, eller tills pajen fått fin färg och har "stannat" i mitten.
 
Servera med en grönsallad till.

Kommentera här: